Arsa Sahibi 12 Yillik Mescidi Yikti, Vatandaslar Enkazin Önünde Namaz Kildi

Esenyurt’ta yaklasik 12 yil önce belediye tarafindan yaptirilan mescit, arsa sahibi tarafindan yikildi. Mescit imamlari ve cemaate bildirilmeden gerçeklesen yikimda Kuran-i Kerim ve Türk bayraginin molozlar altinda kalirken, vatandaslar cuma namazini mescitten kalan enkazin önünde kildi.

Arsa Sahibi 12 Yillik Mescidi Yikti, Vatandaslar Enkazin Önünde Namaz Kildi
Esenyurt Osmangazi Mahallesi’nde bulunan Akin Mescidi, iddiaya göre, yaklasik 12 yil önce Esenyurt Belediyesi tarafindan yapildi. Ibadet amaciyla bölge insani tarafindan yogun olarak kullanilan mescit, yillarca sorunsuz olarak vatandaslara hizmet etti. Arsa sahibinin yaklasik 6 ay önce mescit görevlilerinin aynina gelerek ‘Mescidi bosaltin, burasi benim arsam’ demesi üzerine ise tartismalar basladi.

Mescit imamlari durumun belediye ile çözülmesi gerektigini söylemesi üzerine yetkililer ile diyaloga geçen arsa sahibi, bir sonuç alamayinca ise habersiz bir sekilde geçtigimiz sali günü mescidi yikti. Is makinelerine silahli ve köpekli korumalarin eslik ettigi ögrenilirken, yikim nedeniyle Kuran-i Kerimler ve Türk bayraklari enkazin altindan kalmasi tepkilere neden oldu. Bölgede ibadethane eksikligi nedeniyle yogun ilgi gören mescidi dolduran vatandaslar ise cuma namazini mescit enkazinin önünde kildigi anlar vatandaslarin cep telefonu kameralarina yansidi.

“Arsa sahibi isini zorbalikla çözdü”

Yikilan Akin Mescidinin cemaatinden Yasin Sari, “Burasi Akin Mescidi olarak geçiyor. 11-12 sene öncesinden belediye tarafindan bir devir söz konusu. Biz buraya disaridan, kendi kafamiza göre gelmedik. Resmi olarak, devlet izniyle yapildi bu mescit. Burada yaklasik bin 200 kisilik bir cemaate namaz kildiriliyordu. Bundan 6 ay önce ise bir vatandas çikti ve mescit görevlisi arkadasimiza ben buranin sahibi oldugunu, kisa sürede mescidi bosaltmamiz gerektigini söyledi.

Tabii buradaki imam arkadaslar da böyle bir yetkileri olmadigi için vatandasa belediyeye veya müftülüge gitmesi gerektigini söylüyor. Daha sonrasinda ise 5 gün, 10 gün arayla yine gelip gidiyor. Mescidin oldugu arsa hisseli bir yer. Bu nedenle isini devlette çözemedi. Sonrasinda ise isini zorbalikla çözdü. Köpeklerle, silahli adamlar ile burayi kontrol altina aldi ve bizim bilgimiz olmadan aksam saatlerinde burayi yikti.

“Kuran-i Kerimler ve Türk bayraklari enkazin altinda kaldi”

Içerisindeki esyalar ile birlikte bir yikim gerçeklestigini belirten Sari, “Gördügünüz gibi enkazin altinda kaldi her sey. Mescit içindeki Kuran-i Kerim’den tutunda, bayragimiza kadar, cemaatin yardimlari ile alinan halilara kadar her sey enkazin altinda kaldi. Cemaat bu yikintinin önünde, sokakta namaz kildi. Ve her zamanki cemaatin çeyregi vardi burada. Aglayarak giden insanlar vardi burada. Biz vaaz verirken de kimseye hakaret etmek istemedik, çok dikkatli olduk. Senin yerin olabilir ama unutma buraninda gerçek bir sahibi var” diye konustu.

“Arsa sahibi fabrikanin üst katini mescide çevirip sizlere verecegim dedi“

Olayla ilgili konusan Osmangazi Mahalle Muhtari Mustafa Aslan, “Olayi duydugumda asra sahibi vatandasa ‘Konu nedir diye sordum’. O da bana eski dönem belediye baskaninin kendi arsasina mescit yaptirdigini söyleyerek ‘Ben de yerimi vermek istemiyorum’ dedi.

Tabii burasi yapilali 11-12 sene oldu. Bu sürede neredeydi, neden ses çikartmadi bilmiyorum. Hukuki islerini ben bilmiyorum, orasi beni ilgilendirmiyor. Olaydan sonra ise Cuma namazini burada, bu molozlarin önünde kildik. Cemaat de ben de çok duygulandik. Bu kadar insanin Istanbul’un ortasinda yolda namaz kilmasi gerçekten çok vahim bir durum. Daha sonrasinda bu arsa sahibi vatandasa tekrardan ulasmaya çalistim. Numarasini bulup aradim. Kendisine tekrardan mescidi neden yiktiniz diye sordum ve ‘sizin burada 11 dönümlük bir araziniz var, buradan bize bir yer ayirirsaniz biz tekrardan yapariz’ dedim. Bu kadar yeri Allah size vermis, sizde bize bir mescit yeri verin diyerek ricada bulundum. O da bana ‘Burasi suanda tarla vasfinda, ben burayi arsaya çevirip bir fabrika yapacagim ve fabrikanin üst katini da mescide çevirip sizlere verecegim’ diyerek mescide karsi olmadigini yeni yapacagi yeri de hibe edecegini belirtti” ifadeleri kullandi.
Kaynak: İHA