Eskisehir'de 'Iyi Tarim Sertifikali' Çörekotu Üretildi

Eskisehir’de Iyi Tarim Projesi uygulamalari ile üretiler ‘Iyi Tarim Sertifikali Çörekotu’ hasadi, düzenlenen tören ile baslatildi.

Eskisehir'de 'Iyi Tarim Sertifikali' Çörekotu Üretildi
Iyi Tarim Uygulamalarinin Yayginlastirilmasi Projesi ile Eskisehir’de 416 Bin metrekare alanda iyi tarim sertifikali çörek otu üretimi yapildi. Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügünce çiftçilere egitim, ekipman ve tohum destegi verilerek üretilen çörekotuna iyi tarim sertifikasi verildi.

Seyitgazi ilçesi Degisören Mahallesi’nde düzenlenen hasat töreninde proje hakkinda bilgi verilerek, yag orani ve aroma bakimindan yüksek kaliteli çörekotu tanitildi. Seyitgazi Ilçesi’nde iyi tarim sertifikali alanlarla birlikte çörekotu ekilis sahasi bir milyon metrekareyi asti.

Üretilen çörek otunun hasat töreni; Eskisehir Vali Yardimcisi Okan Leblebicier, Seyitgazi Kaymakami Kutsal Baytak, Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü Iyi Tarim ve Organik Tarim Daire Baskani Dr. Basak Egesel, Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs, Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir, Seyitgazi Ziraat Odasi Baskani Erhan Erden, ETI Satin Alma Yöneticisi Çagda Güngör, ETI Kidemli Satin Alma Uzmani Burcu Sacide Yilmaz, Mahalle Muhtarlari (Degisören-Selami Özdemir, Sarayören-Tevfik Demir, Çukurca-Muhammer Aslangiray ve Sükranli-Sevim Topçu), Sivil Toplum Kurulusu temsilcileri, Il-Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü Teknik Personelleri ile Seyitgazi’li üreticilerin yogun katilimiyla gerçeklestirildi.

“Çiftçimiz bu tür projelere sahip çiksin ve biz üretecegiz desinler”

Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs etkinlikte yaptigi açilis konusmasinda, projeyle birlikte elde edilen çörekotu hakkinda bilgi verdi. Bu ve benzeri projelerle çiftçinin desteklenecegini de belirten Il Müdürü Gümüs, “Ata topragimiz olan Seyitgazi ilçemizde küçük bir kivilcim olarak baslayan çörek otu projemiz gün geçtikçe ilçemizde daha da yayginlasmistir. Su an ilçemizde çörek otu ekilis alanimiz 1000 dekarin üzerine ulasmis bulunmaktadir. Seyitgazi topraklarinin bereketi çörekotunda da kendisini gösterdi. Yag orani bakimindan, aromasi bakimindan daha lezzetli bir içerige sahip olan çörekotumuzun yag orani %33 ila %38 arasindadir. Bu yag degeri üretilen çörekotunun kalitesini kanitlamaktadir. Geçen yil gerçeklestirdigimiz hasattaki ürünlerde bunu test etmis olduk. Ümit ediyorum ki bu hasattaki bereket devam eder, çiftçimizin ilgi ve alakasi daha da artar ve biz de çiftçimize daha fazla destek vermek için elimizden geleni yapariz. Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak çiftçimize daha fazla nasil katki saglayabiliriz düsüncesiyle çalisma arkadaslarimizla projeler gelistirdik. Bu baglamda Bakanligimiz Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü, Iyi Tarim Uygulamalari ve Organik Tarim daire baskanligimiz bize bu konuda destek verdiler. Bu anlamda Sayin Eskisehir Valimiz nerede ihtiyacimiz olsa her zaman maddi ve manevi olarak yanimizda olmaya, destek vermeye devam ediyor. Yeter ki çiftçimiz bu tür projelere sahip çiksin ve biz üretecegiz desinler, bilsinler ki hem Tarim Bakanligimiz hem de Eskisehir Valiligimiz yanlarinda olmaya devam edecektir. Verilebilecek olan her türlü destekle ben üretecegim diyen tüm çiftçilerimizin yaninda olmaya devam edecegiz. Ayrica burada sunu da belirtmek isterim ki Seyitgazi Kaymakamimiz Sayin Kutsal Baytak hem çörek otu projemizde hem de diger projelerimizde en büyük destegi gösteren kisidir. Bu anlamda kendisine sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum. Projelerin hayat bulmasi anlaminda Kaymakamimizin destegi çok büyük öneme sahiptir. Çörek otu hasadimizda bizlerle birlikte olan Sayin Vali yardimcimiza, Sayin Kaymakamimiza, Daire Baskanimiza, muhtarlarimiza, bu projede emegi geçen personel arkadaslarima ve bu projeleri sahiplenen çok kiymetli üreticilerimize tesekkür ediyorum. Çiftçilerimiz bilsinler ki; bizler her zaman için üreten çiftçimizin yaninda olmaya devam edecegiz. Ayrica belirtmek isterim ki bu sene hem bugday hem arpa hem de kanola için projelerimiz var. Çiftçilerimizden çok fazla talep var projemiz dahilinde %75 hibe ile tohum verecegiz. Öncelikle bosta olan araziler, ekilmeyen araziler ve nadasa birakilan araziler basta olmak üzere destek verecegiz. Muhtarlarimizla da görüstüm, Seyitgazi ilçemizden çok fazla talep oldugunu ögrendim. Insallah arpa tohumluklarimizin da %75 hibe olarak sizlere teslimini gerçeklestirecegiz. Bu projemizin de çiftçilerimize hayirli ugurlu olmasini diliyorum. Hazirlamis oldugumuz projelere sahip çikarak ben üretecegim diyen tüm çiftçilerimize sonsuz tesekkür ediyorum” dedi.

“Çiftçilerimizin her zaman yaninda olacagiz”

Törende konusma yapan Seyitgazi Kaymakami Kutsal Baytak, projenin önemine vurgu yapti. Çiftçilere destek olacaklarini da belirten Baytak, “Seyitgazi Iyi Tarim Ile Çörekotu Üretiyor Projesi ve Iyi Tarim Uygulamalarinin Yayginlastirilmasi Projesi çerçevesinde yetistirilen çörekotunun hasat töreni ve degerlendirme gününü gerçeklestirecegiz. Tibbi ve aromatik bitkilerin öneminin her geçen gün daha da arttigi günümüzde insan sagligina birçok faydasi bulunan ve bagisiklik sistemini güçlendiren çörekotunun ilçemizdeki üretim alanlarini artirmak amaciyla Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüzce hazirlanip Bakanligimizca onaylanan Seyitgazi Iyi Tarim ile Çörekotu Üretiyor Projesi ile Degisören, Gümüsbel ve Yenikent mahallelerimizde bulunan 17 üreticimize 840 kilogramlik tohum dagitimini 5-6 ay önce gerçeklestirmistik. Bugün de hasadini gerçeklestirecegiz. Projelerimizin hayata geçmesinde destek veren Tarim ve Orman Bakanligimiza, Eskisehir Valiligimize, Tarim ve Orman Il Müdürlügümüze ve Seyitgazi Ilçe Tarim Müdürlügümüze, Seyitgazi Ziraat Odasi Baskanligimiza, muhtarlarimiza ve bu projelere sahip çikan çiftçilerimize sükranlarimi sunuyorum. Ben üretecegim diyerek projelerimize sahip çikan çiftçilerimiz bilsinler ki bizler her zaman yanlarinda olmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Önümüzdeki süreçte Seyitgazi görevinden ayrilarak yeni görev yerine gidecek olan Seyitgazi Kaymakami Kutsal Baytak’a Seyitgazi Ilçesine yapmis oldugu degerli hizmetlerden dolayi Sarayören Muhtari Teyfik Demir tarafindan tesekkür plaketi taktim edildi.

“Emegin karsiligini görüyoruz”

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü Iyi Tarim ve Organik Tarim Daire Baskani Basak Egesel tarla gününde yapmis oldugu konusmada emegin karsiliginin en iyi sekilde alindigini belirterek, “Gerek tarihi dokusu gerekse de bereketli topraklariyla Seyitgazi ilçemizde olmaktan çok mutluyum. Iyi tarim uygulamalari çerçevesinde çörekotu yetistiren siz degerli üreticilerimiz çörekotu yetistiriciligi yaparken çevreye dost bir üretim teknigini benimsediniz. Topragi kendi topraginiz, gelecegi çocuklarimizin gelecegi olarak görüp onu koruyarak üretim gerçeklestirdiniz. Ayni zamanda kendi sagliginizi korudunuz. Kendi sagliginizi koruyacak her türlü tedbiri alarak üretim gerçeklestirdiniz. Gereksiz kimyasallarla muhatap olmayarak, çevreyi kirletmeyerek ve kendi sagliginizi koruyarak saglikli bir üretim sistemi gerçeklestirdiniz. Tabii bunlarin yani sira israf olmadan son derece bilinçli sekilde kontrollü sartlarda üretim gerçeklestirdiniz ve bugün burada tüm bunlarin emeginin karsiligini görüyoruz. Bu projeye emek veren degerli arkadaslarimizin ve bu projeye sahip çikan siz degerli üreticilerimizin emeginin karsiligini görüyoruz. Bu projeye sahip çiktiginiz ve sertifikali üretim yaptiginiz için siz degerli çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Seyitgazi Ilçe Tarim ve Orman müdürlügümüzün Seyitgazi Kaymakamligimizla omuz omuza yapmis oldugu bu çalismalar gerçekten çok kiymetli ve bu ortak çalismalardan dolayi Bakanlik olarak sizleri takdir ve tebrik ediyorum. Bu proje ile ilgili önümüzdeki yillarda Bakanlik olarak verecegimiz desteklerle sizlerin yaninizda oldugumuzu bilmenizi isterim. Bu projeye emek veren ve bu projelere sahip çikan herkese tesekkür ediyorum” dedi.

“Ülkemiz için çok kiymetli bir uygulamadir”

Eskisehir Vali Yardimcisi Okan Leblebicier proje çerçevesinde yapilan uygulamalarin ülke için öneminden bahsettigi konusmasinda, “Bugün burada görüyorum ki karsimda çok kiymetli bir topluluk var. Bu projeye emek verildigini ve bu projeye hevesle sarildiklarini gösteren bir topluluk görüyorum. Iyi tarim uygulamalari bizim için ve en önemlisi de ülkemiz için çok kiymetli bir uygulamalardir. Bu tarz uygulamalarla farkli ürünleri üretebiliyor olmamiz disa bagimliligimizi azaltmak adina ülkemiz için çok kiymetlidir. Bu projelere destek veren Tarim ve Orman Bakanligimiza, özellikle bu projeleri hazirlayan Il Tarim ve Orman Müdürlügümüze, Seyitgazi Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüze ve Ziraat Odasi Baskanligimiza, degerli muhtarlarimiza ve bu projeye sahip çikan siz degerli çiftçilerimize tesekkür ediyor, sükranlarimi sunuyorum. Sayin Kaymakamimiz Kutsal Baytak’a Seyitgazi Ilçemize yapmis oldugu hizmetlerden dolayi tesekkür ediyor, yeni görev yerinde basarilarinin devamini diliyorum” ifadelerine yer verdi.

“Iyi tarim uygulamasi ile ticari degeri yüksek bir ürün yetistirdik”

Projeye dâhil olan çiftçilerden Serdar Durgut, nadasa birakmayi düsündügü arazisinde yaptigi üretim ile aldigi verimi su ifadelerle anlatti:

“Ilçe Müdürlügümüzce hazirlanan Seyitgazi Iyi Tarim ile Çörekotu üretiyor projesine dahil oldum. 20 dekarlik nadasa birakmayi düsündügüm alanda hazirlanan proje ile tohum hibe destegi alarak ekimlerimizi yaptim. Iyi Tarim Uygulamalari ile daha bilinçli ve kontrollü üretim olacagini mühendis arkadaslar bizlere aktardilar ve bizde iyi tarim ile çörekotu yetistirmek istedik. Dekara 1,5 kilo tohum attik, taban gübresi ile ekimlerimizi yaptik. Ilaçlama ve sulama yapmadan haziran yagislarinin etkisi ile çok güzel gelisti ve yüksek verim bekliyoruz. Hem nadasa ayirdigimiz alanlari degerlendirdik, hem de iyi tarim uygulamasi ile ticari degeri yüksek bir ürün yetistirdik. Bizler için bu hasatta alacagimiz ürünleri eger güzel bir fiyata satarsak bir sonraki yillar için çörekotunun mahallemiz ve ilçemizde üretim alani artacaktir. Bizlere bu projede yer veren, ekiminden hasadina kadar yanimizda olan Il Tarim ve Orman Müdürümüze, Ilçe Tarim ve Orman Müdürümüze ve destegini esirgemeyen tüm personellere tesekkür eder, sükranlarimi sunarim.”

Yapilan konusmalarin ardindan proje koordinatörü Ziraat Mühendisi Muazzez Günay’in çörek otu tarla günü hakkinda verdigi bilgilerle etkinlik devam etti. Projede Seyitgazi’de yasayan Nurdogan Erol, Burçin Örde, Mehmet Dogan, Engin Elmas, Selami Benli, Kemalettin Ozan, Ismail Örde, Mustafa Bilgiler, Nazmi Küçüközel, Erkan Aydogan, Serdar Durgut, Nezih Ayaz, Oguz Ozan, Selami Özdemir, Ahmet Dinç, Serhat Yilmaz, Ergüder Örnek isimli 17 üretici yer aldi.

Tarla günü etkinliginin ardindan projede yer alan üreticilerden Serdar Durgut’un Iyi Tarim Uygulamalari çerçevesinde hazirladigi malzeme deposu ziyaret edildi. Ardindan Hasat yapilacak alana geçildi ve üreticilerden Burçin Örde’nin 80 dekarlik çörekotu hasadini Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs biçerdöver kullanarak bizzat baslatti. Program yemek ikramiyla sona erdi.
Kaynak: İHA