Düzce'de Geçtigimiz Ay Yasanan Sel, Manda Üretimini Vurdu

DÜZCE – Düzce’de meydana gelen sel, manda üretimine zarar verdi.

Düzce'de Geçtigimiz Ay Yasanan Sel, Manda Üretimini Vurdu
Düzce’de geçtigimiz ay sonunda meydana gelen sel afeti ile birlikte mandalarin otladigi mera sular altinda kaldi. Hayvanlarin otlayacagi alan balçik ile dolunca manda üreticileri hayvanlari artik hayatta tutmak için çabaliyor.

Düzce’de manda üretimi yapan ve selin vurdugu çiftçi Murat Yilmaz, “Çok zor sartlarda elimizden geldigi kadar hayvanlari yetistirmeye çalisiyoruz. Fakat zorlaniyoruz. Mandanin terleme bezi olmadigindan sicak havalarda çamura ve suya çok ihtiyaci var. Kendisini korumak için suya veya çamura yatmasi gerekiyor. Maalesef büyük bir sel yasadik. Meralarimiz mil ve balçik altinda. Hayvanlarimizin otlama alani kalmadigi gibi suya ve çamura yatacak bir yeri kalmadi. Biz kendi imkanlarimiz ile suya girmeleri için bir yer ayarladik ama yeterli gelmiyor. Çok zor durumdayiz ne yapacagimizi bilmiyoruz” dedi.



“Üçüncü ildik, 6-7’nci siraya düstük”

Bu durumdan dolayi bazi hayvancilarin mandalari sattigini ve bu durumda Düzce’nin en çok manda bulunan üçüncü sehirden 6-7’nci sehir olmaya geriledigini belirten Yilmaz, “Manda üretiminin devam etmesinden yanayiz. Türkiye genelinde manda sayisi olarak 3’üncü ildik. Su anda 6 veya 7’nci siralara kadar düstük” diye konustu.



“Etinden sütünden vazgeçtik”

Hayvanlarin bir önceki seneye oranla kilolarinin azaldigini ve yari yariya kadar düstügünü ifade eden Yilmaz, “Hayvanlarimizin kilolari yari yariya düstü. Biz su anda hayvanlarimizin etinden sütünden vazgeçtik. Sadece hayvanlarimizi muhafaza edip koruyup kollayabilmek için çalisma yapiyoruz. En azindan bu sartlar düzelene kadar. Son noktaya kadar direnecegiz. Elimizden geldigince mücadele etmeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA