Reel Kesim Güven Endeksi 1,6 Puan Azaldi

2022 yili Agustos ayinda reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçeklesti.

Reel Kesim Güven Endeksi 1,6 Puan Azaldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), Agustos ayi Reel Kesim Güven Endeksi’ni (RKGE) açikladi.

Imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 754 is yerinin yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilen anket sonuçlarina göre 2022 yili Agustos ayinda RKGE, bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçeklesti. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidisat, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam siparis miktarina iliskin degerlendirmeler endeksi artis yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam siparis miktari, sabit sermaye yatirim harcamasi, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari ve gelecek üç aydaki toplam istihdama iliskin degerlendirmeler endeksi azalis yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arindirilmis reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 101,4 seviyesinde gerçeklesti.

Son üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacminde artis bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayifladigi görüldü.

Iç piyasa siparis miktari ve ihracat siparis miktarinda ise artis bildirenler lehine olan seyrin azalis bildirenler lehine döndügü gözlendi.

Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarinin seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde oldugu yönündeki degerlendirmelerin zayifladigi görüldü.

Gelecek üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacminde bir önceki ayda artis bekleyenler lehine olan seyrin güçlendigi, iç piyasa siparis miktari ve ihracat siparis miktarinda ise artis bekleyenler lehine olan seyrin zayifladigi görüldü.

Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatirim harcamasi ve gelecek üç aydaki istihdama iliskin artis yönlü beklentilerin de bir önceki aya göre zayifladigi gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artis olacagini bekleyenler ve son üç ayda artis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin zayifladigi görüldü.

Gelecek üç aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de zayifladigi gözlendi. Gelecek on iki aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 2,2 puan artarak yüzde 87,7 seviyesinde gerçeklesti.

Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 4,7‘ye, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 25’a gerilerken, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 70,3‘e yükseldi.
Kaynak: İHA