Hali Tasarim Günleri Basladi

Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi tarafindan, Gaziantep Üniversitesi ve Hali Tasarim Dernegi is birligiyle düzenlenen; Tasarim Günleri etkinlikleri basladi.

Hali Tasarim Günleri Basladi
Sehitkamil Sanat Merkezi’ndeki etkinliklerin ilk gününde, “Tasarlayin Dokuyalim” adli tasarim yarismasina katilan tasarimlarin dokundugu halilardan olusan sergi ziyarete açildi.

Etkinliklerin açilis toplantisina Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Recep Yumrutas, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay, TIM Hali Sektör Kurulu Baskani Selahattin Kaplan, Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi yöneticileri, akademisyenler, hali sektörünün temsilcileri ve tasarimcilar katildi.

’’Hali demek Gaziantep demek’’

Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi Baskani Zeynal Abidin Kaplan, açilis toplantisinda yaptigi konusmada, Gaziantep’in dünyanin en büyük makine halisi üretim merkezi oldugunu belirterek, “Gaziantep, adini birçok özelligiyle dünyaya duyurmaktadir. Bu özellikler arasinda hali üretiminin baskenti olma özelligi hepimiz için büyük onur kaynagidir. Dünya’da hali demek Gaziantep demek, Gaziantep demek ise hali demektir. Dünyanin hali merkezi olmamizda büyük emekleri geçen; degerli hali üreticilerimizi ve tasarimlariyla hali trendlerini olusturan siz degerli tasarimcilarimizi öncelikle yürekten kutluyorum” dedi.

’’AR-GE ve tasarima büyük önem veriyoruz’’

Dünya genelinde yasanan ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörler arasinda halinin da bulunduguna dikkat çeken Baskan Zeynal Abidin Kaplan, yogun rekabetin yasandigi sektörde katma degeri yüksek kaliteli ve özgün ürünleri piyasaya sunmak gerektigini ifade etti.

Baskan Kaplan, “Bu anlamda üretim, ar-ge ve tasarim birimlerimizin önemi bir kez daha ortaya çikmaktadir. Bizler de bu yönde yaptigimiz projelerle sektörümüzün bütün asamalarinda görev alacak is gücünün yetismesi için gerekli çalismalari yürütmekteyiz” diye konustu.

’’Sektörü zirveye tasidik’’

Sektörde yasanan sorunlarin çözümü için ilgili makamlarla temaslarin devam ettigine vurgu yapan Baskan Kaplan, sorunlarin çözümü konusunda desteklerini esirgemeyen Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, milletvekilleri, Gaziantep Üniversitesi yetkilileri ve diger yetkililere tesekkür etti. Kaplan söyle devam etti: “Bizlere emanet edilen bu sektörü hep birlikte zirveye tasidik ve tasimaya devam edecegiz. Bundan sonraki nesillerin de kendilerine devredecegimiz bu büyük mirasi daha ileriye tasiyacaklarina inaniyoruz.”

’’Türkiye’de ilk program GAÜN’de açildi’’

Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay da törende yaptigi konusmada, Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk ve tek hali tasarimi programini geçtigimiz yil egitime açtiklarini söyledi.

Prof. Dr. Atalay, “4 Yillik program olan hali tasarim programina bu yil 25 ögrencimiz özel yetenek sinavi ile alinmistir. Programa gösterilen ilgi geçtigimiz yila göre iki kat artmistir. Hali Tasarim programi sektörün ihtiyaç duydugu becerikli, donanimli ve inovatif tasarimci ihtiyacini karsimayi hedeflemektedir” dedi.

’’Üniversite sanayi is birliginin en güzel örnegi’’

Prof. Dr. Atalay, hali tasarim programinin üniversite-sanayi isbirliginin en güzel örnegi oldugunu da belirterek, söyle dedi: “Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birliginin destekledigi programimiz üniversite-sanayi isbirliginin en güzel örneklerinden birisidir. GAÜN ve GAIB arasinda yapilan protokol geregi bina, atölye ve donanim ihtiyaçlarimiz karsilanmakta, burada okuyan ögrencilere de aylik asgari ücretin yarisi kadar burs verilmektedir. Basarili ögrencilerimizin ulusal ve uluslararasi fuar ziyaretleri de desteklenmektedir. Bölgemizde 200’ün üzerinde makine halisi üretimi yapan firma bulunmaktadir. Bu nedenle mezunlarimiz is bulma konusunda sorun yasamayacaktir.”

’’Hali üreticilerini gönülden kutluyorum’’

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Recep Yumrutas da, etkinliklerin açilisi nedeniyle düzenlenen toplantida bir konusma yapti. Prof. Dr. Yumrutas, Gaziantep’in hali sektöründeki yerine dikkat çektikten sonra, “Türkiye’nin makine halisi ihracatinin yüzde 70,3’ünü Gaziantep tek basina gerçeklestiriyor. 2021 yili rakamlarina göre yillik 3,2 milyar dolarlik hali ihraç ediliyor. Bu rakamlar Gaziantep için ülkemiz için çok degerlidir. Çünkü ihracat insanlara is demek, as demek, kalkinma demektir. Bu nedenle tüm hali üreticilerimizi gönülden kutluyor ve alkisliyorum” dedi.

’’Basarili tasarimcilar yetistirmemiz gerekiyor’’

Halida kalitenin yaninda tasarimin da çok önemli oldugunu ifade eden Prof. Dr. Yumrutas, dünya pazarlarina hitap etmek için kaliteli ve güncel tasarimlar üretmek gerektigini vurguladi. Yumrutas, “Bu nedenle iyi tasarimcilar yetistirmemiz gerek. GAIB’le el ele vererek hem lisans hem de yüksek lisans programini açtik. Bu konuda büyük emegi olan önceki dönem Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Kaplan ve simdiki Baskanimiz Zeynal Abidin Kaplan ve ekibine tesekkür ediyorum. Ihtiyaç duyuldugunda programlarimizi sanayicilerimizin beklentileri dogrultusunda güncelleyecegiz. Üniversitede üretilen bir bilgi teknolojiye dönüsüyorsa, kisacasi insanimiza dokunabiliyorsa bu bilginin çok degerli oldugunu düsünüyorum” seklinde konustu.

Açilis toplantisinda ayrica Aksa firmasindan Atakan Koru, “Akrilik” konulu bir sunum yapti. Ali Hayta ise “Makine Halisi Tasariminda Bilgisayar Yazilimlarinin Rolü’’ konusunu anlatti. Selim Sentürk de, “Halida Markalasma Nasil Mümkün Olur” konulu bir sunum yapti. Hülya Tezcan, “Osmanli’dan Günümüze Desenler”i anlatti. Ozanhan Kayaoglu da, “Pazar analizi ve trendler” konusunu anlatti.

Tasarim Günleri etkinlikleri yarin düzenlenecek olan söylesiler ve ödül töreni ile sona erecek.
Kaynak: İHA