'Ev Hayvani Kimliklendirme' Etkinligi Düzenlendi
Eskisehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odasi ve Il Tarim ve Orman Müdürlügü Hayvan Saglik Subesi tarafindan ‘Ev Hayvani Kimliklendirme’ etkinligi gerçeklestirildi.

“Gece gündüz demeden hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz”
Yapilan etkinlikte evcil hayvanlarin kimliklestirilmesinin önemi hakkinda konusan Eskisehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Oda Baskani Erdinç Yuva, “Sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi islemleri ilgili yönetmelik’ çerçevesinde yürütülmektedir. Ev hayvani kimliklendirmesinde Eskisehir genelinde 56 veteriner kliniginde faaliyet yürütmekteyiz. Veteriner hekimler olarak patili dostlarimizi bir birey olarak görmekteyiz. Bu sebeple can dostlarimizin kayit altina alinmasini hayvan sahiplerimizden talep etmekteyiz. Biz Veteriner Hekimler ilimiz ve ülkemiz genelinde hayvan ve halk sagliginin her alaninda gece gündüz demeden hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz. Ilimizde kimliklendirme islemi, 2021 yili Nisan ayinda baslamis olup, Il Tarim ve Orman Müdürlügüne bagli Ilçe Müdürlükleri ile Eskisehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odasina bagli yetkilendirilmis veteriner klinikleri marifetiyle yürütülmektedir. Ev hayvani kimliklendirme programinda, ev hayvanlarimizin sirt bölgesine deri altina mikroçip yerlestirilip, bu mikroçip numarasi ‘Ev Hayvani Kayit’ sistemine kayit edilerek, ev hayvan sahibine pasaport düzenlenip teslim ediliyor. Patili dostlarimiza uygulanan mikroçip ile sahipli kedi ve köpegimize ait asilama, cerrahi müdahaleler, sahip degisiklikleri gibi bilgiler takip edilebilme imkâni sunmaktadir. Ayni zamanda yapilan uygulama ile kayit altina alinmis olan ev hayvanlarin sokaga terk eden hayvan sahipleri tespit edilerek, ilgili mevzuatlarla idari yaptirimlar uygulanacaktir. Böylelikle birçok problemle karsilastigimiz sokak hayvani popülasyonunda azalma olmasi degerlendirilmektedir. Bu nedenlerle ev hayvani sahiplerinin 31 Aralik 2022 tarihine kadar kedi ve köpeklerini, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerince veya yetkilendirilmis veteriner kliniklerine basvurarak kayit altina aldirmasi önem arz etmektedir.’’ dedi.
“Hayvan sahipler Eskisehir’de 70 noktada kayit yaptirabilmekte”
Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs ise yaptigi konusmada “Ev hayvani kimliklendirilmesi ve kayit altina alinmasi islemleri, ilgili yönetmelik çerçevesinde yürütülmektedir. 2021 yili Mart ayinda Eskisehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odasi ile yapilan protokol ile ev hayvani kimliklendirme ve kayit altina alma yetkisi serbest veteriner hekimlerimize de verilerek, ev hayvan sahipleri Eskisehir genelinde 70 farkli noktada kedi ve köpeklerini kayit altina aldirabilmektedirler. Bakanligimiz ev hayvanlarinin takibini saglamak için PETVET (Ev Hayvani Kayit) Sistemini kurmus olup, sahipli kedi ve köpeklerin ölüm, dogum, sahip degisikli, tedavi, asi bilgileri ve gerçeklestirilen operasyon bilgileri takip edilebilmektedir. Ilimiz genelinde suana kadar 620’si disi 651’i erkek bin 271 kedi, 2 bin 88’i disi 2 bi 339’u erkek 4 bin 427 köpek olmak üzere toplam 5 bin 698 ev hayvani kayit altina alinmistir. Ilgili mevzuat çerçevesinde ev hayvan sahiplerinin her yastan kedi ve köpeklerini 31 Aralik 2022 tarihine kadar kayit altina aldirmasi önem arz etmekte olup, hayvan sahiplerinin magduriyet yasamamalari ve idari yaptirimla karsi karsiya kalmamalari için yilsonuna kadar Ilçe Müdürlüklerince ve yetkilendirilmis veteriner kliniklerine basvurmalarini rica ederiz.’’ dedi.
Yapilan etkinlik sahipsiz hayvanlarin ilimizde takibini yapan hayvan koruma derneklerinde görevli yerel hayvan koruma görevlilerine, sokak hayvanlarina dagitilmak üzere Eskisehir Valiligi ve Eskisehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odasi tarafindan temin edilen mamalarin dagitimi ile tamamlandi.
