Yeni Egitim Ögretim Yili Sene Basi Müdürler Kurulu Toplantisi Gerçeklesti

2022-2023 egitim ögretim yili hazirliklari çerçevesinde sene basi okul-kurum müdürleri toplantisi Il Milli Egitim Müdürü Rahmi Güney’in baskanliginda, il milli egitim müdür yardimcilari, ilçe milli egitim müdürleri, il milli egitim sube müdürleri ve okul müdürlerinin katilimiyla ögretmenevi konferans salonunda gerçeklesti.

Yeni Egitim Ögretim Yili Sene Basi Müdürler Kurulu Toplantisi Gerçeklesti
“Egitim yuvalarimizi, çocuklarimizin sesiyle ve nesesiyle yeniden canlandiracak olmanin heyecanini yasiyoruz”

Il Milli Egitim Müdürü Rahmi Güney, açilis konusmasinda “Malumunuz yaz mevsiminin son günlerindeyiz. Bir taraftan yazin gidisine üzülürken diger taraftan egitim yuvalarimizi, çocuklarimizin sesiyle ve nesesiyle yeniden canlandiracak olmanin heyecanini yasiyoruz. Bu bakimdan bizim yazimiz, baharimiz yeni basliyor demektir. Okullarimizin açilmasina kisa bir süre kaldi. 12 Eylül itibariyla okullarimizi egitim ögretime açacagiz. Egitim camiasi olarak bunun tatli telasi içindeyiz” dedi.

Okul ziyaretleri sirasinda yöneticilerin okullari ögrencilerin hizmetine yetistirme gayelerine sahit olduklarini belirten Güney, okullarin onarim ve tadilat isleriyle ugrasan, yaz kurslariyla ögrencileri destekleyen okul müdürlerine ve ögretmenlere tesekkür etti. Güney, hem bu süreçte hem de pandemi döneminde Milli Egitim Bakanligi ve Milli Egitim Müdürlügünün katkilarinin çok kiymetli oldugunu vurgulayarak, bakanlik ve müdürlüge sükranlarini iletti.

“Gençlerimiz için dogru hedefler belirleyip dogru kararlar almalari için onlara rehberlik etmeliyiz”

Güney, konusmasinin devaminda, “Egitimin bas öznesinin insan oldugunu ve isimizin insan yetistirmek oldugunu biliyoruz. ‘Insani yasatmaliyiz ki devlet yasasin.’ bilinciyle insani yetistirmek için de dogru felsefe ile dogru planlama yapmali ve dogru zamanda, dogru adimlar atmaliyiz. Insana maddi manevi tüm yönleriyle bakmali ve bütüncül bir yaklasim sergilemeliyiz. Basta gençlerimiz olmak üzere -çünkü onlar bizim ana sermayemizdir- egitime gereksinim duyan her kesime hitap etmeliyiz. Gençlerimiz için dogru hedefler belirleyip dogru kararlar almalari için onlara rehberlik etmeliyiz. Okullarimizda, halk egitimi merkezlerimizde, evlerimizde, sokaklarimizda kisacasi her yerde ve her daim örgün ve yaygin egitimlerle insanlari hayata, gençlerimizi gelecege hazirlamaliyiz" ifadelerini kullandi.

Güney, egitimin hedeflerini belirleyebilmek ve egitimdeki kaliteyi yakalayabilmek için zamani iyi degerlendirmenin gerektigine deginerek, Bayburtlu Hicrani’nin dizelerini seslendirdi. “Dedim iste geldi vakit Hicrani/Dedi geçti meneksenin harmani

Dedim hani bu baglarin bagbani/Dedi bagban göçmüs duymadim eyvah"

“ ‘Eyvah!’ demeden, zaman geçmeden baga da bagbana da harmana da sahip çikalim. Çünkü bag da bizim bagban da bizim harman da bizim"

“Egitim ekip isi oldugu için bu anlamda isbirligine, el ele hareket etmeye ihtiyacimiz var”

Güney “Bakanligimizin çok anlamli ve elzem projeleri oldu. Tamamlananlarla birlikte devam edenler de var. Il Milli Egitim Müdürlügü olarak biz de bu projeleri uygulamakla mükellefiz. Müdürlügümüz bünyesinde de projelerimiz var. Zaman zaman bu projelerimizden sizlere bahsettik. Sizden istirhamim hem Bakanligimizin hem Müdürlügümüzün projelerine gereken ihtimami göstermeniz ve bu projeleri hayata geçirmenizdir. Egitim ekip isi oldugu için bu anlamda isbirligine, el ele hareket etmeye ihtiyacimiz var" diyerek proje çalismalarina gereken önemin verilmesini istedi.

“Ögrenci basina düsen kitap sayisinda ilk siradayiz”

Milli Egitim Bakanliginin baslatmis oldugu projelerden bahseden Güney, “Temel projelerden biri de okumak ve okutmak olmali. Bakanligimiz da biz de bu konuya çok büyük önem veriyoruz. Okullar arasi imkân farkliliklarini azaltmak için 26 Ekim 2021 tarihinde Bakanligimiz ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ projesini baslatti. Biz de bu projeye önemli katkilar sunduk. Ilimiz genelindeki okul ve kurumlarimizin bünyesinde 128 adet kütüphanemiz var. Bunlarin 19 tanesi Z kütüphane, 4 tanesi ‘Sifir Atik Kütüphanesi’ geriye kalan 105 adet kütüphanemizin 27 tanesi Bakanligimiz Destek Hizmetleri Genel Müdürlügünün yürütmüs oldugu ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ projesi dahilinde okullarimizin ve ögrencilerimizin hizmetine açildi. Kitap sayimiz toplamda 154.946. Ögrenci basina düsen kitap sayisi 12’dir. Ögrenci basina düsen kitap sayisinda Türkiye genelinde ilk sirada olsak da bu orani daha da yükseltmek için çalismalarimiz devam edecek" diyerek devam etti.

“Siz kiymetli yöneticilerimize ve ögretmenlerimize bu konuda çok önemli vazifeler düsüyor. Teknoloji ve görsellik çaginda kitaplari, çocuklarimizi ve gelecegimizi kurban vermeyelim. Çocuklarin ilgisini çeken kitaplari raflarimizdan, evlerimizden ve kütüphanelerimizden eksik etmeyelim. Ögretmenlerimiz ve yöneticilerimiz de okusunlar. Ögrencilere tesvik olmasi bakimindan okuyalim. Ailelerimizi de bu sürece dahil edelim. Çocuklarimiz bizi örnek alsinlar. Anadolu’da ‘Kiz anadan ögrenir çeyiz dizmeyi, oglan babadan ögrenir yaren gezmeyi.’ diye bir söz vardir Çocuklarimiz biz büyükleri takip eder, bizim izimizden yürürler” dedi.

“Bakanligimizin baslatmis oldugu kariyer sistemi dâhilinde ögretmenlerimizi daha güçlü sekilde yetistirmek istiyoruz”

Egitimin en önemli faktörünün ögretmen olduguna dikkat çeken Güney, su sekilde devam etti: "Yine bir diger önemli husus ögretmen yetistirme konusu. Bakanligimizin baslatmis oldugu kariyer sistemi dahilinde ögretmenlerimiz daha güçlü sekilde yetistirilmek isteniyor. Çünkü ögretmenlerimiz ne kadar güçlü olursa egitim sistemimiz de o kadar güçlü olacaktir.

Egitimin kalitesi hiçbir zaman ögretmenin kalitesini asamaz. Okul, ögretmenleri kadar iyi olabilir, ne fazla ne eksik. Egitimin en önemli aktörü ögretmenlerdir.

Istiklalimizin ve istikbalimizin teminati olan tüm ögretmenlerimiz bilhassa meslege yeni baslayan veya baslayacak ögretmenlerimiz, sizin tecrübenizle ve donaniminizla kendilerini yetistirecekler ve bu camiaya hizmet verecekler. Bu anlamda genç ögretmenlerimizi harmanlamanizi, onlara rehberlik etmenizi, mesleki ve kisisel gelisimlerine katki sunmanizi sizlerden istiyoruz ve bekliyoruz"

“Bu sehre, bu ülkeye ve bu ülkenin yarinlarina iz birakacagiz”

Güney, konusmasinin sonuna gelirken nitelikli ögrenciler yetistirebilme gayreti içerisinde bulunacaklarini bildirerek, “Umarim birer egitimci olarak hepimiz güzel eserler birakabilmeyi ve hafizalarda kalici olabilmeyi, küçük dokunuslarla anlamli izler birakabilmeyi basaririz. Konusmam sirasinda bahsi geçen dizelerin sairleri Yahya Kemal, Bayburtlu Hicrani ve nice ilim adami gibi umarim biz de bu sehre, bu ülkeye ve bu ülkenin yarinlarina iz birakiriz. Bu da ancak çocuklarimiza verdigimiz emekle ve degerle mümkündür. Unutmayin ki bir elmanin içinden kaç çekirdek çikacagini bilirsiniz. Açar sayarsiniz. Ancak o çekirdeklerden ne kadar elma çikar bilemezsiniz. Bu vesileyle 2022-2023 egitim ögretim yilinizi simdiden tebrik ederim. Yeni egitim ögretim yilimiz hayirlara vesile olsun. Kalbinize hüzün degmesin” diyerek konusmasina son verdi.

Yeni egitim ögretim yili hazirliklari çerçevesinde yapilan sene basi okul ve kurum müdürleri toplantisi, gündem maddelerinin görüsülmesi ve ilgili müdürlerin sunumlarini yapmasinin ardindan iyi dilek ve temennilerle sona erdi.
Kaynak: İHA