Baraj Yüzeyine Yüzer Günes Enerji Santrali Kurmak Için Harekete Geçtiler

Trabzon Büyüksehir Belediyesi’nin artan enerji maliyetlerini karsilamak üzere Esiroglu Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi sonrasi sehrin içme suyunun karsilandigi Atasu Baraji’nin yüzeyine Yüzer Günes Enerji Santrali kurmak amaciyla çalisma baslattigi belirtildi.

Baraj Yüzeyine Yüzer Günes Enerji Santrali Kurmak Için Harekete Geçtiler
Konuyla ilgili IHA muhabirine degerlendirmelerde bulunan Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, enerjide kendi kendine yetebilen kurum olma ilkesi çerçevesince hayata geçirdikleri Esiroglu HES Projesi sonrasinda günes enerjisinden elektrik enerjisi üretmek için de çalisma yürüttüklerini söyledi.



Zorluoglu, dünyada ve Türkiye’de enerji maliyetlerinin arttigini ve gelecekte enerjinin çok daha degerli olacagini vurgulayarak “Bu kapsamda hali hazirda biten Esiroglu HES ve devam eden hidrolektrik santralleri projelerimiz disinda günes enerjisinden de elektrik üretmeyi planliyoruz. Son dönemde merkezi hükümetimizin de Günes Enerji Santralleri (GES) konusunda çok önemli tesvikleri söz konusu. Biz de bu kapsamda sehrimizin içme suyunun karsilandigi Galyan mevkiindeki Atasu Barajimizin yüzeyine Yüzer Günes Enerji Santrali kurulmasi için çalisma baslattik. Yüzer günes enerji sistemleri, kurulacak karasal alandan tasarruf saglayarak arazi veya çati sistemleri yerine enerji üretimi için tercih edilmektedir. Ayrica suyun dogal soguma etkisinden dolayi yüzer günes enerjisi sistemi daha verimli çalismakta, alandaki suyun buharlasmasini azaltma yönünde katki saglamaktadir. Türkiye'de Yüzer Günes Enerji Santrallerinin dizayni ve yapimi konusunda firmalar mevcut. Biz de bunlarla ilgili gerekli birimlerimize talimat verdik. Hidroelektrik santrallerin kuruldugu alanda yüzer günes enerjisi santralleri de kurulabiliyor. Yüzer günes enerjisi santralleri, hidroelektrik santrallerine ait baraj ve rezervuar alanlari bunun yaninda yine gölet veya su depolama alanlari olan diger tip enerji santralleri için önemli bir yardimci kaynak haline gelmistir” dedi.

Atasu Baraji basta olmak üzere aritma tesisleri üzerinde 10 adet Hidroelektrik Santrali kurmayi hedeflediklerini, Esiroglu HES ve en son Arakli-Sürmene Aritma Tesisinde yine bir santrali bu kapsamda faaliyete geçirdiklerini belirten Zorluoglu, yenilikçi projelere deger verdiklerini söyledi.

Baskan Murat Zorluoglu, “Esiroglu HES sayesinde yillik 15 gigawatt gibi ciddi bir elektrik üretimi gerçeklestirecegiz. Yillik bütçemize katkisi ise güncel fiyatlarla 70 milyon TL. Tesisimizin son dönemde Türkiye Saglikli Kentler Birligi tarafindan ödüle layik görülmesi bizler için ayrica gurur vesilesi oldu. Yaptigimiz aritma tesislerinde bu tür elektrik üretim santrallerini hayata geçiriyoruz. En son Arakli-Sürmene Aritma Tesisinde yine bir santrali devreye aldik” ifadelerini kullandi.

Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, elektrik araçlar için de önümüzdeki süreçte sarj istasyonlarinin ihtiyaç haline gelecegini belirterek bunun için de sehir merkezinde çalisma baslattiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA