Avrupa'daki Enerji Krizi, Tarimda Tedarik Zincirini Türkiye'ye Çeviriyor

Ukrayna-Rusya savasi ile baslayan enerji krizinin Avrupa’yi derinden etkilemesi sonucu hem Rus hem de Avrupali tarim üreticileri tedarik zincirinde gözünü Türk tarim üreticilerine çevirdi.

Avrupa'daki Enerji Krizi, Tarimda Tedarik Zincirini Türkiye'ye Çeviriyor
Sera Konstrüksiyon Donanim ve Ekipman Üreticileri ve Ihracatçilari Dernegi (SERKONDER) Yönetim Kurulu Baskani Halil Kozan, Türkiye’nin jeopolitik konumunun sektör adina avantaj sagladigini belirtti.

Kozan, “Yasanan bu kriz, ülkeleri yerinde üretim ve tedarik zinciri problemlerini çözmek amaci ile modern seracilik alaninda yatirim yapmalarini tesvik edecektir. Dünya genelinde 500 bin hektarlik alanda örtü alti yetistiriciligi yapiliyor. Ileri teknoloji ve yüksek üretim kapasitesine sahip olan üye firmalarimiz da hem Avrupa hem de Rusya’nin bu alanda ihtiyaç duyacagi sera projelerine hizli bir sekilde cevap verebilecek kapasite ve kabiliyettedir. Ülkemiz, dünya sera yetistiriciliginde 5’inci sirada, Avrupa’da ise 2’nci siradadir. Rusya sera yatirimlarini artirmak istiyor. Ruslar, Hollanda ve Ispanya gibi çesitli Avrupa ülkelerinden tedarik ettigi ürün ve hizmetlerini simdilerde, ileri teknoloji ile üretim yapan ve yazilim otomasyon anlaminda tatmin edici çözümler sunan Türk firmalardan talep etmeye basladi” dedi.



“Modern ve yüksek teknolojiye sahip seralar adeta bir fabrikadir”

Seraciligin ülkemizde en hizli büyüyen sektörlerden biri oldugunu ifade eden Kozan, “2000’li yillara kadar ülkemizde modern seralarin kurulumu tamamen yabanci firmalar tarafindan yapilirken bugün yüzde 100 oraninda yerli olarak yapilabilmektedir. Yazilim, otomasyon ve mühendislik anlaminda sektörümüz dünya ülkeleriyle rekabet edecek konumdadir. Türkiye’de örtü alti üretim alani yaklasik 850 bin dekar. Bu rakamlar daha da artmalidir. Çünkü modern seralar adeta bir fabrikadir. Bu seralar sayesinde tarim üreticileri, üretimi yilin 12 ayina yayabildigi gibi verimi çok ciddi oranda artirabilir. Üye firmalarimiz anahtar teslim bir sera projesinde ihtiyaç duyulan tüm kalemleri üretim ve tedarik imkanina sahiptir. Küresel piyasalardaki gelismeler de dikkate alindiginda firmalarimizin yaklasik yüzde 75’lik satis orani yurt disi pazarlara yöneliktir. Orta Asya, Rusya, Arap ülkeleri, Afrika, Orta Dogu gibi pek çok pazarda ülkemiz seracilik sektörünü basariyla temsil ediyoruz. Kisa ve orta vadede Rusya ve Ortadogu’ya olan ticari hacmimizi artirmak ve uzun vadede Meksika ve Amerika kitasini hedef pazar olarak görüyoruz” dedi.



“Bu sene Growtech Fuari sektöre yeni bir yön daha verecek “

Yillardir yakindan takip ettikleri Growtech Fuari’nda uluslararasi firmalarla önemli görüsmeler ve ihracat baglantilari yaptiklarini kaydeden Baskan Kozan, söyle devam etti:

“Bu yil düzenlenecek Growtech Fuari’na ayri bir önem veriyoruz. Çünkü pandemi kosullarinin artik tam anlamiyla kalkmasi ve ardindan degisen küresel sartlarin yeni pazarlara sebebiyet verecegini düsünüyorum. Hatta küresel çapta modern seraciligin güncel gelismeler isiginda hangi yöne kanalize olacaginin ve hangi is birliktelikleri ile hangi model ve projelerin hayata geçirileceginin kararlastirilacagi yerin bu yilki Growtech Fuari olacagini düsünüyorum. Bu organizasyonda SERKONDER Üye firmalari ülkemizi küresel piyasalarda en iyi sekilde temsil edecektir.”

Growtech bu yil da 23-26 Kasim tarihlerinde 21’inci kez kapilarini açiyor

Dünyanin en büyük örtü alti tarim sektörü fuari Growtech, Antalya Anfas Fuar Merkezi’nde 23-26 Kasim tarihlerinde 21’inci kez kapilarini katilimci ve ziyaretçilerine açiyor. Fuar Direktörü Engin Er’in verdigi bilgiye göre, fuar çerçevesinde 30’dan fazla ülkeden 600 katilimci, 120’den fazla ülkeden 60 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Engin Er, bu seneki fuarla ilgili olarak sunlari söyledi:

“Türkiye tarim ihracatina fuarimizla birlikte katki yapmaktan dolayi çok mutluyuz. Fuara katilan ve ziyaret eden ülke sayisi gittikçe artiyor. Avrupa ülkelerinden Hollanda basta olmak üzere Fransa, Almanya ve Italya’dan yeni katilimcilar olacak. Ayrica Ürdün, Hindistan, Sri Lanka, Umman, BAE, Kazakistan ve Amerika bu yilin önemli ve yeni katilimcilari arasinda yer aliyor. Öte yandan Hollanda, Ispanya, Çin ve Güney Kore’nin kuracagi pavilyonlarla katilimin daha da zenginlesecegini söyleyebilirim.”

"Ziyaretçiler fuarda tarimdaki tüm yenilikleri bulabilecekler"

Herkesi fuara davet eden Er, “Çünkü ziyaretçiler fuarda tarimdaki tüm yenilikleri bulabilecekler. Ziyaretçilerimiz modern ve yüksek teknoloji seracilari ve son sistem sulama ekipmanlari üreticilerini, yazilim ve otomasyon sistemleri firmalari, yeni uygulamalar gibi birçok konuda marka ve ürünleri görerek bilgi alabilecekler. Çok önemli uluslararasi baglantilar ve birçok yeni is birliktelikleri kurulacagina inaniyorum. Öte yandan geçen yil yapilan etkinliklere bu yil da yer verecegiz. Fuar süresince ATSO Growtech Tarim Inovasyon Ödülleri, Antalya Teknokent organizatörlügünde Bitki Islahi Proje Pazari, Alim Heyeti Programi, B2B görüsmeler ve uluslararasi konferanslarin da yer alacagi tarim sohbetleri ile tüm katilimci ve ziyaretçilerimiz tarim sektörüne dair gündem konularini Growtech’te takip edebilecek” dedi.

Kaynak: İHA