Avrupa'daki Isçiler, Yüksek Enflasyon Nedeniyle Grevde

Rusya-Ukrayna savasinin yol açtigi yüksek enflasyon ve yasam maliyetleri nedeniyle Ingiltere, Almanya, Ispanya gibi Avrupa ülkelerinde isçiler greve gitti.

Rusya- Ukrayna arasinda 6 aydir devam eden savasin etkileri Avrupa ülkelerinde de hissedilmeye baslandi. Özellikle enerji alaninda Rusya’ya bagimli olan Avrupa Birligi (AB) ülkeleri Rusya’ya yaptirim uygularken, Avrupa’da enerji kaynaklari yetersiz kaldi. Avrupa ülkeleri Rusya’ya enerji bagimliliklarini azaltmak için sokak aydinlatmalarini kapatmak, isikli reklam panolarini yasaklamak, isitici ve klima kullanimini sinirlandirmak gibi önlemler getirdi.

Savasin yol açtigi yüksek enflasyon ve yasam maliyetlerinin artmasi ve çalisanlarin ücretlerinde enflasyona uygun artisin yapilmamasi Avrupa’daki isçileri grev yapmaya yöneltti. Ingiltere, Almanya, Hollanda, Ispanya gibi ülkelerde yükselen enflasyon karsisinda maaslarinin yetersiz oldugunu söyleyen ve zam isteyen çesitli sektördeki isçiler, greve gitti. Çesitli sektörlerden grev yapan isçiler arasinda en çok hava yolu çalisanlari, demir yolu ve toplu tasima çalisanlari, temizlik isçileri ve saglik isçileri gibi kamusal alanda önemli görevlere sahip olan isçiler yer aldi.

Ingiltere’de çok sayida isçi grevde

Ingiltere’de rekor seviyede artan enflasyon karsisinda, maaslarinin artirilmasini isteyen isçiler grev karari aldi. Grev karari alan çalisanlar arasinda baslica, demiryolu tasimaciligi çalisanlari, metro çalisanlari, hava yolu tasimaciligi, otobüs soförleri, liman isçileri, saglik çalisanlari, temizlik isçileri ve posta servisi çalisanlari yer aldi. Ingiltere’nin yük tasimaciligindaki önemli limanlarindan olan Felixstowe’un yaklasik bin 900 çalisani, kendilerine teklif edilen yüzde 8’lik maas teklifinin, enflasyon oranindan düsük olmasi nedeniyle grevlerine devam ediyor. Unite Sendikasi tarafindan desteklenen grevde, Unite Genel Sekreteri Sharon Graham, "Felixstowe çalisanlarina makul bir ücret artisi saglanmalidir. Sirketlerin çalisanlarina iyi bir ücret ödemek yerine milyonlarca sterlinlik kar saglamaya öncelik verdigi açik" seklinde konustu.

Ingiltere’de ayrica posta servisi isçileri de maas anlasmazligi ve çalisma kosullarinin düzeltilmesi için grev yapiyor. Yaklasik 115 bin posta isçisi, 26 Agustos, 31 Agustos ve 8-9 Eylül olmak üzere 4 günlük is birakma grevi yapacak. Saglik çalisanlari da maaslarinin artirilmasi ve çalisma kosullarinin iyilestirilmesi için Eylül ayinda grev yapacaklarini duyurdu.

Iskoçya’nin baskenti Edinburgh’da ise temizlik isçileri yaklasik 2 haftadir çöpleri toplamayarak grev yapiyor.

Edinburgh’un yani sira Glasgow, Aberdeen, Dundee ve Highland dahil olmak üzere 13 bölgedeki personel de greve katilacagini duyurdu. Iskoçya Birinci Bakan Yardimcisi John Swinney, Edinburgh’daki durumun halk sagligi için derinden endise verici oldugunu söyledi.



Ispanya’da havayolu çalisanlari grevde

Avrupa genelinde havaalani ve havayolu çalisanlari ücret yetersizligi karsisinda grev yapmaya devam ediyor. Ispanya’da hava yolu sektöründe Agustos basindan beri devam eden grevler, yolculari ve turizmi olumsuz etkiliyor. Ülkede Ryanair ve Easyjet hava yollari çalisanlarinin baslattigi grev nedeniyle çok sayida uçus iptal edildi ya da rötarli gerçeklesti. SEPLA pilotlar sendikasi, çalisanlarin ücretlerinde ve çalisma kosullarinda iyilestirmelerin yapilmasi için yeni bir toplu sözlesme talep ediyor.

Ispanyadaki Ryanair sirketinin kabin ekibi ise Ocak ayina kadar her hafta 4 gün süresiz grev kampanyalarina devam edilecegini söyledi.

USO ve SITCPLA sendikalari, grevler nedeniyle Temmuz ayindan bu yana yaklasik 300 uçusun iptal edildigini söyledi.

28 Agustos’ta ise International Airlines Group’un Ispanyol yan kurulusu Iberia Express’te de grev yapmayi planlaniyor.

Almanya’da sendikalar isçileri greve çagirdi

Almanya’nin en büyük lojistik operatörlerinden olan Amazon ve Rewe’deki lojistik isçileri 12 Agustos’ta toplu greve gitmisti. Her iki grev de Amazon ve Rewe’nin yeni toplu sözlesmeler müzakere etmesini talep eden Birlesik Hizmetler Birligi (Verdi) tarafindan önerilmisti. Verdi, isçilerin maaslarinin arttirilmasi gerektigini söylemisti. Ülkede ayrica 27 Temmuz’da yine Verdi Sendikasinin çagrisi üzerine Lufthansa hava yolu sirketindeki personelin ücretlerinde de artis yapilmasi talebiyle greve gidildi. Grev nedeniyle uçuslar iptal oldu, havaalanlarinda asiri yogunluk yasandi. Yaklasik 35 milyon euroya mal oldugu tahmin edilen grevin ardindan Verdi Sendikasi ile isveren anlasma saglandi.

Norveç elektrokimya endüstrisinde grev

Norveç’te 15 Agustos’ta elektrokimya endüstrisindeki binlerce isçi maaslarinin artirilmasi için grev yapmaya basladi.

Norveç elektrokimya endüstrisindeki bin 422 isçi, Norsk Industri isverenler dernegi ile yapilan ödeme müzakerelerinin basarisiz olmasinin ardindan Industri Energi sendikasi tarafindan çagrilan bir is durdurma eylemine basladi.

Industri Energi, 22 Agustos Pazartesi günü Sunndal ve Mosjoen’deki alüminyum fabrikalarinda çalisan bin 115 üyesini de greve çagirdi. Norveç’te grev yapan isçilerin sayisi toplamda 2 bin 537’ye yükseldi. Industri Energi’nin toplu is sözlesmesi, yaklasik 7 bin 600 isçiyi kapsiyor.

Hollanda demiryolu isçileri grevde

Hollanda Isçi Sendikalari Konfederasyonu (FNV) ve diger sendikalarin çagrisiyla, Hollanda Devlet Demir Yollari (NS) çalisanlari, maaslarinin artirilmasi için 31 Agustos’a kadar grev yapma karari aldi. Grev nedeniyle ülkenin Friesland, Groningen, Drenthe, Rotterdam ve Lahey gibi bölgelerinde ulasim aksadi. Isçiler enflasyonun yükselmesi ve alim gücünün düsmesi nedeniyle maaslarinin arttirilmasini talep ediyor.
Kaynak: İHA