Çocuklarda Bu Kiriklar Yazin Artiyor

Dirsek kiriklarinin çocukluk döneminin en sik görülen kirik çesidi oldugunu ve özellikle yazin arttigini belirten Acibadem Eskisehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Recep Kurnaz, “Eger önemsenmezse ve tedavi edilmezse yetiskinlik döneminde dirsek ve ön kolda egrilikler meydana gelebiliyor” dedi.

Çocuklarda Bu Kiriklar Yazin Artiyor
Dirsek kiriklarinin çocukluk döneminde fiziksel hareketliligin fazla olmasi nedeniyle daha sik meydana geldiginin altini çizen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Recep Kurnaz, çocuklarda meydana gelen dirsek kiriklari hakkinda bilgi verdi.

“Yazin, açik havada daha çok görülüyor”

Dirsek kiriklarinin çocukluk çaginda teshis ve tedavisinin büyük önem tasidigini aktaran Acibadem Eskisehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Recep Kurnaz, “Çocuk dirsek kiriklari çocukluk döneminin en sik görülen kirikliklarindandir. Görülme sikligi yaz döneminde artar. Çocuklar açik havada, oyun alanlarina daha çok zaman geçirir; parklara gider, agaçlara çikar, bisiklet sürerler. Bundan dolayi düsmelerde özellikle bisiklet sürerken ya da paten veya kaykayla gezerken düsme sonucu olusan dirsek kiriklari karsimiza geliyor” dedi.

Kiriga göre farkli tedavi yöntemleri uygulandigini belirten Doç. Dr. Kurnaz, “Bazi kiriklar alçi, bazilari atel destegi ile iyilesebiliyor. Düsme kiriga yol açmasa da bazen yumusak doku ya da bag yaralanmalarina neden olabiliyor. Bu durumda elastik bandajla ya da soguk uygulama, ilaç uygulamasiyla tedavi edebiliyoruz. Tedavi süreci çocuklarda yaklasik 1-1,5 ayi buluyor. Bu süre sonunda herhangi bir damar sinir yaralanmasi yoksa çocuklar eski hallerine dönüyorlar” diye konustu.

Kirik vakalarinin yüzde 30 ila 40’inda ameliyat gerektigine deginen Doç. Dr. Kurnaz “Her kirik ameliyat gerektirmiyor. Ama ameliyatlari da daha sik kapali yöntemle yapiliyor. Genel olarak ameliyatin kapali cerrahi, açik cerrahi gibi yöntemleri var. Çok deplase olmus, ayrilmis kiriklarda bazen açik cerrahi tedaviyi tercih edebiliyoruz ama genelde çocuk dirsek kiriklarinin yüzde 90’inda kapali cerrahi yöntemlerle iyilesme gerçeklesiyor” ifadelerini kullandi.

“Önemsenmeyen kiriklar egrilige yol açabilir”

Çocuklarda tedavi sürecinin yaklasik bir buçuk ay sürdügünü ve önemsenmeyen kiriklarin büyümeyi etkiledigini vurgulayan Doç. Dr. Kurnaz, “Eger dogru sekilde tedavi edilmezse, yani önemsenmeyen dirsek kiriklari olursa, o zaman çocuklarin büyüme plaklari etkileniyor. Eriskin dönemde dirsekte, ve ön kolda egrilikler meydana gelebiliyor. Hareket kisitliliklari karsimiza çikabiliyor. Artroz dedigimiz kireçleme ile ileride karsimiza çikabiliyor” seklinde konustu.

“Eklem koruyucu aparat kullanin”

Doç. Dr. Kurnaz, bu kiriklarin çogunun spor yaparken ya da açik havada oynarken meydana geldigini animsatarak “Çocuklarin spor yaparken dirsek kiriklarindan korunmalari gerekiyor. Önlem almak çok basit. Bunun için el bilegini, dirsegini, dizini koruyacak aparatlar var, onlari kullanmalari önemli. Bu sayede kirik ve yaralanma riskini düsürebiliriz” tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: İHA