ABD'den Çin'e Uyari Açiklamasi 'Rusya'ya Destek Saglanirsa Sonuçlari Olur'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, New York’ta görüsme gerçeklestirdigi Çinli mevkidasi Wang Yi’ye, Çin’in Moskova yönetiminin egemen bir devleti (Ukrayna) isgaline destek saglamasi halinde bunun sonuçlari olacagini söyledi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, New York’taki 77. BM Genel Kurulu marjinda Çin Disisleri Bakani Wang Yi ile bir araya geldi. 90 dakika süren görüsmenin ana maddeleri Tayvan krizi ve Ukrayna oldu. Kritik görüsmeye dair ABD Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre Blinken, özellikle gerilim zamanlarinda iletisim kanallarini açik tutmanin önemine dikkat çekti. Blinken ayrica, ABD’nin uzun süredir devam eden tek Çin politikasiyla tutarli olarak "Tayvan Bogazi’nda baris ve istikrari korumaya kararli oldugunu" vurguladi. ABD’nin Rusya’nin Ukrayna’ya karsi savasini kinadigini yineleyen Blinken, Çin’in Moskova yönetiminin egemen bir devleti isgaline destek saglamasi halinde bunun sonuçlari olacagi konusunda uyarida bulundu. Blinken, ABD’nin çikarlarinin kesistigi noktalarda Çin ile is birligine de açik oldugunu dile getirdi.

Çin: "Çin-ABD iliskileri kritik bir noktada. Tayvan sorunu Çin’in iç meselesidir”

Çin Disisleri Bakani Wang görüsmede ABD’li mevkidasi Blinken’e, "Tayvan sorunu Çin’in iç meselesidir ve ABD’nin bunu çözmek için hangi yöntemin kullanilacagina müdahale etme hakki yoktur. Tayvan’in bagimsizligina açikça karsi çikmali ve engellemeliyiz” dedi.

Wang, "Çin-ABD iliskileri kritik bir noktada. Dünyadan, tarihten ve iki halktan sorumlu bir tutum içinde olan iki tarafin, ikili iliskilerin daha fazla bozulmasini engelleme, durumu yeniden istikrara kavusturma noktasinda dogru yaklasimi benimsemesi ve bunun için çalismasi zorunludur" ifadelerini kullandi. Wang, "Tayvan sorunu Çin’in temel çikarlarinin merkezinde yer aliyor. Ulusal egemenligi ve toprak bütünlügünü korumak bizim görevimizdir ve bu konuda kesinlikle hiçbir belirsizlik yoktur" dedi.

Çin Disisleri Bakanligindan da görüsmeye dair yapilan açiklamada, Washington’un Tayvan hakkinda “çok yanlis, tehlikeli sinyaller” gönderdigi, Tayvan’in bagimsizlik faaliyeti ne kadar yaygin olursa barisçil bir çözüm olma ihtimalinin o kadar düsük olacagi ifade edildi.

Tayvan krizi

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Agustos ayinda Tayvan’i ziyaret etmesinin ardindan Çin’in Tayvan çevresinde gerçeklestirdigi genis çapli askeri tatbikatlar ve ABD Baskani Joe Biden’in adayi savunma sözü vermesinin ardindan Tayvan üzerindeki gerilim giderek tirmanmisti. Beyaz Saray, Tayvan politikasinin degismedigini vurgularken, Çin yönetimi Biden’in açiklamalarinin "bagimsiz bir Tayvan isteyenlere yanlis sinyal verdigini" ifade etmisti. Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Temmuz ayinda Biden ile gerçeklestirdigi telefon görüsmesinde Tayvan hakkinda "atesle oynayanlar atesle yok olacak" ifadeleriyle uyarida bulunmustu.
Kaynak: İHA