ABD Açiklamasi 'Hiçbir Ülke Bir Nükleer Santrali Aktif Bir Savas Alanina Çevirmemeli'

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vedant Patel, Rusya’nin kontrolündeki Ukrayna topraklarinda bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’ne iliskin yaptigi açiklamada, "Hiçbir ülke bir nükleer santrali aktif bir savas alanina çevirmemeli. Rusya’nin santraldeki enerjiyi silahlandirmaya veya baska bir yere yönlendirmesine yönelik herhangi bir çabasina karsiyiz" dedi.

ABD Açiklamasi 'Hiçbir Ülke Bir Nükleer Santrali Aktif Bir Savas Alanina Çevirmemeli'
Rusya’nin 4 Mart’ta kontrolünü ele geçirdigi Ukrayna topraklarindaki Zaporijya Nükleer Santrali’nin ulusal elektrik sebekesiyle baglantisinin tarihte ilk kez kesildiginin bildirilmesinin ardindan ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vedant Patel konuya iliskin açiklamada bulundu. Patel, Zaporijya Nükleer Santrali’nde üretilen elektrigin hakli olarak Ukrayna’ya ait oldugunu vurgulayarak, Rusya’nin santrali Ukrayna elektrik sebekesinden ayirma ve isgal altindaki bölgelere yönlendirme girisiminin kabul edilemez oldugunu ifade etti.

Santral çevresindeki çatismalara deginen Patel, "Hiçbir ülke bir nükleer santrali aktif bir savas alanina çevirmemeli. Rusya’nin santraldeki enerjiyi silahlandirmaya veya baska bir yere yönlendirmesine yönelik herhangi bir çabasina karsiyiz" dedi.

Santral bölgesinde anormal seviyede radyasyon olduguna dair hiçbir belirti olmadigina deginen Patel, tesisteki Ukraynali personelin “cesaretini ve özverisini” takdir ettigini dile getirdi.

“Ciddi bir nükleer olay”

Silah Kontrolünden Sorumlu Devlet Müstesari Bonnie Jenkins ise yaptigi açiklamada, Ukrayna’yi isgal eden Rusya’nin tesisin güvenliginden sorumlu oldugunu belriterek, "Onlarin Zaporijya nükleer santralindeki eylemleri, yalnizca Ukrayna halkini ve çevresini degil, ayni zamanda komsu ülkeleri ve tüm uluslararasi toplumu da tehdit edebilecek ciddi bir nükleer olay riski, tehlikeli bir radyasyon salinimi olusturuyor" dedi.

Jenskins, "Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolünü Ukrayna’ya geri verir ve Ukrayna’nin egemen topraklarindan tamamen çekilirse, radyasyon salinimi riski neredeyse tamamen ortadan kaldirilabilir" ifadelerini kullandi.

Zaporijya Nükleer Santrali’nin ulusal elektrik sebekesiyle baglantisi ilk kez kesildi

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Sirketi Energoatom tarafindan yapilan açiklamada, Avrupa’nin en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’nin çalisan son iki reaktörünün yakinlarindaki yanginlar nedeniyle nükleer santrali sebekeye baglayan elektrik hatlarinin zarar gördügü bu nedenle ulusal elektrik sebekesiyle baglantisinin kesildigi aktarilmisti. Santralin ulusal elektrik sebekesiyle baglantisinin tarihte ilk kez kesildigi vurgulanan açiklamada, “Böylece, (Ruslarin) eylemleri, santralin elektrik sebekesinden tamamen ayrilmasina neden oldu. Santral tarihinde bir ilk” denilmisti.

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) tarafindan yapilan açiklamada ise, santrale elektrik arzinin günün ilerleyen saatlerinde yeniden saglandigi aktarilarak, "Ukrayna UAEA’ya Zaporijya Nükleer Santrali’nin gün içinde en az iki kez elektrik hattiyla baglantisini kaybettigini, ancak su anda tekrar açik oldugunu söyledi” denildi.

Zaporijya Nükleer Santrali’nin 6 nükleer reaktörü ve 5 bin 700 megavat-saat elektrik üretim kapasitesi bulunurken, santral Ukrayna’daki toplam elektrigin yüzde 20’sini sagliyor.

Biden, Ukrayna’ya destegini yineledi

Beyaz Saray tarafindan yapilan açiklamada, ABD Baskani Joe Biden’in Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile telefon görüsmesi yaptigi belirtildi. Görüsmede, Biden’in ABD’nin Ukrayna’ya destegini yineledigini belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, "Baskan, dün açiklanan yaklasik 3 milyar dolarlik silah ve teçhizat duyurusu da dahil olmak üzere, kendilerini Rus saldirganligindan korumalari için ABD’nin Ukrayna’ya verdigi destegi yineledi. Ukrayna’yi bu hafta özellikle önemli bir Bagimsizlik Günü olarak kutladigi için tebrik etti" dedi.

Jean-Pierre, Biden ve Zelenskiy’nin Rus kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki durumu tartistiklarini ve yönetimin bölgenin aktif bir savas bölgesi olmamasi gerektigi yönündeki görüsünü yineledigini kaydetti.



“Rusya’yi savas suçlarindan sorumlu tutmanin önemini tartistik"

Biden ile görüsmesinin ardindan açiklama yapan Zelenskiy ise, "Biden ile harika bir görüsme gerçeklestirdik. ABD’nin Ukrayna halkina güvenlik ve finans alanindaki sarsilmaz destegi için tesekkür ediyoruz. Ukrayna’nin saldirgana karsi zafere giden yolda atacagi diger adimlari ve Rusya’yi savas suçlarindan sorumlu tutmanin önemini tartistik" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA