Asure Için Gerekli Malzemelere Ilgi Artti

Muharrem ayinin vazgeçilmez tatlilarindan biri olan “Asure” için, bugünlerde kuruyemisçilerde yogunluk yasaniyor.

Asure Için Gerekli Malzemelere Ilgi Artti
Muharrem ayina girilmesiyle birlikte asure hazirliklari basladi.

Geleneksel tatlilardan biri olan asurenin içine ve süslemesinde konulan asurelik malzemelere talep artti. Asureye lezzetini veren kuru gida ve bakliyatlar arasinda ise en yogun talep gören ürünler pirinç, bulgur ve nohut olarak siralandi. Asurenin olmazsa olmazlarindan kuru üzüm ve kuru incir gibi kurutulmus meyveler de vatandaslar tarafindan en çok talep gören ürünler arasinda yer aldi. Asurenin lezzetine lezzet katan ve süsleme için eklenen kuru yemislerde ise zirvedeki findigi ceviz, badem ve susam takip ediyor. Asure hazirliklarina baslayan vatandaslar da, bereketi ve bollugu temsil eden asurenin ayni zamanda sifa deposu oldugunu dile getirdi.

“Asure nasil yapilir?”

Güzel asure yapiminda malzemelerin çok olmasinin ve pisirilme süresinin çok önemli oldugunu vurgulayan ustalar, “Asurenin yapimi, fasulyesini, nohudunu ve bugdayini bir gece önceden islatiyoruz. Sabah erken saatlerde onlari haslamaya basliyoruz. 1-1,5 saatte haslanmalari sürüyor. Haslama isleminden sonra hepsini bir araya alip sekerini ilave ediyoruz. Daha sonra sekerle de 45 dakika kaynattiktan sonra diger malzemelerimizi ilave ediyoruz. Malzemelerimiz görüldügü gibi incir, ceviz, kayisi, badem, susam ve nar parçaciklarini katarak islemimizi sonlandiriyoruz. Asurenin sunuma hazir hale gelmesi için normal bir asure 2,5 saatte hazir olur” dedi.

“Besleyici içerigi çok zengin, tok tutan, enerji veren, geleneksel, güzel bir tatlimizdir”

Asurenin faydalarindan bahseden gida mühendisleri ise, “Asure içerisinde bulunan bugday, bakliyat, kuruyemis ve kuru meyveler içerdigi için tok tutan ve ayni zamanda enerji veren geleneksel bir tatlimizdir. Asurenin içerisinde bulunan bugday ve bakliyatlar lif içerigi bakimindan zengindir. Asure sindirimi kolay bir tatlidir. Ayni zamanda bakliyatlar bitkisel proteinlerce ve potasyum bakimindan zengindir. Findik, ceviz, fistik gibi kuruyemisler ise B grubu vitaminleri, E vitamini, kalsiyum, demir, omega 3 ve antioksidanlar bakimindan zengindir. Bu yüzden asure besleyici içerigi çok zengin, tok tutan, enerji veren, geleneksel, güzel bir tatlimizdir” dediler.
Kaynak: İHA