Çesme'nin Kurtulusunun 100. Yili Coskuyla Kutlandi
15 Eylül Alaçati ve 16 Eylül Çesme’nin kurtulus bayramlarinin 100. yildönümleri coskulu törenlerle kutlandi.

Çesme Kaymakami Mehmet Marasli, Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslari temsilcileri ve vatandaslarin katilimiyla gerçeklesen kokteylin ardindan Atatürk Parki’ndaki Atatürk büstüne çelenk sunum töreni gerçeklestirildi.
Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi esliginde göndere Türk bayragi çekilmesinin ardindan, Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran tarafindan günün anlam ve önemini belirten konusma yapildi. Baskan Oran’in yaptigi konusmanin ve Çesme Belediyesi Halk Oyunlari Grubu’nun zeybek gösterisinin ardindan, Çesme Belediyesi Bandosu esliginde bir yürüyüs gerçeklestirildi.
Alaçati’nin kurtulusu sirasinda sehit düsen Ilginli Mustafa Çavus ile Sinoplu Ahmet Onbasi da anildi. Alaçati’nin kurtulusunun 100. yil söleni, saat 20.00’de Alaçati Amfi Tiyatro’da gerçeklestirilen Sunay Akin’in "Zafer Yolunda" söylesisi ile devam etti. Kurtulus söleni, sevilen sanatçi Sila’nin sevilen sarkilarini seslendirdigi ve gecenin geç saatlerinde sona eren konser ile sona erdi.
Çesme’de kurtulus coskusu denize tasti
Çesme’nin 16 Eylül 1922’de düsman isgalinden kurtulusunun 100’üncü yildönümü, Çesme Cumhuriyet Meydani’nda ve denizde gerçeklestirilen törenlerle coskuyla kutladi. Denizde teknelerin yaptigi gösteri, coskuyu zirveye tasidi. Çesme’nin kurtulusunun 100. yildönümü nedeniyle bugün düzenlenen resmi tören, Çesme Adliyesi kavsagindan baslayan yürüyüsle basladi.
Çesme Belediye Bandosu esliginde gerçeklestirilen kortej yürüyüsüne; Çesme Kaymakami Mehmet Marasli, Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran ve esi Nuris Oran, Çesme Cumhuriyet Bassavcisi Burak Kocaoglu, resmi kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslari temsilcileri, mesleki oda temsilcileri, Çesme Belediyespor ve Alaçatispor takimlari, teknik ekipleri ve yöneticileri ile vatandaslar katildi.
Çesme Cumhuriyet Meydani’nda sona eren yürüyüsün ardindan, Atatürk büstüne çelenk sunum töreni gerçeklestirildi.
Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi esliginde göndere bayrak çekilmesinin ardindan günün anlam ve önemini belirten konusma, Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran tarafindan yapildi.
Kurtulus coskusu denize tasti
Yapilan konusmanin ardindan, Çesme Belediyesi Halk Oyunlari ekibinin zeybek gösterisi gerçeklestirildi.
Ögrencilerin okuduklari siirlerin ardindan da Cumhuriyet Meydani’ndaki tören sona ererken, balikçi tekneleri ile Ulusoy Limani ve Çesme Marina’ya ait tekneler, denizde gösteri yapti. Törene katilan vatandaslari büyük ilgi gösterdikleri ve cep telefonlari ile kayit altina aldiklari gösteride, Türk bayragi ile donatilmis tekneler mesaleler yakarak teknelerle olusturduklari dalgalarla görsel sov yapti. Çesme’nin kurtulusunun 100. yil kutlama törenleri, bu aksam 20.30’da Çesme Amfi Tiyatro’da Sunay Akin’in sunumuyla "Zafer Yolunda" söylesisi ve Ajda Pekkan konseri ile sona erecek.
