Çekirdeksiz Sultani Üzümü Ihracat Yolcusu

Osmanli saray mutfaginin gözde meyvelerinden çekirdeksiz sultani üzümün ihracat yolculugu basliyor. Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi (EYMSIB) Baskani Hayrettin Uçak, 2022 yilinda çekirdeksiz sultani taze üzüm ihracatinda 200 milyon dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

Çekirdeksiz Sultani Üzümü Ihracat Yolcusu
Türkiye’ye 2021 yilinda 160 milyon dolar döviz kazandiran çekirdeksiz sofralik sultani üzümün bu yilki ihracat yolculugu 8 Agustos Pazartesi günü basliyor. Üzüm üreticileri, 7 Agustos Pazar günü baglarda çekirdeksiz sofralik sultani üzüm hasadina baslayacak. Mevlâna (Razaki) çesidi sofralik üzümde ise ilk kesim tarihi 14 Agustos Pazar günü olurken, 15 Agustos tarihinde ihracatinin baslamasina karar verildi.



Taze üzümde ihracat hedefi 250 milyon dolar

2020 yilinda 110 milyon, 2021 yilinda da 160 milyon dolarlik ihracat performansi gösteren çekirdeksiz sofralik sultani üzümde bu yilki rekoltenin ve ürün kalitesinin geçen yildan daha iyi oldugunu dile getiren Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, 2022 yilinda çekirdeksiz sultani taze üzüm ihracatindan 200 milyon dolar, taze üzüm ihracatinin toplaminda da 250 milyon dolar ihracat hedeflediklerini aktardi.

Üreticilere ve ihracatçilara bereketli bir sezon dileginde bulunan Uçak, “Izmir-Manisa-Denizli üçgeninde yaklasik 60 bin üreticimiz 1 milyon 200 bin dekar bag alanlarinda üzüm üreticiligi yapiyor. Alici ülkelerin taleplerine göre ilaçlamalarimizi yapip üretim yaptigimiz takdirde emeklerimizin karsiligini aliriz. 2022 yilini pestisitle mücadele yili ilan ettik. Manisa Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile is birliginde üreticilerimize yönelik çok sayida bilgilendirme toplantilari düzenledik. ’Kullandigimiz Pestisitleri Biliyoruz’ isimli projemiz çerçevesinde farkli noktalardaki baglardan numuneler alarak pestisit analizleri yapiyoruz ve üzüm üreticisi bölgelerin pestisit haritasini çikariyoruz” diye konustu.



"Üzüm her derde deva"

Üzümün potasyum, sodyum, kalsiyum, bakir, manganez, demir, magnezyum, çinko gibi vitamin ve mineraller bakimindan zengin oldugunu vurgulayan EYMSIB Baskani Hayrettin Uçak, sözlerini söyle sürdürdü:

“Üzüm, çocuklarin kemik gelisimine katki sagliyor. Kemik erimesi olan hastalarda üzümün bu özelliginden yararlanabilir. Üzüm, demir zengini oldugu için kansizliktan kaynaklanan halsizlik, yorgunluk, tirnak kirilmasi, saç dökülmesi gibi belirtilerin azalmasini saglar. Cilde parlaklik ve saglikli görünüm kazandirir. Üzümün en önemli faydalarindan birisi de bagisiklik sistemini güçlendiriyor. Pandemi döneminde tüm vatandaslarimizi sofralik üzüm tüketmeye davet ediyorum. Özellikle okula gidecek çocuklarimizin beslenme çantalarina sezonu bitene kadar taze üzüm, sezonu bittikten sonra ise çekirdeksiz kuru üzüm konulmasini öneriyoruz.”

Rusya ve Ukrayna en çok ihracat yapilan ülkeler

Çekirdeksiz sofralik sultani üzüm ihracatinda Rusya Federasyonu’nun 87 milyon dolarlik tutarla ilk sirada yer aldigini anlatan Baskan Uçak, “Ikinci büyük ihraç pazarimiz 22 milyon dolarlik tutarla Ukrayna, üçüncü ülke ise 15 milyon dolarlik ihracatla Beyaz Rusya olmustu. Bu yil Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle Ukrayna pazarinda bir ihracat kaybimiz olabilir. Buna karsilik Türk ihracatçilari alternatif ihraç pazarlari bulacaktir. Ihracat hedeflerimizi tutturacagimiza inaniyoruz” diyerek sözlerini noktaladi.

Yüzde 78 paya ulasti

Türkiye, 2021 yilinda taze üzüm ihracatindan 206 milyon dolar döviz kazanirken, çekirdeksiz sofralik sultani üzüm 160 milyon dolarla taze üzüm ihracatindan yüzde 78 pay aldi. Son yillarda yildizi parlayan Red Globe 12 milyon dolarlik ihracatla ikinci siraya yerlesirken, diyabet hastalarinin tercih ettigi erkenci üzüm çesidi Superior 6,5 milyon dolarlik dövizi Türkiye’ye kazandirdi. Yalova Incisi 6 milyon dolarlik ihracat basarisi gösterirken, 15 Agustos’ta ihracat yolculugu baslayacak olan Razaki üzümü 2,7 milyon dolarlik ihracat performansi gösterdi.

Sultani çekirdeksiz sofralik üzüm ve Mevlana sofralik üzüm çesitlerinin kesim ve ihraç tarihlerini, Ticaret Bakanligi Ege Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürlügü Baskanliginda olusturulan "Sultani Çekirdeksiz Sofralik Üzüm Çesidi ve Mevlana Sofralik Üzüm Çesidinin Kesim Ihraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu” Manisa ve Denizli’ye bagli ilçelerdeki emsal teskil edecek baglarda yaptigi incelemeler sonucunda belirledi.
Kaynak: İHA