Fil Hastaligina Masajli Tedavi

Bazi kanser ameliyatlari ya da gebelik sonrasi kisilerin kol ve bacaklarinda sismeler sonucu olusan lenfödem hastaligi (fil hastaligi), Samsun’da kamu hastanesinde uygulanan masajli tedavi ile iyilestiriliyor.

Fil Hastaligina Masajli Tedavi
Lenf bezlerinin alinmasindan sonra ortaya çikan lenfödem hastaligi(fil hastaligi) kisilerin kol veya bacaklarinda asiri sismelere neden olarak hayat kalitesini düsürüyor. Saglik Bakanligi Samsun Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Hastaliklari Hastanesi’nde yapilan uygulama ile lenfaktif sisteminde bozukluk olusan ve bunun sonucunda kol veya bacaklarinda sismeler meydana gelen hastalara masaj tedavisi uygulaniyor. Masaj ile ödemin azaltilmaya çalisildigi uygulamada fizik tedavi yöntemleriyle de basarili sonuçlar elde ediliyor. Kisilere önce masaj tedavisi yapiliyor daha sonra cilt bakimi ve bandajlama yapiliyor. Samsun Il Saglik Müdürlügüne bagli Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Hastaliklari Hastanesi’nde yapilan uygulama ’Samsun’da tek’ olarak biliniyor.

"Tedaviler düzenli yapilmazsa ödem miktari çok artabiliyor"

Yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Fizik ve Tedavi Uzm. Dr. Esin Adigüzel, "Toplumda meme kanseri, üre jinekolojik kanser, yumurtalik kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri gibi ameliyatlardan sonra ya da gebelik gibi bazi durumlardan sonra lenfakim sisteminde bozukluk olusabiliyor. Bunun sonucunda da kol ve bacakta ödem gelisebiliyor. Biz bu hastalara yönelik bazi tedaviler uygulamaya basladik. Bu hastalar toplumda tedavi olanagi bulmakta sikinti çekiyorlardi. Hastalarimiza öncelikli olarak ünitemizde masaj tedavisi yapiyoruz. Masajla ödemi indirmeye çalisiyoruz. Sonrasinda cilt bakimi ve bandajlama yapiyoruz. Bandajlamadan yaklasik 1 ay sonra da ödem iyice temizlendikten sonra ya da minimale indikten sonra hastalara kompresif basi giysileri giydirmeye basliyoruz. Bu hastalarin tedavileri maalesef bir ömür boyu sürüyor. Biz bu hastalara mutlaka senede 1 ya da 2 defa terapi öneriyoruz. Onun sonrasinda da evde tedavilerini ögreterek evde basi giysileriyle ve self masajla tedavilerini devam ettirmelerini istiyoruz. Halk arasinda fil hastaligi olarak bilinen hastalikta tedaviler düzenli yapilmazsa ödem miktari çok artabiliyor. Hasta hareket etmekte güçlük çekebiliyor. Çok ödemlenen bölgelerde enfeksiyon gelisebiliyor, yaralar açilabiliyor. Hastanin yasam kalitesi ciddi anlamda bozulabiliyor. Bu yüzden bu hastalara erken tani konulmasi ve tedaviye yönlendirilmesi çok önemli. Illa çok asiri bir sislik olmasi da gerekmiyor. Eger bir ameliyat öykünüz varsa, radyoterapi aldiysaniz ya da gebelik gibi bir hadiseden sonra, kol ve bacaginizda agri hissediyorsaniz mutlaka bir fizik tedavi uzmanina basvurun" dedi.

Fizyoterapist Ilay Narin ise "Hastamiz bacagindaki sisliklerden dolayi ilk olarak damarlarinda problem oldugunu düsünüp kalp damar cerrahisine gitti. Orada parmak arasindan sivi verilerek sintigrafi denilen bir ölçüm sekli yapildi. Tikaniklik tespit edildikten sonra hastamiz hastanemize geldi. Ilk önce fizik tedavi hekimi muayene ettikten sonra fizyoterapistler olarak biz tedavisini yapiyoruz. Suan Samsun’da kamu hastanesi olarak bu tedaviyi bir tek biz yapiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA