Hirosima'da Atom Bombasi Kurbanlari Anildi

Japonya’da binlerce insanin ölümüne neden olan dünyanin ilk atom bombasi saldirisinin kurbanlari trajedinin 77. yilinda Hirosima’da düzenlenen törenle anildi.

Dünyanin ilk atom bombasi saldirisinda hayatini kaybedenler, trajedinin yasandigi Japonya’nin Hirosima sehrinde düzenlenen törenle anildi. Felaketin 77. yildönümünde Hirosima Baris Aniti Parki’nda bir araya gelen kurban yakinlari, siyasi temsilciler ve 100’e yakin ülkenin büyükelçileri ABD’nin kullandigi "Little Boy" adli atom bombasinin atildigi zaman olan 08.15’te sessizlige bürünerek saygi durusunda bulundu. Ayrica atom bombasi saldirisinda yasamini yitiren ve döneme taniklik eden kisilerin isimlerinin yer aldigi listeye, falaketi yasamis ve geçen yildan bu yana hayatini kaybetmis 4 bin 978 kisi de eklendi. Toplam 333 bin 907 kisinin adlarinin yer aldigi güncel liste baris anitina asildi.

"Bu trajedi tekrarlanmasin"

Japonya Basbakani Fumio Kishida, insanligi nükleer silahlarin neden oldugu trajediyi tekrar etmemeye çagirdi. Kishida, ülkesinin zorlu hale gelen güvenlik ortaminin gerçekligi ile nükleer silahlarin olmadigi ideal bir dünya arasinda dengeyi saglamak için çalisacagini vurguladi.

"Nükleer dügmeleri saf disi birakmaliyiz"

Törende söz alan Hirosima Belediye Baskani Kazumi Matsui, nükleer silahsizlanma çagrisini yineleyerek, "Hiç vakit kaybetmeden nükleer silahlari harekete geçirebilecek tüm dügmeleri saf disi birakmaliyiz" ifadelerini kullandi. Nükleer silaha sahip devletlerin güven köprüleri insa etmesi ve nükleerden arindirilmis bir dünyayi gerçeklestirmeye yönelik somut adimlar atmasi gerektiginin altini çizen Matsui, "Statükoyu kabul etmek ve askeri güç olmaksizin sürdürülebillcek bir baris idealinden vazgeçmek, insanligin can güvenligini tehdit etmektedir" seklinde konustu.

Matsui, nükleer güce sahip ülke liderlerini nükleer silah kullaniminin sonuçlariyla yüzlesmek için 1945’te ABD’nin atom bombalari tarafindan harap edilen Japon sehirleri Hirosima ve Nagazaki’yi ziyaret etmeye çagirdi.

"Barisi hakim kilma zamani geldi"

Japonya’da 2010 yilinda düzenlenen törene katilan dönemin Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan bu yana anma etkinligine ilk kez katilim gösteren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni bir silahlanma yarisinin hiz kazandigi konusunda uyarirken, "Nükleer silahlara sahip devletlerin nükleer savas ihtimalini kabul etmesi kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Nükleer silahsizlanma taahhüdü çagrisinda bulunan Guterres, "Nükleer savas seçenegini masadan kaldirin. Barisi hakim kilmanin zamani geldi" ifadelerini kullandi.

Covid-19 salgini gölgesinde yapildi

Covid-19 salgini nedeniyle alinan tedbirler kapsaminda katilimci sayisinin geçtigimiz yil 880’e düsürüldügü törende, Japonya’da hayatin tamamen normale dönmesine ragmen tedbir elden birakilmadi. Muhtemel enfeksiyon riskini azaltmak için tören alanina bu yil da kisitli sayidaki 3 bin 500 kisi kabul edildi. Öte yandan, eski Japonya Basbakani Shinzo Abe suikastinin sokunu henüz atlatamayan ülkede, bölgedeki güvenlik tedbirlerinin artirildigi kamuoyuna yansidi.

Japonya ilk atom bombasi kurbani ülke olmustu

ABD tarihte ilk kez 6 Agustos 1945’te Japonya’ya karsi atom bombasi kullanmis, yaklasik 140 bin kisinin hayatini kaybettigi Hirosima saldirisi, dolayli olarak yüzbinlerce insanin yaralanmasina ve radyasyon kaynakli hastaliklara maruz kalmasina neden olmustu. Atilan ilk atom bombasinin sokunu henüz atlatamayan Japonya, 9 Agustos 1945’te ikinci bir atom bombasinin hedefi olmus, ülke Nagasaki’de büyük bir yikimla yüz yüze gelmisti. Atom bombasi saldirilarinda toplam 200 binden fazla insan yasamini yitirmisti.
Kaynak: İHA