'Tuna'dan Orhun'a Ipek Yolu Rallisi' Bursa'da

Macaristan’in baskenti Budapeste’de start alan ‘Tuna’dan Orhun’a Ipek Yolu Rallisi’ Bursa etabi, tarihi belediye binasi önünde düzenlenen törenle basladi.

'Tuna'dan Orhun'a Ipek Yolu Rallisi' Bursa'da
Macaristan’in baskenti Budapeste’de Gül Baba Türbesi’nden start alan Tuna’dan Orhun’a Ipek Yolu Rallisi, Dogu Bati Dostluk ve Baris Rallisi Dernegi Baskani Nadir Serin’in öncülügünde ‘Tuna Nehri’ni takiben’ sirasiyla Sirbistan ve Bulgaristan üzerinden Balkanlar etabini tamamlayarak, Türkiye’ye giris yapti. Ipek Yolu’nun son duragi olan 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’ya ulasan ralli ekibi, Bursa starti için tarihi belediye binasi önünde bulustu. Yarismacilar; daha sonra sirasiyla Eskisehir, Ankara, Tokat, Ordu, Trabzon, Rize ve Artvin’e varacak. Ipek yolu rallisi, Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Kazakistan ve Özbekistan’in geçilmesi ile Kirgizistan’da son bulacak.

Kültür ve tarih vurgusu

Dogu Bati Dostluk ve Baris Rallisi Dernegi Baskani Nadir Serin ile birlikte rallinin Bursa etabinin startini veren Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Türk kültür ve tarihini binlerce yildir besleyen rotalarin tek tek gezilecegini söyledi.

Ralli ekibinin 9100 kilometre yol kat edecegini dile getiren Baskan Aktas, ralli ekibinin Bursa’da Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri, Abdal Simit Firini ve Zindan Kapi Müzesi’ni turlayarak, Tuna’dan Orhun’a Ipek Yolu Rallisi’nin Bursa etabini tamamlayacagini açikladi.

Organizasyonun amacinin güzergah üzerindeki ülkeler ile sehirlerin tarihi, kültürel ve dogal güzelliklerine vurgu yapmak oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Ipek yolu rallisi, 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’nin tanitimina önemli katki sunacak. 5 ülkeden 15 aracin katildigi rallide 30 yarismaci bulunuyor. 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’da onlarca faaliyet ve etkinlik yapiliyor. Tabii herkes arzu ettigi ve ilgilendigi kisimlarda bulunuyor. Biz Macaristan’da Türk-Hun Kurultayi’na katildik. Bursa’miz orada çok güzel temsil edildi ve tanitildi” dedi.

Kültür köprüsü

Bursa’nin tanitim faaliyetleri çerçevesinde 5-6 Eylül’de Avrupa Parlamentosu için Brüksel’de olacaklarini dile getiren Baskan Aktas, “Türk tarihi açisindan donanimli ve alt yapisi olan Bursa’yi tüm dünya ile paylasmak lazim. Rallide yer alan katilimcilara, paydaslara ve organizasyonda emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Çalismalarimiza ve Ipekyolu Rallisi’ne desteklerinden dolayi Disisleri Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Avrupa Birligi Baskanligi ve TÜRKSOY’a minnettariz. Uzak sanilan mesafeleri kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle kisaltmak, kültürler arasi gönül köprüleri kurmak amaciyla start alan rallinin Türk dünyasi adina hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum” diye konustu.

Tuna’dan Orhun’a Ipek Yolu Rallisi’nin Bursa etabi, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in Dogu Bati Dostluk ve Baris Rallisi Dernegi Baskani Nadir Serin’e çiçek takdim etmesinin ardindan, start bayraklarinin dalgalanmasiyla basladi.

Ilk kez düzenlenen ve yaklasik 9100 kilometre etaba sahip Tuna’dan Orhun’a Ipek Yolu Rallisi, Disisleri Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Disisleri Bakanligi Avrupa Birligi Baskanligi, Uluslararasi Türk Kültür Teskilati (TÜRKSOY) ve Dogu Bati Dostluk ve Baris Rallisi Dernegi isbirliginde düzenleniyor. Uluslararasi organizasyona, Bursa Büyüksehir Belediyesi istiraklerinden Kültür A.S., TÜVTÜRK, VDF, OPET ve Mutlu Akü gibi kurum ile firmalar da destek veriyor. Güzergâh üzerindeki ülkeler ile sehirlerin tarihi, kültürel, dogal ve turistik güzelliklerinin reklaminin hedeflendigi ralli, 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’nin tanitimina da önemli katki sunuyor.
Kaynak: İHA