Sinop'ta Keten Kültürü Müzeye Dönüsüyor

Sinop’ta tarihi kale surlari kalintilarinin arasina 19. yüzyilda insa edilen Kusüzümü Konagi, geçmisindeki yöresel keten kültürünü canlandirmak adina restore edilerek Keten Müzesi’ne dönüstürülüyor.

Sinop'ta Keten Kültürü Müzeye Dönüsüyor
Yapimi 19. yüzyilin baslarina dayandigi tahmin edilen Tuzcular Caddesi üzerinde bulunan tarihi Kusüzümü Konagi, Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin (KUZKA) destegi ve Il Özel Idaresi ortak çalismasiyla turizme kazandirilmak adina restore ediliyor. Yaklasik 1 yillik restore çalismalari tamamlandiginda Sinop’un geçmisindeki keten kültürünü yeniden yansitacak ve turizme ‘Keten Müzesi’ olarak hizmet verecek.

Mayis ayinda ihalesinin tamamlandigini duyuran Sinop Il Genel Meclis Baskani Yakup Üçüncüoglu, proje ile ilgili baslayan çalismalar hakkinda Ihlas Haber Ajansi’na konustu.

Yaklasik 10 milyon TL’lik bedele sahip olan restorasyonun kentin turizmine önemli katki saglayacagini vurgulayan Üçüncüoglu, “Kusüzümü Konagi, Özel Idare tarafindan maliklerinden satin alinmis, KUZKA ile Özel Idare is birligiyle yüzde 75’i KUZKA yüzde 25’i Özel Idare olarak projesini onaylattik. Keten Müzesi olarak halkimizin hizmetine açacagiz. Bu bölgede yetisen keten ürünleriyle iliskili olarak projesini bakanliktan onaylattik, ihalesi yapildi ve müteahhit firma çalismalarina hizli bir sekilde basladi” diye konustu.



Tarihi Cezaevi’ne yürüme mesafesinde

Üçüncüoglu, “Ayancik ve Sinop’ta üretilen ketenle ilgili bir proje olusturuldu bunun yapimi için. Geçmiste üretilen ketenlerin Halk Egitim Merkezi’nde hanimlar tarafindan islemesi yapiliyor. Burada hem onlar teshir yapilacak, güzel bir eser kazandirilmis olacak. Tarihi Cezaevi’ne de yürüme mesafesinde, insallah turizme güzel bir hizmet katmis olacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA