Arap Turistler Trabzon'dan Vazgeçemiyor

Trabzon pandemi sonrasi Körfez ülkelerinden gelen Arap turistlerle tarihinin en yogun turizm hareketliligini yasiyor. Korona virüs kaynakli seyahat yasaginin kalkmasinin ardindan adeta kente akin eden Arap turistler basta Uzungöl olmak üzere yüksek kesimlerdeki yaylalari tercih ediyor.

Arap Turistler Trabzon'dan Vazgeçemiyor
Karadeniz Bölgesi’nin turizm merkezi olma yolunda ilerleyen Trabzon, özellikle Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman gibi ülkelerden gelen misafirlerini agirliyor. Kis aylarina kadar hareketliligin sürmesinin beklendigi Trabzon’da dis hatlardan günlük inen uçak sayisi her geçen gün yükselirken, özellikle Kurban Bayrami’ndan sonra kente gelmek isteyen turistler otel, pansiyon, araç kiralama ve tur acentelerinde yogunluk olusturdu. Tam kapasite turizm hizmetinin sunuldugu kentte turistler özellikle yüksek kesimlerdeki yaylalari tercih ederken, dogal güzellikleri ile ünlü Uzungöl turistlerin konaklama listesinde ilk sirada yer aldi. Yabanci turistlerin yani sira yerli turistlerinde cazibe merkezi haline gelen kentte Sümela Manastiri, Ayasofya Camii, Sera Gölü, Çal Magarasi, Hidirnebi ve Kayabasi Yaylasi gibi turizm alanlarinda yogunluk yasanirken, kentte 2017 yilindan sonra ilk kez bir Kruvaziyer gemisi agirlandi. 5 yil aranin ardindan kente gelen gemide bulunun 327 Rus turist kentte folklor gösterisi ve çiçeklerle karsilanirken, Türkiye Seyahat Acenteleri Birligi (TÜRSAB) Dogu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Baskani Volkan Kantarci, bu yaz beklentinin üzerinden bir turizm hareketliligi yasandigina dikkat çekti.

“Büyük dalga ve rüzgâr devam ediyor”

Konaklama tesislerinden yüzde 99 oraninda doluluk yasandigini belirten Kantarci, “2019 yilinda ciddi rakamlara ulasmistik. Yabanci turist sayisi 600 bini devirmisti bu sene ilk aylarinda degerlendirmemiz 2019 rakamlarini geçecegimiz yönündeydi. 1 milyonu bulabilirsek de çok çok iyi olur diye düsünüyorduk. Ama özellikle Kurban Bayrami’ndan sonra gerçekten beklenmedik bir talep olustu. Hem dis hattan gelen uçak sayilari artti. Hem biliyorsunuz Cumhurbaskanimizin Suudi Arabistan’la olan diyaloglari, oradaki anlasmalari neticesinde artik uçuslar basladi.

Bu büyük dalga ve rüzgâr devam ediyor. Agustos sonuna kadar günlük yüzde 99 oraninda doluluk yasaniyor. Bazi tesislerde yok denilebilecek kadar az yer oluyor. Tabii bu doluluk oranlari ve yogunluk Eylül-Ekim’e dogru kis aylarina dogru sarkacak. Çünkü gelemeyen turist 1 hafta sonra 2 haftaya sonra 3 haftaya sonra yer bakiyor. Hem uçak bileti hem konaklama tesisi hem tur rezervasyonu anlaminda beklentimiz o ki hiç yasamadigimiz kadar güzel bir kis dönemi yasayacagiz. Kisin da bazi havayolu firmalari ve tur operatörleri simdiden bazi planlamalar içerisine giriyor. Haftanin belli günlerinde uçustan devam ettirebilmek için degerlendirmeleri yapiyorlar. Umarim bir aksaklik olmaz ve kis aylarinda da hem Trabzon sehrimiz hem bölgemizdeki diger illerimiz güzel bir turizm yogunlugu yasar. Tabii turizm deyince dogrudan bölgenin ekonomisini kastediyorum. Bu sadece otel restoran, seyahat acentalari, rent a car firmalari, hediyelik esya dükkanlari degil 60’a yakin farkli sektörü dogrudan etkiliyor. Hem dedigim gibi bölge ekonomisi yukarilara gidiyor hem esnafimiz kazaniyor. Insallah daha güzel, olumlu günler yasamaya devam edecegiz” dedi.



“Ortadogu’dan son dakika çok ciddi bir gelisler oldu”

Rezervasyon yaptirmadan kente gelen turistlerinde otel bulmakta zorluk yasadigini dile getiren Kantarci, “Avrupali ya da Uzak Dogu’dan gelen turistler rezervasyonlarini günler ya da haftalar degil aylar öncesinde yapiyor. Hem uçak bileti hem otel rezervasyonunu hem turunu gayet planli bir sekilde yapiyor. Bu sene artik pandemi hiçbir etkisi olmadigini görünce Ortadogu’dan son dakika son hafta çok ciddi bir gelisler oldu. Tabii erken rezervasyonlar olmayinca da uçak bileti alan nasil gidince buluruz düsüncesiyle beraber geldi. Seyahat acentalari ile irtibata geçmis olsalar en azindan planlamalarini biraz daha düzgün yapabileceklerdir. Hem yerel hem de kendi ülkelerindeki tur operatörleri, seyahat acentalari ile bir çogu tabii uçak biletini aldi gidince bir sekilde bulurum diye geldi. Bu sefer de otel bulmakta sikinti çekti ya da kapi kapi otel dolasarak bir sekilde bulmaya çalisti. Ya da onlinedan son dakika çok yüksek rakamlar ödemek karsiliginda bulabildi. Rent a car da ayni husus geçerli. Tabii bunu gören rent a car firmalari diger illerdeki ya da diger bölgelerdeki araçlarinin Trabzon Havalimani’na yönlendirildi. Ama bu da yeterli olmadi. Görünen o ki Agustos sonuna kadar bu yüzde yüze yakin dolulugu yasamaya devam edecegiz. Ondan sonra biraz böyle kirilmalar ve rahatlamalar olacak” diye konustu.



“Kötü reklam olmamamiz gerekiyor”

Kis aylarina kadar kentte yogunluk yasanacagini vurgulayan Kantarci, “Trabzon kapasitesinin çok üzerinde turist agirliyor diye bir söylem var. Böyle son haftalarda gelen yogunluk beklenmedik bir yogunluk. Bu degil Trabzon’a ülkemizin Antalya’dan Istanbul’a farkli bir ilde de olsa beklenmedik bir yogunluk oldugu zaman dogal olarak bazi sikisikliklar, rezervasyon sorunlari olabiliyor. Ama genel olarak baktigimizda bölgemizdeki 6-7 ili topluyorsunuz konaklama tesis sayisi ikiye çapiyorsunuz yine Trabzon’daki yatak kapasitesine ulasamiyorsunuz. Yani demek istedigim su, Trabzon’da gerçekten büyük bir yatak kapasitesi var. Her geçen gün yatirimlar biraz daha artiyor. Konaklama tesisleri yildizli otellerin sayisi biraz daha artiyor. Buradaki yasanan sikisikliklar ve son dakika sorunlari tamamen ön rezervasyon yapmadan ve ön planlama yapmadan yasananlar. Bunun tabii olumsuzlugun birde olumlu tarafi var. Bu sikisiklik sonraki haftalara ve sonraki aylara Sonbahar aylarina dogru da yayilacak. Zaten bizim en büyük hedefimiz sadece yazin 2-3 aylik periyot degil bunu aylara yaymak, yil boyu yaymak, Ilkbahar, Sonbahar mevsimlerimiz hatta bu beklentimiz olan kis aylarinda da yine dis hatlardan özellikle Ortadogu’dan turist beklentimizin devam etmesi seklinde ve insallah böyle de olacak gayet güzel olumlu günlerde görecegiz. Esen sert rüzgarin önümüzdeki aylarda da olumlu yansimalari olacak. Tek dikkat etmemiz gereken husus hem turizm paydaslari hem esnafimizin etik kurallari, mesleki kurallara esnaflik kriterlerine uygun sekilde misafirlerimizi agirlamak, mutlu etmek ve yolculamak. Çünkü yasayacagimiz en ufak bir olumsuzluk yarin öbür gün baska kötü olumsuzluklara sebep olabiliyor. Kötü reklam olmamamiz gerekiyor. Bütün olumsuzluklari minimize etmemiz gerekiyor ve Allah’a sükür simdiye kadar da gayet iyi gidiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA