2 Milyar Liraya Mal Olacak Sarp Kayaliklar Ve Uçurum Arasindaki Seyahatler Mazide Kalacak

AK Parti Çorum milletvekili Oguzhan Kaya, 2 milyar TL’ye mal olan ve sarp kayaliklar ve uçurum arasindaki seyahatler mazide birakacak olan Kirkdilim geçis projesinin 2023 yilinda hizmete açilacagini açikladi.

2 Milyar Liraya Mal Olacak Sarp Kayaliklar Ve Uçurum Arasindaki Seyahatler Mazide Kalacak
Türkiye’nin en önemli güzergâhlari arasinda yer alan ve Karadeniz Bölgesi’ni Iç Anadolu’ya baglayan Kirkdilim yolunda çalismalar hizla ilerliyor. 2008-2011 yillari arasinda yol genisletme çalismalari yapilan Kirkdilim, 3 seritli hale getirilmis ve sürücüler için büyük kolaylik saglanmisti.

Ancak bir süre sonra yamaçlardan düsen kaya parçalari tehlike olusturmaya baslamis, zaman zaman yol trafige kapatilmisti. Bunun üzerine bölgedeki ulasim sorunun çözümüne yönelik tekrar çalisma baslatilarak Kirkdilim’in tünellerle geçilmesi için proje hazirlanmisti. Adini yol üzerinde bulunan 40 virajdan alan Kirkdilim’de sarp kayaliklar ile uçurum arasinda yer alan yaklasik 9 kilometrelik yolda uzunluklari bin 389 metre, bin 149 metre ve bin 553 metre üç ayri tünel yapiliyor.

Sarp kayaliklar ile uçurum arasinda geçen seyahatler mazide kalacak

Çorum-Laçin Yolu üzerinde bulunan Kirkdilim Geçisi, Çorum’u, Osmancik, Dodurga, Laçin ve Kargi ilçelerine baglayan, ayni zamanda Sinop’tan baslayip Boyabat, Kargi, Osmancik, Çorum, Yozgat, Kayseri, Nigde üzerinden Akdeniz’e ulasan kuzey-güney aksinin önemli bir parçasini olusturuyor. Karadeniz Bölgesi’nin Iç Anadolu’ya açilan kapisi olan Çorum için önem arz eden projenin tamamlanmasiyla ulasim daha rahat ve konforlu bir sekilde saglanacak büyük bölümü sarp kayaliklar ile uçurum arasinda geçen seyahatler mazide kalacak.

AK Partili Kaya, çalismalari yerinde inceledi

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve AK Parti Çorum Milletvekili Av. Oguzhan Kaya, Laçin ilçesine giderek proje çalismalarini yerinde inceledi. Laçin Belediye Baskani Idris Görükmez ile birlikte yüklenici firmayi ziyaret eden milletvekili Oguzhan Kaya, firma yetkililerinden bilgi aldiktan sonra çalismalari yerinde görmek için araçlarla yapimi devam eden tünellerde inceleme de bulundu.

Firma yetkilileri, projede 3 tünelin yani sira 3 adet hemzemin kavsak ve 2 adet alt geçit bulundugunu açikladi.

Yetkililer, projenin tamamlanmasiyla birlikte 10,2 kilometre uzunlugundaki mevcut güzergahin 8,6 kilometreye düsecegini ifade ettiler.

“Kirkdilim projesi Cumhuriyet tarihinde Çorum’a tek kalemde yapilan en büyük yatirimlardan birisi”

Cumhuriyet tarihinde Çorum’a tek kalemde yapilan en büyük yatirimlardan birisi olan Kirkdilim projesinde insaat çalismalarinin hizla devam ettigini anlatan Kaya, “Maliyeti bugün itibariyle yaklasik 2 milyar lirayi bulan Kirkdilim geçis projesi 3 tünelden olusuyor. Laçin bölgesinden basladigimizda, Laçin’e yakin olan T3 tüneli, ortada bulunan ve su an içinde bulundugumuz T2 tüneli, ilerisindeki T1 tüneli. T3 Tünelindeki kazilari, isik göründüleri tamamlandi. Betonlama ve demirleme islemleri de bitti. Yine içinde bulundugumuz T2 tünelinde isik göründüler tamamlandi. Betonlamanin yüzde 95 oraninda son asamasina dogru geliyoruz. Insallah T1 tünelinin sag tüpünde bir aya kadar, sol tüpünde ise Kasim ayinda isik görüldüyü yapacagiz. Ocak, Subat aylarinda da asfaltlama çalismalarina baslayarak, 2023’de bu tüneli açmis olacagiz. Bu hizmetin Çorum’umuza gelmesi için bizlere her zaman destek olan Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyorum. Yine Ulastirma Bakanimiza ve bu çalismayi yürüten firma yetkililerimize tesekkür ediyorum. Insallah 2023 Haziran’dan önce tünelimizi hemserilerimizin hizmetine sunacagiz diyorum” dedi.

Kaynak: İHA