Önümüzdeki Yüzyil Içerisinde Kalp Yetmezligi Pandemisi Bekleniyor

Teknolojinin gelismesiyle birçok hastaligin tedavi edilmesi yasam sürecini uzatti. Uzmanlar, önümüzdeki yüzyil kalp yetmezligi pandemisi baslayabilecegini açikladi.

Önümüzdeki Yüzyil Içerisinde Kalp Yetmezligi Pandemisi Bekleniyor
Son zamanlarda teknolojinin gelismesi devam ederken birçok hastaliklilarin tedavileri yasam sürecini geçmise göre uzatti. Bununla birlikte ileri yas hastaligi olarak bilinen kalp yetmezligi ve damar tikanikliginin önümüzdeki yüzyilda pandemi haline gelebilecegini, bu nedenle yasam sekli modifikasyonlarinin düzeltilmesi gerektigi açiklayan Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Aziz Karabulut, belirtileri tek tek siralayarak önlem alinmasi için neler yapilacagini söyledi.

Prof. Dr. Karabulut, “Gelecek projeksiyonunda önümüzdeki yüzyilda kalp yetmezligi pandemisi olabilecegi ön görülmekte. Özellikle bir takim ritim bozukluklari, kalp yetmezliklerinin önümüzdeki 100 yil içerisinde artacagi tahmin edilmekte. Bunun en önemli sebebi bütün dünyada beklenen ömür süresi uzuyor, kalp ve damar hastaliklari, kalp yetmezlikleri, ritim bozukluklari yas ilerledikçe ortaya çikiyor. Beklenen ömrün bir takim hastaliklari daha iyi tedavi edilebilir olmasi ortalama ömrü ve beklenen yasi uzatiyor. Beklenen yasam süresinin uzamasiyla beraber kalp yetmezligi belirtileri ve önümüzdeki yüzyilin kalp yetmezligi ve ritim bozukluklari açisindan pandemi yüzyili olabilecegi tahmin edilmekte” dedi.



“Yasam sekli modifikasyonu ilaçlar, tedavi ve doktora gelip gitmekten çok daha önemli”

Kalp hastaliklari için bizi aday haline getiren bir takim faktörlerin oldugunu aktaran Prof. Dr. Karabulut, yasam sekli modifikasyonu ilaçlarla tedavi ve doktora gelip gitmekten çok daha önemli oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Aziz Karabulut, “Bu faktörlerin bir kismi degistirilemez bir kismi ise degistirilebilir karakterdedir. Düzeltebilecegimiz seyleri elimine etmektir. Toplumumuz oturan boga ve hareketsiz. Hareketi artiracagiz, günde 45 dakika düzenli bir fiziksel aktivitede bulunmaliyiz. Beslenmemizi daha az kolesterol, karbonhidrat daha fazla Akdeniz tipi beslenmeye degistirmek zorundayiz. Sigarayla ciddi manada savasmak zorundayiz, kilo vermek zorunda sekerimizi ve tansiyonumuzu düzeltmek zorundayiz. Periyodik araliklarla doktorumuza basvurmaliyiz. Örnegin 20 yasindaki bir gencin hiç gitmemisse seker, tansiyon ve kolesterolüne baktirmali. 5 yilda bir bu süreç devam etmeli. Ama 40 yasinda bu süreyi hiçbir sikayeti olmasa bile 2 yila çekiyoruz. Yasam sekli modifikasyonu ilaçlar, tedavi ve doktora gelip gitmekten çok daha önemli” diye konustu.



Agri yasayanlar doktorun yolunu tutmali

Kalp hastaliklarinin sebebi damar tikanikligi oldugunu söyleyen Prof. Dr. Karabulut, bunlarin bir numara belirteçlerinden biri agri oldugunu kaydetti.

Karabulut, “Özellikle gögüs kafesi üzerinde sikistirici, yanici, kola yayilan ve çeneye yayilan bir agridir. Bu agrilar bir egzersiz aktivitesinde ortaya çikar. Nefes darligi, kapasitede azalma, tansiyonu olan hastalarda bas agrisi gibi sikayetler hastayi hekime getirmek durumundadir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA