Rusya, 'Orkide' Rotasini Yalova'ya Çevirdi

Rusya ve Ukrayna arasinda yasanan savas nedeniyle Hollanda’nin Rusya’ya çiçek ihracatini durdurmasi sonrasinda, Rusya orkide ithalat rotasini Yalova’ya çevirdi.

Rusya, 'Orkide' Rotasini Yalova'ya Çevirdi
Türkiye’nin orkide ihtiyacinin yüzde 40’ini karsilayan Yalova’daki firma ihracat agina Rusya’yi da ekledi. Firma yillik 1 milyon adet üretim yaparak ülkenin bu anlamda disa bagimliligini ciddi sekilde azaltiyor. Üretim adedi ve üretim teknigi konusunda bilgiler veren isletme sahibi Çaglar Tugtekin, “2014 yilinda ülkemizin orkidede disa bagimliligini bir nebze olsun azaltma hedefi ile üretime basladik. Ithalatin yaklasik yüzde 40’ini keserek ülkemize bu anlamda ciddi oranda döviz kazandirdik. 36 bin metrekare alanda üretim yapiyoruz. Yillik 1 milyon adet orkide üretimi gerçeklestiriyoruz” dedi.



Türkiye’de ilk ve tek

Ülkede doku kültürü ile orkide üretimi gerçeklestiren ilk ve tek isletme olduklarina da deginen Tugtekin, “Doku kültürü yöntemi ile üretimi yapilan bir çiçek. Kendi doku kültürü laboratuvarimizda üretimlerimizi gerçeklestiriyoruz. Üretimi yaparken tüketicilerimizin ve müsterilerimizin taleplerini göz önünde tutuyor ve üretimimizi de bu yönde planliyoruz. Türkiye’de doku kültürü ile orkide üretimi yapan ilk ve tek isletme de biziz” diye konustu.



Rusya yönünü Yalova’ya çevirdi

Hollanda, Rusya-Ukrayna savasindan dolayi Rusya’ya çiçek satisini kesti. Hal böyle olunca Rusya da orkide ihtiyacini karsilamak için yüzünü Yalova’da bulunan firmaya çevirdi. Ürettikleri orkideleri birçok ülkeye sattiklarini dile getiren Çaglar Tugtekin, söyle konustu:

“Üretilen orkideleri sadece iç pazarda satmiyoruz. Ihracatini da yapiyoruz. Ortadogu ülkeleri, Kosova ve Arnavutluk, Kuzey Makedonya’ya buradan çiçek gönderiliyor. Ukrayna ve Rusya arasinda yasanan savastan dolayi Hollanda Rusya’ya çiçek satisini kesti. Bu durumda Rusya yönünü Türkiye pazarina çevirdi. Rusya ile orkide satisi anlaminda anlasma asamasindayiz. Kisa sürede Rusya pazarinda Yalova orkidesinin satisini planliyoruz.”
Kaynak: İHA