Erzincan'a Kuvvetli Rüzgâr Uyarisi

Meteoroloji Erzincan ve çevreleri için kuvvetli rüzgâr uyarisinda bulundu.

Erzincan'a Kuvvetli Rüzgâr Uyarisi
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlügünden yapilan açiklamada, “Rüzgarin; ögle saatlerinden itibaren Erzincan ve çevresinde güneyli yönlerden yer yer kuvvetli (30-60 km/sa) esmesi beklendiginden, yasanabilecek olumsuzluklara (çati uçmasi, agaç devrilmesi, ulasimda aksamalar vb.) karsi dikkatli ve tedbirli olunmasi gerekmektedir” denildi.

“Siddetli rüzgar ve firtinadan korunma”

Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlügü siddetli rüzgâr ve firtinaya karsi alinmasi gereken önlemleri su sekilde siraladi:

Firtinadan önce

"Hazirlikli olun"

Firtina uyarilarini radyo ve televizyondan takip edin. Meteoroloji’den telefonla bilgi alin. Merdiven, bahçe mobilyasi gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camlari kirip içeri girebilecek her seyi emniyete alin. Kapi ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafinda olanlari, garaj kapisi gibi büyük kapilari kapatin ve emniyetli bir sekilde baglayin. Araçlari, varsa garaja park edin, yoksa onlari bina, agaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çati kati /tavan arasi kapilarini ya da kapaklarini kapatin ve sürgüyle emniyete alin. Eger pencerelerde panjur / kepenk varsa bunlarin kapatilip baglandigindan emin olun. Eger bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün oldugunca saglamlastirin. Afet ilk yardim çantasini yaniniza alin.

Firtina sirasinda

"Güvende olun"

Mümkün oldugunca içerde kalin. Disari çikarsaniz, bina ve agaçlara yakin yerlerde yürümeyin ve onlara siginmayin. Duvar ve çitlerin korunakli tarafindan uzak durun, korunakli tarafa yikilacagini unutmayin.

Firtina devam ederken hasari onarmak için disari çikmayin. Evinize girerken ve çikarken kapilari arkanizdan kapatin ve güvenli yolu tercih edin. Içerdeki kapilari yalnizca ihtiyaciniz oldugunda açin ve arkanizdan kapatin. Firtinaya maruz kalan yollarda araba kullaniyorsaniz (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculugunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eger yüksek bir araciniz varsa ya da yüksek bir araci çekiyorsaniz daha da dikkatli olun, yavaslayin ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadigi sürece yolculuk yapmayin.

Firtinadan sonra

"Tedbiri elden birakmayin"

Yere düsmüs ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarina dokunmayin. Duvar, bina ve agaçlara yakin yürümeyin, firtinanin zayiflatmis olabilecegini unutmayin. Savunmasiz komsu ve yakinlarinizin güvende oldugundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarina yardim edin.
Kaynak: İHA