Aci Açiklamasi 'Ticari Kredilerde Erisim Sorunu Çözülmeli'

Adana Ticaret Odasi (ATO) Meclis Baskani Ismail Aci, is dünyasinin önündeki en büyük engelin bu günlerde finansmana erisim sorunu oldugunu söyledi.

Aci Açiklamasi 'Ticari Kredilerde Erisim Sorunu Çözülmeli'
Aci yaptigi açiklamada, KOBI’lerin krediye erisim sorununun her geçen gün arttigini ifade ederek, "Enflasyonun ve girdi maliyetlerinin hizli artisi karsisinda mevcut kredi maliyetleri, isletmelerin krediye erisimi imkansiz hale getirmistir. Bu zorlu dönemde, firmalarimizin uygun kosullarla finansmana erisiminin saglanmasi, ülkemiz ekonomisi için çok büyük öneme sahiptir’’ dedi.

Sektörlerden gelen en önemli sorunlarin basinda ticari kredilere erisimin geldigini vurgulayan Aci, "KOBI’lerimiz ticari kredilerle büyüyen ve istihdam saglayan bir yapidadir. Geçtigimiz yillarda krediye ve finansmana erisimin bu kadar zor olmamasi günümüzde ise keskin bir finansman sorunu olusmasi firmalarin gelecek plani yapmasini zorlastirmaktadir. Finansman yetersizligi nedeniyle girdi tedariki yapilamamasi, sektör üreticimizin yasadigi sorunlarin basinda gelmektedir. Vadeli alim kosullari günümüzde zorlasmis, vadeli alimlarda uygulanan faiz oranlari asiri derecede yükselmistir. Bu tür ihtiyaçlardan kaynaklanan kredi talebi, önceki yillara bakildiginda isletmelerin ürettigi ürünü satmasini nerdeyse imkansiz hale getirmistir. Bu durumun sürdürülmesi mümkün gözükmemektedir’’ ifadelerini kullandi.

"Tüccarimiz milli degerimizdir"

Ayni zamanda uygulanan faiz oranlarinin altindan kalkilamaz bir hal aldigini ifade eden Aci sunlari kaydetti:

’Firmalarimizin kredi talepleri karsilanmiyor veya çok yüksek maliyetler çikariliyor. Üretim, istihdam, yatirim için bankalari daha duyarli ve yapici olmasi gerekmektedir. Günümüzde ilimizde yeni kurulan isletme sayisinda kayda deger bir artis gözlenmektedir. Bunlarin neredeyse tamami KOBI’lerden olusmaktadir. KOBI’ler dogru politikalarla desteklendiginde, bu durum sehir ve ülke ekonomileri açisindan olumlu sonuçlar doguracaktir. Zira KOBI’lerimiz saglam bir ekonomik sistemin temellerini güçlü bir ekonomi ile olusturabilirler ve ekonomik büyümeyi uyarici rol oynayabilirler. Ayrica genellikle emek yogun bir sistemle çalisan KOBI’lerimiz istihdama sunduklari katki yadsinamaz. Özetle, yatirimlar için gerekli olan krediyi bulmak daha kolay hale getirilmelidir. Reel sektörün arzusu, kredi piyasalarinda istikrarin hakim olmasidir. Zira ülkemizde yatirim yapan, ihracat ve istihdam saglayan her firma, bizim milli degerimizdir ve bu firmalarin korunmasi ve büyümesi için her türlü imkan seferber edilmelidir."
Kaynak: İHA