Çiraklikla Basladigi Meslegini 33 Yildir Sürdürüyor

Sinop’ta yasayan 57 yasindaki Hayri Özdemir, 40 sene önce çiraklikla basladigi ayakkabi tamirciligi meslegini 33 yildir açtigi küçük bir dükkânda sürdürüyor. Özdemir, yillardan beri çirak yetismedigini söyleyerek, meslegin bitme noktalarina geldiginden kaygisini ifade etti.

Çiraklikla Basladigi Meslegini 33 Yildir Sürdürüyor
Sinop’ta yasayan Hayri Özdemir, küçük yaslarda yaz tatillerinde Samsun’da bir ayakkabi tamircisinin yaninda çirak olarak çalisarak ayakkabi tamirciligi meslegini ögrendi, daha sonra Sinop’ta kendi dükkânini açarak hizmet vermeye basladi.

32 yildir meslegini sürdüren Özdemir, severek yaptigi isinin geleceginden ‘çirak yetismedigi için’ kaygili. Ayni zamanda piyasaya sürülen imitasyon ayakkabilarin da çoklugundan yakinan Özdemir, disaridan getirilen ürünlerin iç piyasayi öldürdügünü söyledi.



57 yasindaki ayakkabi tamir ustasi Hayri Özdemir, Samsun’da çiraklikla basladigi meslegine toplamda 40 yildan fazla zamandir sürdürdügünü belirterek, “33 yildir da Sinop’tayiz. Okul bittikten sonra çiraklik sistemiyle yazlari ayakkabicinin yaninda çalisarak basladim. ‘Eti senin kemigi benim’ diyerek teslim ediliyorsun ustaya, önce yerleri silerek basliyorsun. Derken böyle devam etti gitti yillarca. Yaz döneminde terlik, spor ayakkabi tamiri oluyor ama kisin bot, çizme, kislik kunduralar geliyor, kisin tamir daha agir oluyor. Bu isi meslegimiz oldugu için seve seve yapiyoruz, ben azami 5 yil daha devam ederim” diye konustu.



“Yillardan beri çirak yetismiyor”

Kökeninde bir sanat olan ayakkabi tamirciligi isinde yetisen çirak olmadigini dile getiren Özdemir, “Bu isi ögrenmek için ragbet yok, kimse gelip ben de bu isi ögreneyim demiyor. Ögrenmek için zaten imalatini ögrenmek lazim ki tamirini daha iyi yapabilesin. Çirak yillardan beri yok, su anda pesimizden kimse gelmiyor. Su anki sisteme göre de yetisen çiraklar zaten zayif. Adam ayakkabiciyim diyor ama imalathanede yalnizca bagcigini bagliyor veya iç astarini yapistiriyor ayakkabiciyim diyor. Öyle olunca da olmuyor, ayakkabiyi tepeden tirnaga elden çikmasi lazim ki ayakkabiciyim diyebilesin veya sorunlarini çözebilesin” seklinde konustu.



“Disaridan getirilen ürün iç piyasayi öldürdü”

Daha ucuz oldugu için tercih edilen imitasyon ayakkabilarin, bu sektörün alt dallarini bitirme noktasina geldigini söyleyen Özdemir, “Eskiden çok fazla hem imalat vardi hem tamirat vardi, daha farkliydi isler. Daha sonra suni malzeme gelmeye basladi, disaridan getirilen ürün iç piyasayi öldürdü. Ben simdi imitasyon ayakkabiyi tamir etmem için 30 lira talep etsem imitasyon ayakkabi zaten 50 lira. Onu talep etsem ayakkabiyi tamir ettirmez” diyerek artik ayakkabilarin kullan-at sistemine döndügünü sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA