Vali Ozan Balci, Van Otlu Peynirini Mayaladi

Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci, Van Is Gelistirme Merkezi’nde (ISGEM) otlu peynir isletmeciligi yapan esnafi ziyaret ederek Van otlu peynirini mayaladi.

Vali Ozan Balci, Van Otlu Peynirini Mayaladi
Göreve basladigi ilk günden bu yana üretim yapan esnaf ve sanatkarin yaninda olan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci, ISGEM’de bulunan isletmeleri ziyaret etti. Burada is kadini Rezzan Bayram’a ait Van otlu peyniri üretimi yapan Nadir Çiftlik isimli isletmede de incelemelerde bulunan Vali Ozan Balci, Van otlu peynirinin üretimini önemsediklerini belirterek, “Van otlu peyniri sadece bir otlu peynir degildir. Ayni zamanda bir kültürdür. Orada kadinlarimizin alin teri, emegi ve hayalleri vardir” dedi.

Türkiye’deki mera varliginin yaklasik yüzde 10’unun Van’da olduguna dikkat çeken Vali Ozan Balci, “Öncelikle kadinlarimizin peynirin olusmasinda çok büyük emekleri vardir. Kendilerine tesekkür ediyorum ve kendilerine destek vermekten büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye’deki meralarin yaklasik yüzde 10’u Van’da. 3 milyon da koyun varligimiz var. Hedefimiz bu mera islahlarini da gerçeklestirilerek, hayvan varligimizin 10 yilda 10 milyona çikmasini saglamak. Ayrica Van otlu peyniri ile ilgili olarak da kendimize hedef belirliyoruz. Daha çok tanitim yaparak, degisik tarzlarda üretim yapmaliyiz” dedi.



“Van, Kars’tan sonra en büyük peynir destinasyon merkezi olacak”

Van’da peynir müzesini kuracaklarini ve Van’i Kars’tan sonra en büyük destinasyon alani yapmak istediklerini belirten Vali Ozan Balci, sunlari söyledi:

“Türkiye’nin dünyada peynir destinasyon merkezleri var. Insallah Kars’tan sonra da biz Van olarak dünyadaki peynirden anlayan gurmelere destinasyon alani yapacagiz. Böylece ekonomiye ve hayvanciliga katki saglayacagiz. Van’imizin ismine katki saglamis olacagiz. Çok güzel bir is olur insallah. Hayirli ugurlu olsun. Kadinlarimizin alin teri, göz nuru, emegiyle beraber olusturdugu Van otlu peynirine deger üretecegiz. Sirmo, heliz, kekik, mendi ve siyabonun olusturdugu güzel aromasiyla Van otlu peynirini tüm dünyayla tanistiracagiz. Bu ayni zamanda küçükbas hayvanciliga destektir. Kadinlarin emegine destektir. Üretime destektir. Kadinin emegine kiymet vermektir. Meralarin islahina kiymet vermektir. Kisacasi Van’imizin gelecegine katki saglamaktir.”

Bir süre isletmede üretilen peynir çesitlerini de inceleyen Vali Ozan Balci daha sonra buradan ayrildi.
Kaynak: İHA