Finlandiya'da Enerji Tasarrufu Kampanyasi Açiklamasi 'Bir Derece Daha Düsük'

Rusya-Ukrayna Savasi nedeniyle yükselen petrol ve gaz fiyatlarinin ardindan Finlandiya, ülke çapinda enerji tasarrufu saglamak amaciyla ekim ayinda baslayacak olan "Bir derece daha düsük" adli kampanyayi duyurdu.



Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, petrol ve gaz fiyatlarinda da yükselis sürüyor. Kis mevsiminin yaklasmasi ile Rus gazina bagimli olan Avrupa’da birçok ülke tasarruf önlemleri almaya basladi.

Son olarak Finlandiya, ülke çapinda enerji tasarrufu saglamak amaciyla ekim ayinda baslayacak olan "Bir derece daha düsük" adli kampanyayi duyurdu. Kampanya ile tüm vatandaslarin enerji tasarrufu yapmaya tesvik edilmesi planlanirken, kampanyanin havalarin sogumasi ve dogal gaz kullanimini artmasi ile 10 Ekim’de baslayacagi aktarildi.

Çalisma ve Ekonomi Bakanligi tarafindan duyurulan kampanyanin hedefi Finlilerin en az yüzde 75’inin kendi enerji tüketimini azaltmasini saglamak. Kampanya içerisindeki önemler arasinda, yollarda daha düsük hizda araç kullanilmasi, oda sicakliklarinin düsürülmesi, sicak suyun daha az kullanilmasi ve evdeki elektronik aletlerin daha az kullanilmasi gibi tedbirler yer aliyor.

Bakanlik, sonbahar ve kis aylarinda enerji fiyatlarinin daha da artacagi konusunda halki uyarirken, enerji tasarrufu yaparak herkesin elektrik ve dogal gaz faturalarini kontrol edebilecegini kaydetti.



"Her Finli günlük yasamda küçük degisiklikler yaptiginda, birlesik etki harika”

Çalisma ve Ekonomi Bakani Mika Lintila yaptigi açiklamada, bu yil sonbahar ve kis aylarinda sirketlerden, topluluklardan ve bireylerden somut enerji tasarrufu eylemlerine ihtiyaç oldugunu ifade ederek, "Her Finli günlük yasamda küçük degisiklikler yaptiginda, birlesik etki harika. Vatandaslara yönelik kampanyaya ek olarak, sirketleri sonbaharda enerji tasarrufunda somut taahhütleri ele alacagimiz bir yuvarlak masa tartismasina davet edecegim" dedi.



Enerji krizi 1970’lerdeki petrol krizinden daha kötü olabilir

Finlandiya devlet televizyonu Yle, 1970’lerdeki petrol krizi sirasinda Finlandiya’da benzer bir ulusal kampanyanin yürütüldügüne degindi. Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA), ilk küresel enerji krizinin su anda devam ettigini ve 1970’lerdeki petrol krizinden daha kötü olabilecegi konusunda uyarida bulundu.
Kaynak: İHA