Yilmaz Açiklamasi 'Rekor Denilen Banka Promosyon Parasi Daha Cebe Girmeden Pul Oldu'

Egitim Bir Sen Sivas 1 Nolu Sube Baskan Adayi Aydin Yilmaz, rekor denilen banka promosyon parasinin daha cebe girmeden pul oldugunu söyledi.

Yilmaz Açiklamasi 'Rekor Denilen Banka Promosyon Parasi Daha Cebe Girmeden Pul Oldu'


“Enflasyon ve kur farki göz ardi edilmistir”

Yilmaz, enflasyon ve kur farkinin göz ardi edildigine deginerek, “ Bilindigi üzere kamu görevlilerinin maas ve ücretlerinin bankalar araciligiyla ödenmesinin zorunlu hale getirilmesinden sonra ortaya çikan promosyon ödemelerinin usul ve esaslarini belirlemek için 2007/21 sayili Basbakanlik Genelgesi çikarilmistir. Genelgeye göre aylik ve ücretlerin hangi banka araciligi ile ödenecegi, olusturulacak üç kisilik bir komisyon tarafindan istekli bankalardan teklif alinmak suretiyle tespit edilecektir. Sivas Milli Egitim Müdürlügü de 25.06.2022 tarihinde gerçeklestirilen ihaleyle 3 yil için Yapi Kredi Bankasi ile 14 bin TL maas promosyonu anlasmasi imzalamistir. Anlasmaya göre bu para tek seferde 25 Eylül 2022 tarihinde personelin hesabina yatirilacaktir. Bankalar promosyon tekliflerini personel sayisi, personelin maas ve ücret tutari ve benzeri degiskenleri göz önünde bulundurarak olusturmaktadir. Malum oldugu üzere kamu görevlileri maaslarini temmuz ayinda zamli almaktadir. Haziran ayinda yapilan promosyon sözlesmesi personelin zamsiz maaslarina göre yapilmis, enflasyon ve kur farki göz ardi edilmistir. Temmuz ayinda kamu görevlileri enflasyon oraninda yüzde 41.68 zam almis ancak bu durum maas promosyonuna yansitilmamistir. Ayrica sözlesme haziranda imzalanmis ödeme ise eylül ayina birakilmistir” dedi.



“14 bin TL, Eylüle birakildigi için yüzde 32’lik kayipla 9 bin 520 TL’ye tekabül edecektir”

Sözlesme imzalandiginda ödenmesi gereken 14 bin TL, eylüle birakildigi için yüzde 32’lik kayipla 9 bin 520 TL’ye tekabül edecegini belirten Yilmaz, “TÜIK tarafindan açiklanan verilere göre Haziran da yüzde 78.6, Temmuz da yüzde 79.6 oraninda enflasyon gerçeklesmistir. Agustos ve Eylül’de de ayni oranin gerçeklesecegi düsünülürse personelin maas promosyonundan yüzde 32’lik bir kaybi söz konusu olacaktir. Yani sözlesme imzalandiginda ödenmesi gereken 14 bin TL, Eylül’e birakildigi için yüzde 32’lik kayipla 9 bin 520 TL’ye tekabül edecektir. Haziranda imzalanan sözlesmenin büyük bir kazanim olarak yansitilmasi, rekor bir anlasmaya imza atildi seklinde duyurmakta adeta yarisilmasi, hatta komisyonda kimlerin oldugunu dile getirerek kimseye bu basarinin(!) kimseye kaptirilmamaya çalisilmasi, bunun sadece bir reklam araci olarak görülmesi, gereksiz bir kisir çekismeye dönüsmesi hesaptaki hatanin göz ardi edilmesine neden olmustur. Daha ihale süreci baslamadan bu ihalenin temmuz zammindan sonra yapilmasi ve bir sonraki maasta tek seferde ödenmesi gerektigini defaatle dile getirdik” diye konustu.



“Yetkili arkadaslar yeniden bir hesap yapmayacaklar midir?”

Aydin Yilmaz konusmalarina söyle devam etti, “ Sendikalar emekçinin ve halkin hak ve menfaatini korumak ve gelistirmekle yükümlü sivil toplum kuruluslaridir. Hesabi dogru yapamayanlar, öngörülü bir yaklasim tarzi olusturamayanlar emekçinin ve halkin hak ve menfaatini nasil koruyacaklardir? Her gün yeni bir rekor promosyon anlasmasi (örnegin Gaziantep Üniversitesi 35 bin TL, Edirne Kesan Ilçe MEM 25 bin 250 TL’ ye imza atmistir.) haberleri gündeme gelirken yetkili arkadaslar yeniden bir hesap yapmayacaklar midir? Bu sözlesmeye imza atan komisyon üyeleri promosyon sözlesmesinin enflasyon oraninda güncellenmesi için ilgili banka ile tekrar masaya oturmali, olumsuz bir tutum karsisinda sözlesmeyi tek tarafli feshetme yetkisini kullanmalidir. Yapilacak yeni sözlesme ise tüm bu hesaplar üzerinden 2 yil olarak yapilmali, ekonomik dar bogazdaki emekçilerin az da olsa nefes almalarina katki saglanmalidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA