Karadeniz'de Palamut Disinda Balik Çikmiyor

Zonguldak’in Eregli ilçesinde balikçilar palamut bollugundan memnun kalirken diger balik türlerinin azligindan sikayet etti. Balikçilar palamudun bol olmasi nedeniyle para kazandiklarini ve ekonomik anlamda rahatladiklarini aktardi.

Karadeniz'de Palamut Disinda Balik Çikmiyor


Kdz. Eregli ilçesinde balikçilar hava kosullarinda yasanan olumsuzlugun ardindan bu sabah yeniden denize açilarak balik avlamaya basladi.

1 Eylül 2022 tarihinden bu yana denizden bol miktarda palamut çikaran balikçilar, diger balik türlerinden ise yok denecek kadar az yakalayabiliyor. Balikçilar ise uzun aradan sonra bu yil palamudun bol olmasi nedeniyle ekonomik anlamda para kazandiklarini ifade etti.

Palamudun bol olmasinin balikçilarin yüzünü güldürdügünü belirten balikçi esnaflarindan Oguz Özkan, palamut çok oldugu için diger balik türlerinin de az oldugunu vurguladi. Özkan açiklamasinda “Su an ki balik bollugu; asiri derecede palamut bollugu var. Yani söyle diyebiliriz, palamut baligi intihar ediyor. Yani böyle bir bolluk görülmedi. 2 senedir dogru düzgün balik olmuyordu. Kayikçilar, girgirlar giderlerini karsilayamiyordu hem de borç içindeydi. Onlara yaradi. Böyle devam ederse palamut baligi daha çok olur ama hamsi olmaz bu seferde. Palamut çok oldukça diger baliklar olmuyor. Palamut küçük baliklari yedigi için hamsi az görülüyor. Eger bir aksilik olmazsa 1 ay daha güzel balikçilik olacak. Palamut su an Eregli merkezde biraz pahali. Onun sebebi buradaki baliklarin hepsini disariya gönderiyoruz. Disarilarda duydugumuz kadariyla ince baliklar 20-25 TL arasinda, iri baliklar 30-40 TL arasinda degisiyor. Eregli merkezde ise en fazla 10 TL fark oluyor.” dedi.



2-3 günlük hava muhalefetinden dolayi balik fiyatlarinin yükseldigini söyleyen Senol Sönmez ise su anda tezgahlarda palamuttan baska balik olmadigini belirtti.

Sönmez konusmasinda “Palamutlar geçen haftaya göre tanesinde 5-10 TL bir artis var. Yalniz söyle bir sey var; geçen hafta baliklar 800 gram geliyorken, bugün baliklar 900-1000 gram geliyor. Yani fiyat artisi olsa da baliklar gramaj olarak yükseldigi için vatandasa ucuz sekilde satiliyor. Büyük baliklar yaklasik 60 TL’ye satiliyor, bir küçük baliklar 50 TL, onlarinda bir küçügü 3 tane 100, 4 tane 100 TL’ye satilmakta. 1 kilogram balik, 2,5 kilogram etteki proteine esdegerdir. Asagi yukari 60 TL’ye verilen bir balik 3 kisilik bir aileyi yetmektedir. O yüzden fiyatlar uygun. Çaparaci dedigimiz küçük olta balikçilariyla, uzatma ve voliyle beraber orta ölçekli 10 metrelik kayiklarla tutulmakta. Bunlarin haricinde de girgir diye tabir ettigimiz büyük balikçi gemileri var, onlarla tutulmakta. Hava muhalefeti oldugu zaman balikçilar denize çikamiyor. Haliyle tutulan balikta azaliyor. Eregli, Zonguldak bölgesinde ve diger kiyi kasabalarinda küçük kayikçilarin baliklari alinip satilmakta. Hava muhalefetinden dolayi çikamadiklari zaman büyük teknelere is düsüyor onlarda her yere yeterli olmayabiliyor. Su anda tezgahta palamuttan baska balik yok. Trollerin gelmesini bekliyoruz. Mezgitte, barbun da ilerleyen zamanlarda gelecek.” dedi.

Kaynak: İHA