Uzmanligini Anne Sefkati Ile Birlestirip Ariciliga Basladi

Kahramanmaras’in Ekinözü ilçesinde gida teknikerligi bölümü mezunu kadin üretici, "Kirsal Kalkinmada Uzman Eller" projesinden aldigi destekle ariciliga basladi.

Uzmanligini Anne Sefkati Ile Birlestirip Ariciliga Basladi
Ekinözü ilçesinde yasayan evli ve 1 çocuk annesi Rüveyda Sahin, gida teknikerligi bölümünü bitirdi. Üniversiteden mezun olduktan sonra meslegi ile ilgili alanda çalisma imkani bulamayan Sahin, farkli bir sektörde is hayatina atildi. Sahin’in, emek verdigi gida sektöründe çalisma istegi ise hiç eksilmedi. Bu süre zarfinda; tarim, hayvancilik, ormancilik, gida ve su ürünleri konularinda egitim alan ve kendi isini kurmak isteyen üniversite mezunlari için baslatilan ’Kirsal Kalkinmada Uzman Eller’ projesine basvuru yapti. Ilçeye bagli Öztürk Mahallesi’ndeki evlerinde baktiklari arilarin ölmesinden etkilenen Rüveyda Sahin, aricilik yapmaya karar verdi. Sahin’in hazirladigi aricilik projesi, bakanlikça desteklenmeye uygun görüldü.

Kendi isinin sahibi olan Sahin, aldigi kovanlarini tek tek boyadi. Sahin, gözü gibi baktigi arilarini, en güzel ve kaliteli bali elde etmek için de Salavan Dagi eteklerine yerlestirdi.

Girisimciligi ile kendisi gibi üniversite mezunlari ve kadinlara örnek olan Sahin, “Ariciliga 50 kovanla ilk adimimi atmistim. Ogullarla birlikte kovan sayimiz 80’e yükseldi. Hepsine de bir bebek gibi bakiyorum” dedi.



"5 milyona yakin arinin pesinde Salavan Dagi’ndayiz"

Devlet destegi ile kendi isinin sahibi olmanin sevincini yasadigini anlatan Sahin, “Kadinlara firsat verildiginde neleri basarabilecegini ispatladigim için mutluyum. Üniversiteyi bitirdikten sonra kendi meslegimi yapmayi çok istedim ama kismet olmadi. Baska bir sektörde çalistim. 2 yil boyunca aldigim egitimimi, aricilikta degerlendirmeye karar verdim. Bakanligin destegi ile de bunu hayata geçirdim. Simdi kovanlarimdaki 5 milyona yakin arinin pesinde Salavan Dagi’ndayiz. Burada çiçeklenme daha geç basliyor. Kismet olursa önümüzdeki günlerde sagima geçecegiz. Kaliteli bir bal elde edecegime inancim tam" diye konustu.

Kendisine sunulan bir imkani degerlendirip hayallerinin ve egitimini aldigi seyin pesinden kostugunu aktaran Sahin, "Daha önceden evimizde arilarimiz vardi. Sebebini bilmedigimiz bir sekilde ölmüslerdi. Bu durum beni çok etkilemisti. O yüzden ariciligi seçtim. Benim gibi kendi mesleginde kendi isinin sahibi olmak isteyenler de bu tür projelerden mutlaka faydalansinlar” ifadelerini kullandi.

"Zahmet ve özen isteyen bir meslek"

Ariciligin zorluklarina da deginen Rüveyda Sahin, “Her meslegin oldugu gibi ariciligin da zor yanlari var. Zahmetli ve özen isteyen bir meslek. Arilar çok narin hayvanlar. Bebek bakar gibi besleyip büyütmek gerekiyor. Bu isi sürdürebilmemde esimin destegini de hep hissediyorum” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA