ABD Savas Gemileri Tayvan Bogazi'ndan Geçiyor

ABD savas gemileri, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin neden oldugu Çin-Tayvan krizinden sonra ilk defa Tayvan Bogazi’ndan geçiyor.

ABD Donanmasina ait savas gemileri Tayvan Bogazi’ndan geçiyor. Düzenlenen geçisin, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin neden oldugu Çin- Tayvan krizinden sonra ilk defa gerçeklestirilmesi dikkat çekti. ABD Donanmasi, devam eden geçisin Chancellorsville ve Antietam kruvazörlerinin yürüttügünü açiklarken, geçislerin 8 ila 12 saat sürecegi tahmin ediliyor. ABD Donanmasi tarafindan yapilan açiklamada geçisin, ABD’nin özgür ve açik bir Hint-Pasifik’e olan bagliligini gösterdigini ve ABD ordusunun uluslararasi hukukun izin verdigi her yerde faaliyet gösterdigi belirtildi.

Tayvan Savunma Bakanligi ise gemilerin güney yönünde seyrettigini ve gözlem altinda olduklarini belirterek, "durumun normal oldugunu" açikladi.



Çin-Tayvan krizi

Pekin yönetimi, Tayvan’in Çin’in bir parçasi oldugunu savunurken, Çin ile egemenlik ihtilafi yasayan Tayvan ise "bagimsiz bir ülke" oldugunu belirtiyor. ABD ise Tayvan’i bagimsiz bir ülke olarak tanimamasina karsin Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarini güçlendirmeye çalisiyor. Pekin, ABD gemilerinin bölgedeki faaliyetlerini "Tayvan’a bagimsizlik konusunda destek sinyali" ve "provokasyon" olarak yorumlarken, Tayvan’a gerçeklestirilen üst düzey ziyaretleri "kendi islerine müdahale" ve "Tayvan’in egemenliginin fiilen taninmasi" olarak görüyor.

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi, Asya turu çerçevesinde Pekin yönetiminin itirazlarina ragmen Agustos ayin basinda Tayvan’a gelmis, adayi 25 yil aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Baskani olmustu.
Kaynak: İHA