Talas Tozlari Arasinda 41 Yildir Topaç Üretiyor

Türkiye’de unutulmaya yüz tutmus geleneksel çocuk oyuncagi topacin ustalarindan Ekrem Demirbas (60), gelisen teknolojiye inat 41 yildir talas tozlari arasinda çocuklar için topaç üretiyor.

Talas Tozlari Arasinda 41 Yildir Topaç Üretiyor
Osmaniye merkez Kurtulus Mahallesi’ndeki evinin alt katinda bulunan atölyesinde çam ve zeytin gibi agaçlarina 41 yildir sekil veren Ekrem Demirbas, gelisen teknolojiye inat 41 yildir talas tozlari arasinda çocuk oyuncagi topaç üretiyor. Torna makinesinden sekil verip çikardigi topaçlari özenle boyayan Demirbas, ardindan topaçlari iple bütünlestiriyor. Festivallere de katilarak unutulmaya yüz tutmus topaci gelecek nesillere aktarmak için çaba harcayan Demirbas, Türkiye’nin dört bir yanina da gönderdigi topaçlarin 4 farkli çesidini üretiyor.

Türkiye’nin dört bir yanina topaç gönderdigini belirten Ekrem Demirbas, “41 yildir topaç yapiyorum. Bir çesit topaçla basladim su anda 4 çesit topaç yapiyorum. Topacin yapilisi ise önceden aldigimi çam ve zeytin odunlarini kurutuyoruz. Dikkat etmemiz gereken sey çivisinin dogru olmasidir. Dogru delip dogru çakmamiz gerekiyor. 41 yildir yapiyorum halen farkli modeller arayisi içerisindeyim. Yaptigim topaçlari Türkiye’nin her yerine gönderiyorum. Kültür Bakanligi sanatçisi olarak gittigimiz yerlerde hem çocuklara hem de yetiskinlere de döndürüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA