(ÖZEL) Kislik Tarhanalar Pazar Tezgâhlarini Süslüyor

Eskisehir’de kis aylarinin vazgeçilmezi olarak bilinen ‘tarhanalar’, ev hanimlari tarafindan pazar tezgâhlarina serilerek kurutuluyor.

(ÖZEL) Kislik Tarhanalar Pazar Tezgâhlarini Süslüyor
Eskisehir’in farkli mahallelerinde yasayan birçok ev hanimi, kis aylarinda tüketmek amaciyla tarhana kurutuyor. Türk mutfaginda önemli yer tutan ve içerdigi besin ögeleriyle dikkat çeken tarhanalar, hazir hale getirildikten sonra günese birakiliyor. Günlerce süren hazirlik, kurutma ve eleme süreciyle birlikte son halini alan tarhanalar, kisin tüketilmek üzere saklanarak raflardaki yerini aliyor.

Eskisehir’de Yenikent Mahallesi’nde bulunan pazaryeri, bos oldugu zamanlarda tarhana kurutmak isteyen kadinlarla doluyor. Meyve ve sebze tezgâhlarina serilen tarhanalar, aksama kadar güneste bekletiliyor. Yenikent ve çevre mahallelerden gelen kadinlarin tercih ettigi alanda, el emegiyle hazirlanan ürünler güzel görüntüler olusturuyor.

“1 sene boyunca yiyoruz”

Tarhanalarin hazirlik sürecinden bahseden ev hanimi Nezahat Çeltik, “Ilk önce sütü alip mayalayarak yogurt yapiyoruz. Süzme haline getiriyoruz, çünkü kurumasi için iyice kati olmasi gerekiyor. Sonra tekrar süt aliyoruz, göcesini beraber pisiriyoruz. Pisirdikten sonra 1-1 buçuk saat arasinda dinlendiriyoruz, göceyi kabartiyoruz. Ondan sonra yogurtla karistirip 1 gece bekletiyoruz, mayalandiriyoruz. Ertesi gün de biraz güneste biraz gölgede kurutuyoruz. Yavas yavas günese çikariyoruz. Lezzetini vermesi için bu günesi görmesi gerekiyor. Bu, kisa hazirlik. 1 sene boyunca yiyoruz. Hiçbir sey olmadan tüketiyoruz. Kesinlikle hazir degil. Her seyiyle beraber kendimiz yapiyoruz. Babaanneden, anneanneden gelen bir lezzet. Insallah bizden sonraki nesillere de ulastiririz. Tek temennimiz o” dedi.



“Komsularimizla bunu yapmak güzel bir duygu”

Pazar alaninda yapilan kurutma isleminin daha etkili oldugunu söyleyen Ahmet-Fatma Temel çifti ise, konuyla ilgili olarak “Erken saatlerde bu alana geliriz ve dökeriz. Bu sekilde kuruturuz. Komsularimizla bunu yapmak güzel bir duygu. Pazar alani da daha derli toplu bir yer oldugu için burada kurutmak iyi oluyor.” diye belirttiler.
Kaynak: İHA