HUDER Genel Baskan Yardimcisi Gücüyener'den Yeni Adli Yil Açiklamasi

Hukuki Arastirmalar Dernegi (HUDER) Genel Baskan Yardimcisi Av. Pinar Turhanoglu Gücüyener, 2022-2023 adli yili baslangicina iliskin yaptigi açiklamada, “Yargi bagimsizligina saygi duyuldugu oranda hukuk devleti ilkesi güçlenecektir” diyerek yeni adli yilin hayirli olmasi dileginde bulundu.

HUDER Genel Baskan Yardimcisi Gücüyener'den Yeni Adli Yil Açiklamasi
Dernegin Genel Baskan Yardimcisi ve Eskisehir Sube Baskani olan Gücüyener, yaptigi yazili açiklamada, insan onurunu ve hakkini korumanin bütün adalet hizmetlerinin en temel amaci oldugunu belirtti.

Bu baglamda adalet hizmeti sorumlulugunun bagimsiz mahkemeler eli ile yerine getirildigini kaydeden Gücüyener, “Devletin temel görevlerinden biri adil bir düzen yürütmek, denklestirici adalet sistemini kusursuz isletmektir” dedi.



“Mahkemeler, yasalarin çizdigi sinirlar içinde fakat tam anlami ile bagimsiz karar alirlar”

Insan onurunu ve hakkini korumanin bütün adalet hizmetlerinin en temel amaci olduguna dikkat çeken Av. Pinar Turhanoglu Gücüyener, “Yargi bagimsizligi anayasal bir ilke olarak da tanimlanmistir. Anayasamizin 138’inci maddesinde, ‘Hakimler, görevlerinde bagimsizdirlar; anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler’ denilerek hakimlerin bagimsizligi ilkesi kabul edilmis ve böylece yasama yetkisinin, hakimlerin bagimsizligina aykiri biçimde kullanilmasi önlenerek hakimlerin bagimsizligi yasa koyucuya karsi da korunmustur. Bununla beraber hâkim yargilama yaparken, ‘egemen’ degildir. Yasa koyucunun ortaya koydugu kriterler ve referanslari kullanarak, yine yasa koyucunun belirledigi usullere riayet ederek, yasa ve anayasa çerçevesinde bir karara ulasir. Mahkemeler, yasalarin çizdigi sinirlar içinde fakat tam anlami ile bagimsiz karar alirlar. Hukuk devleti ilkesinin geregi de budur” diye konustu.



“Yargi bagimsizligina saygi duyuldugu oranda hukuk devleti ilkesi güçlenecektir”

Yeni adli yilin hayirli olmasi temennisinde bulunan Gücüyener, “Hâkimin önündeki somut uyusmazlikla ilgili yargilama sürecinde, hüküm asamasinda devlet organlarindan, yasama ve yürütme erklerinden, gelebilecek olan herhangi bir baskiya, etkiye maruz kalmadan karar verebilmesi gerektigi gibi, tüm siyasi partiler, sivil toplum kuruluslari, kamuoyu ve kitle iletisim araçlarindan da bagimsiz karar verebilmesi gereklidir. Bu bagimsizlik zedelenmeye çalisildigi, dört bir yandan yetkili hakim yerine karar verilmeye çalisildigi durumda hukuk devleti idealinden uzaklasilir. Yeni adli yilda, hak ve hürriyetlerin teminati olan hukuk devleti ilkesini daha da güçlendirmek adina öncelik yargi bagimsizligina saygi duymaktir. Yargi bagimsizligina saygi duyuldugu oranda hukuk devleti ilkesi güçlenecektir. 2022-2023 Adli Yili, ülkemize, milletimize ve hukuk camiamiza hayirli olsun” dedi.

Kaynak: İHA