Çorum'da 'Bal Hasadi' Basladi

Türkiye’nin en önemli bal üretim merkezlerinden olan Çorum’da aricilar bal hasadina basladi.

Çorum'da 'Bal Hasadi' Basladi
Merkeze bagli Bogacik Köyü’nde düzenlenen törende konusan Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Yücel Saygi, dünyanin en kaliteli ari sütünün Çorum’da üretildigini açikladi.

Çorum’da kir, ayçiçek ve yayla olmak üzere üç çesit bal üretimi yapildigini belirten Saygi, Çorum’da balin yani sira ari sütü ve propolis üretimi de yapildigini açikladi.

Bugüne kadar ari sütlerinde HDA-10 degerinin 2.48 görülmesine ragmen Çorum’da üretimi yapilan ari sütünün degerinin 2.75 çiktigina dikkat çekti.

Bal üretimi hakkinda da bilgi veren Saygi, “Geçen yil 100 ton ayçiçek bali üretimi yapilirken bu yil 300 tonu yakaladik. Henüz ayçiçek balinda üretilmeyen 350 ton daha var. Suanda devsirme usulü ile 120 ton bal üretimi yapiyoruz. Çorum’da disardan gelen 87 aricimiz var. Bu aricilarimizin 24 bin kovani var. Çorum’u borsa merkezi yapacagiz. Ziraat Bankasi’na bir proje hazirliyoruz. Her yil ilimizde 8 bin kovan dagitacagiz. 5 yilda bu sayi 40 bine ulasacak. Bu Türkiye genelinde örnek olacak” dedi.

Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin da, dünyanin kaliteli ari sütünün Çorum’da üretilmesinden dolayi gurur duyduklarinin altini çizdi.

Çorum Belediyesi olarak Hanimeli Yöresel Ürünler Satis Merkezleri’nde Ari Yetistiricileri Birligi ve Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi ile birlikte Türkiye’ye örnek bir model gelistirdiklerini anlatan Asgin, “Hanimeli Yörel Ürünler Satis Merkez’nin besinci Fath caddesinde açiyoruz. Bu subede kadin kooperatiflerinin yani sira Ari Yetistiricileri Birligi ve Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi’nin ürettigi ürünlerin satisini yapiyoruz. Güzel olan her ise destek vermeye devam edecegiz” dedi.

AK Parti Çorum milletvekili Erol Kavuncu da, Türkiye’nin kovan sayisi bakimindan dünyada üçüncü, bal üretimi açisindan Çin’den sonra ikinci sirada yer aldigina isaret ederek, “ 20 yilda verilen desteklerle kovan sayisi yüzde 110, bal üretimi ise yüzde 40 artirildi. Ülke genelinde 9 milyon kovan bulunurken yaklasik 100 bin ton bal üretimi yapiliyor. Bu süreçte Türkiye’de aracilarimiza 792 milyon TL devletimiz destek sagladi. Bu desteklerin yarisi son 4 yil içerisinde gerçeklestirildi.

Türkiye’de kovan basi 15 kilogram bal alinirken Çorum’da bu yaklasik 24 kiloya kadar çikiyor. Ayrica Çorum’da 7 bal ormani olusturuldu” seklinde konustu.

Çorum Valisi Mustafa Çifti de, Çorum’un bal üretim merkezi olmasi gerektigini belirtti.

Çorum’da 40 bin civarinda kovan bulundugunu açiklayan Vali Çiftçi, birligin yeni projeleriyle bu sayi daha da artiracaginin bu oraninda üretime yansiyacagini ifade etti.

Çorum’da 446 ton bal üretimi yapildigini anlatan Vali Çiftçi, unlari kaydetti; “Balin disinda ari sütü, propolis ürünlerimiz var. Bunlari da düsündügümüz zaman toplam üretim 465 tonu buluyor. Bunlarla beraber istedigimiz üretim miktarina sahip degil. Benim gönlümden geçen Çorum bal üretim merkezi olmali. Çorum bu noktada bir numara olmali. Bal denildiginde Çorum denilmeli. Bunun için elimizden geldigi müddetçe birligimizi destekliyoruz. Üretimlere ragmen istedigimiz noktada degiliz. Çorum bir sanayi ve turizm kenti olmasinin yani sira ayni zamanda bir tarim kenti. Bu yil 75 bin dekar daha ayçiçegi ekimi fazla oldu. Ancak bu bal üretimine yansimadi. Neden bunu degerlendiremiyoruz. Bal üretimi yapan vatandaslarimiz daha çok yayla bali ve çiçek bali üretiyor. Daha çok pazarlayacagi satabilecegi ürünler üretiyor”

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri tarafindan ari yetistiricilerine plaket verildi.

Programa Hitit üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Il Jandarma Komutan Vekili Alb. Askin Sasmaz, MHP Il Baskani Agah Karapiçak ve ari yetistiricileri katildi.

Kaynak: İHA