Hobi Olarak Basladiklari Topraksiz Tarim Meslek Sahibi Yapti

Ordu’nun Fatsa ilçesinde, hobi olarak basladiklari ve sonrasinda kurduklari topraksiz tarim sistemiyle 2 buçuk yildir çilek üretimi yapan çift, 500 metrekare alan üzerinde yillik yaklasik 5 ton üretim gerçeklestirebiliyor. Çiftin hobi amaçli basladiklari üretim ise simdi gelir kapilari oldu.

Hobi Olarak Basladiklari Topraksiz Tarim Meslek Sahibi Yapti
Son yillarda üründe kaliteyi ve rekolteyi artirmak amaciyla topraksiz tarim ile üretim ön plana çikarken, bu sistemle çilek üretimi dikkat çekiyor. Seralarda 6 ay sezonu bulunan çilegin üretimi, topraksiz tarimla birlikte yilin her ayinda üretilebiliyor.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde, pandemi sürecinde kendilerine gönderilen çilegin tadini begenen çift, yaptiklari arastirmalar sonucu bu çilegin topraksiz tarim ile üretildigini fark etti. arastirmalar yapan çift, hobi amaçli üretime karar verdi. Ziraat Yüksek Mühendisi Esra Yildiz ve esi Tolga Yildiz, hobi olarak basladiklari topraksiz tarim çilek üretimini meslek haline getirdi. Çift, 500 metrekare alandan seralara göre 3 kati çilek hasadi elde ederek, yillik yaklasik 5 ton rekolteye ulasiyor.

“Hobi amaçli basladik, 500 metrekare alan topraksiz tarim üretimi ile bir buçuk dönüme denk geliyor”

Topraksiz tarim çilek üretimi ile hasat edilecek mahsulü 3’e katladiklarini belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Esra Yildiz, “Esime sehir disindan bir çilek geldi ve lezzeti çok hosuna gitti. Arastirdik ve bu çilegin topraksiz tarimla üretildigini ögrendik. Meslegim oldugundan ilgilimi çekti. Ilk etapta hobi amaçli arastirmaya basladik. Daha sonra üretim alani küçük, üretim kapasitesi fazla oldugundan dikkatimizi çekti. Böyle bir karar aldik ve üretime basladik. Yaklasik 2 buçuk yildir üretim yapiyoruz. Her is zor ve özen istiyor. Findikla kiyasladigimiz zaman bizim üretim alanimiz çok küçük, 500 metrekare. Üretim faaliyeti olarak ise bir yaptigimiz sistemle beraber buçuk dönüme denk geliyor. Findikla kiyaslandiginda daha verimli oluyor. En azindan findiga alternatif oluyor çünkü yillardir tek kültür üretim yapilmakta. Karadeniz Bölgesi’nde çay ve findik üretiliyor. Buna da alternatif gerekiyordu. Topraklarimiz artik verimini kaybetmekte. Biz de yaptigimiz arastirmalara sonucu buna karar verdik” dedi.



“Taleplere yetisemiyoruz”

Esra Yildiz, topraksiz tarim ile üretilen çilegin daha çok talep gördügünü ifade ederek, “Su anda memnunuz, talep konusunda ise yetisemiyoruz. Pazara ön hazirlik yapmadik, herkes ön hazirligini da yapsin. Çok sükür iyi ve kaliteli üretim yapildigi zaman herkes size ulasiyor. Talebi karsilayamadigimiz için Allah’in izni ile ikinci seramiz için hazirliklarimiza basladik. Üretimine de en kisa zamanda baslayacagiz. Yasanan olumsuz hava sartlari ve mevsim sartlari üretimi biraz etkiledi ancak üretimimiz devam ediyor. Toprakla üretime göre aromasi daha lezzetli, sekil bozuklugu daha az oluyor ve meyve kalibresi büyük oluyor, bu nedenle de tercih edilirligi artiyor” seklinde konustu.



“Findiga göre getirisi daha yüksek”

Tolga Yildiz ise seraya dönüstürdükleri alanin geçmiste findik bahçesi oldugunu, topraksiz tarim ile çilek üretiminin findiga göre daha yüksek oldugunu ifade ederek, “Burada topraksiz tarim ile çilek üretimi yapiyoruz. 2020 yilinin temmuz ayinda dikimlerimizi yaptik, su anda da hasat devam etmekte. Pandemi döneminde özellikle insanlar organik yiyeceklere alistilar. Bu süreç bize de fayda sagladi. Bu alan 513 metrekare ve findik bahçesi idi. Burayi keserek sera haline getirdik. Sezonda yaklasik 5 ton beklentimiz oluyor ancak mevsim sartlarina göre degisiyor. Geçen sene 3,5 ton civariydi, bu yil düstü. Mevsim normal gittigi sürece yaklasik 5 ton civarinda beklentimiz oluyor. Esim yüksek ziraat mühendisi, bize katkisi büyük. Bir isi kaliteli yaptiginizda pazar sikintisi yasamiyorsunuz, sizi buluyorlar. Su anda taleplere yetisemiyoruz. O nedenle ikinci sera için çalismalara basladik. En kisa zamanda onu da faaliyete geçirecegiz ve talepleri karsilayacagiz. Burasi yarim dönüm ve küçük alanda olmasina ragmen findiga göre çok daha iyi getirisi var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA