Istanbul Ihracatçilari Ocak-Agustos Döneminde 7,2 Milyar Dolarlik Ihracat Gerçeklestirdi

Istanbul ihracatçilari, 2022 yili Ocak-Agustos döneminde geçtigimiz yilin ayni dönemine göre ihracatini yüzde 22.3 oraninda artirarak, toplamda 7 milyar 200 milyon dolar tutarinda ihracat yapti.

Istanbul ihracatçi Birlikleri (IIB), 2022 yilinin ilk sekiz ayinda, yaklasik 7 milyar 200 milyon dolar tutarinda ihracat yaparak, geçtigimiz yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 22,3 oraninda ihracat artisi sagladi. Ihracatçilar, 197 ülke pazarina ürün satti ve ülke ihracatindaki payi yüzde 4.8 oldu.

En çok ihracat Irak’a

Istanbul ihracatçilari yilin ilk sekiz ayinda, deger bazinda en fazla ihracati 586 milyon dolar ile Irak’a gerçeklestirdi. Irak’a en fazla kümes hayvanlari, hayvansal mamuller ile mobilya, kagit ve orman ürünleri satildi. IIB, Irak’in ardindan deger bazinda en fazla Amerika Birlesik Devletleri, Almanya, Birlesik Krallik ve Norveç’e ihracat yapti. IIB tarafindan yapilan ihracatta ABD’ye hububat, bakliyat, yagli tohumlar, mobilya, kagit, orman ürünleri; Almanya’ya mobilya, kagit ve orman ürünleri ile findik ve mamulleri; Birlesik Krallik’a mobilya, kagit ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri; Norveç’e ise gemi ve yat ön plana çikti. Ülke gruplari baz alindiginda ise IIB’nin en fazla ihracat yaptigi bölge, 1 milyar 530 milyon dolar ile Ortadogu ülkeleri oldu. Ortadogu ülkelerine yapilan ihracat, yilin ilk sekiz ayinda, bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 42.6 oraninda artti.

Istanbul ihracatçilari agustos ayinda ise bir önceki yilin ayni ayina kiyasla yüzde 33.6 oraninda artis ile yaklasik 958 milyon dolar tutarinda ihracat yapti. Birlik, agustosta en fazla ihracati Irak, Birlesik Devletler ile Birlesik Krallik’a gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA