EXPO 2026 Için Planlama Çalismalari Basladi

Izmir’in ev sahipligi yapacagi dünyanin en önemli uluslararasi bahçe bitkileri fuari EXPO 2026 için hazirliklar ortak akilla sürüyor. 6 mimarlik ofisinden temsilcilerin katilimiyla yapilan 4 günlük tasarim çalistayinda tasarimcilar, projelerini hazirlayarak Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’e sundu. Baskan Tunç Soyer, “Sunulan bütün projelerin ruhunda, özünde ortak bir sey var; dogayla uyum. Bunda ortaklasiyor olmak çok güzel” diye konustu. Botanik EXPO “uyum içinde yasamak” ana temasiyla 2026’da yapilacak.

EXPO 2026 Için Planlama Çalismalari Basladi
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in çabalariyla, kentin 2026’da ev sahipligi yapmaya hak kazandigi Uluslararasi Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (EXPO 2026) hazirliklari çerçevesindeki tasarim çalistayinda (design charette), 6 proje önerisi hazirlandi.

Izmir Büyüksehir Belediyesinin ilgili birimleri ve 6 mimarlik ofisinden temsilcilerin katildigi Botanik EXPO’nun yol haritasini belirlemede önemli rol üstlenen, Etüd ve Projeler Dairesi Baskanligi, Izmir Planlama Ajansi ve IZFAS’in esgüdümüyle gerçeklesen 4 günlük çalistayin sonunda ise tasarimcilar, Baskan Tunç Soyer’e hazirladiklari projeleri sundu.

Proje önerilerini ilgiyle dinleyen Baskan Tunç Soyer, “Bütün projelerin ruhunda, özünde ortak bir sey var; dogayla uyum. Bunda ortaklasiyor olmak çok güzel. Bu bizim en basindan beri hayalini kurdugumuz seydi” diye konustu.

Baskan Soyer projelere emek veren tasarimcilara tesekkür ederek, “Her birinizin emegine saglik. Hepsi birbirinden degerli ve hepsi ufuk açici. Her bir sunumu dinlerken, bittiginde nasil olacak diye hayalini kurmaya çalistim. Hepsi ayri ayri çok güzel. Her birini bir biçimde hayata geçmesini arzu ederim” dedi.



Çalistayda neler yapildi?

Tasarim çalistayi çerçevesinde mimarlik ofisinin temsilcileri önce EXPO 2026 ile ilgili Izmir Büyüksehir Belediyesinin ilgili birimlerinden bilgi aldi.

Proje alani gezisinin ardindan katilimcilar takimlar halinde proje üzerine çalisti. Takimlar çalismalarini tamamladiktan sonra meslek odalarinin temsilcilerine sundu. Meslek odalarinin temsilcilerinin degerlendirmelerinin üzerine takimlar projelerini revize ederek çalistayin dördüncü gününde projelerini Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’e anlatti. Projeleri Expo Icra ve Danisma Kurulu degerlendirecek. Botanik EXPO “Uyum içinde yasamak” ana temasiyla 1 Mayis - 31 Ekim 2026 tarihleri arasinda Izmir’de düzenlenecek.

Ana ulasim aksi üzerinde

EXPO 2026’nin düzenlenecegi alan Sehitler Korusu ve Kadifekale’nin güneyinde heyelan nedeniyle bosaltilarak agaçlandirma faaliyetlerine devam edilen bölge ile bütünlesecek sekilde Atatürk maskinin altindan basliyor ve IZBAN hatti ile Meles Deresi ve Yesildere Caddesi arasindaki yaklasik 100 hektarlik bölgeyi kapsiyor. Havaalanindan kente girisi saglayan ana ulasim aksi üzerindeki alanin 35 hektarlik kisminin kullanim kararlarinin yeniden düzenlenmesi için bölgede kamulastirma, kiralama ve tahsis islemleri baslatilacak. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “sehrin yön verecek proje” olarak duyurdugu proje Türkiye’nin ilk büyük yesil dönüsüm projesi Yesildere’de baslayacak. EXPO alani, alti ay boyunca fuar ziyaretçilerini agirlayacak, sonrasinda ise Yesil Koridor olarak Izmir’e kazandirilacak.

5 milyona yakin ziyaretçi bekleniyor

1 Mayis-31 Ekim 2026 tarihleri arasinda “Uyum içinde yasamak” (Living in harmony) ana temasiyla yapilacak Uluslararasi Bahçe Bitkileri EXPO’sunu yaklasik 4,7 milyon kisinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Tohumdan agaca sektördeki tüm üreticiler için uluslararasi ticaretin kapisini açacak EXPO 2026, Izmir’in dünyadaki bilinirligini de artiracak. Yesildere’de kurulacak fuar alani tematik sergilerin, dünya bahçelerinin, sanat, kültür, gida ve diger etkinliklerin yapilacagi önemli cazibe merkezi olacak. Alan 6 aylik EXPO süresince bahçeleri ve etkinlikleriyle misafirlerini agirlarken, sonrasinda yasayan Yesil Koridor olarak Izmir’e kazandirilacak.
Kaynak: İHA