Bakan Soylu Açiklamasi 'Bugün 24 Bin 800 Civarinda Afet Toplanma Alanimiz Var'

17 Agustos 1999 depreminin anma programina katilan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Bugün 24 bin 800 civarinda afet toplanma alanimiz var. Kisi basina metrekare sayisini toplanma alanlarinda 2-3 katina çikarttik. Depremde, selde, afette ne yapacagimizi ortaya koyan stratejilerimiz, planlarimiz, çalismalarimiz, hazirliklarimiz var" dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Bugün 24 Bin 800 Civarinda Afet Toplanma Alanimiz Var'


17 Agustos 1999 depreminin anma programi çerçevesinde Gölcük ilçesinde kortej yürüyüsü düzenlendi.

Programa Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 81 ilden gelen AFAD gönüllüleri, kent protokolü ve vatandaslar katildi.

Yürüyüs öncesi basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Soylu, "Basimiz sag olsun, Allah rahmet eylesin. 1999, tam 23 yil önce büyük bir travma yasadik, hem bu travma hepimizde büyük tesirler ve acilar birakti. Birçok insan yakinini kaybetti. 23 yil önce bugün bize bu acilari yasatmasiyla birlikte, Türkiye afetler konusunda baslangiç yapti. Oradan ders çikardik. Her afetten çikardigimiz gibi, her yasadigimiz olaydan çikardigimiz gibi dersler çikardik. Birçok hazirliklar yapildi, yapiliyor, yapilacak. Türkiye bu afetten sonra afete yönelik strateji olusturdu. Afet öncesine, anina ve sonrasina yönelik planlar olusturdu, adimlar atti. Hepimiz biliyoruz çocuklugumuzda siyah beyaz TV’lerde hepimiz gördük. ’Nerede bu devlet’ diye vatandasimizin yalnizligi ve çaresizligi vardi. Bugün 2-2,5 yildir Allah’a hamd olsun afetten afete kosuyoruz. Kimse ’Nerede bu devlet’ demiyor. Hem afet öncesinde yapacagimiz hazirliklari bütün kapasite ve kabiliyetimizle yapiyoruz. Afet aninda devletin tüm kurum kuruluslari, sivil toplum kuruluslari, vatandaslarimizla birlikte afete maruz kalan bölgelere, vatandaslarimiza, ticarethane ve evler dahil her yere devlet aninda yetismeye çalisiyor" dedi.



"Bugün 24 bin 800 civarinda afet toplanma alanimiz var"

’Biz depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz’ diyen Soylu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Depremle, yarin veya öbür gün olabilecek diye sözlesmemiz de söz konusu degildir. Her an yine yeniden bir depremle karsi karsiya kalabiliriz. Türkiye’nin bir afet bölgesi oldugunu kimse unutmamali. Türkiye’nin selden depreme kadar, orman yanginlarindan heyelana kadar, çig düsmesinden kaya düsmesine kadar bir deprem bölgesi oldugumuzu unutmamali. Sunu da unutmamali; 1980’den bugüne kadar dünyada afetsellik 4 kat artmistir ve artmaya devam etmektedir. Bu konuda bütün tedbirlerimizi sadece devlet degil, sadece sivil toplum kuruluslari degil, bir millet olarak eksiksiz yerine getirmek durumundayiz. Geçen yil afet egitim yiliydi. Bu yil afet tatbikat yili. Geçen yil 56 milyon insana bir sekilde afetle ilgili dokunduk ve egitim ortaya koymaya çalistik. Bu yil ’54 bin 300 tatbikat dedik’ ve bunu astik. Birçok tatbikatlar yapildi. Kurumlar yapti, okullar yapti, madenlerde yapildi. Çig ve kar tatbikatlari yapildi, tahliye tatbikatlari yapildi, sel tatbikatlari yapildi, orman yangini tatbikatlari yapildi, yapilmaya devam ediyor. Bütün bunlari yapmaya çalisiyoruz. O günden bugüne söyle bir fark var. Bugün 24 bin 800 civarinda afet toplanma alanimiz var. Kisi basina metrekare sayisini toplanma alanlarinda 2-3 katina çikarttik, barinma alanlarimiz var. Depremde, selde, afette ne yapacagimizi ortaya koyan stratejilerimiz, planlarimiz, çalismalarimiz, hazirliklarimiz var"

"Türkiye birçok yenilesme ortaya koydu"

Bati Karadeniz’de yasanan sel felaketine deginen Bakan Soylu, "Bati Karadeniz’de sel afeti yasadik. Hepinizin cep telefonlarina mesajlar geldi, hepiniz tedirgin oldunuz. Hepimizi uyandiran veya hepimizi ’Acaba ne oluyor?’ diye endiseye sevk edilen mesajlar geldi. Mesaj uyari sisteminden, ses sistemine kadar, AFAD mobil uygulamasindan yapilan barajlarin su tutulmasina kadar, kentsel dönüsüme kadar bunun yani sira okullarin depreme hazirlikli hale gelmesine kadar ve depreme dayanikli olmayan binalarin yikilmasina kadar, Türkiye 1999 depreminden sonra farkindaliga kadar, egitime kadar birçok yenilesme ortaya koydu, birçok adim atti ve tedbir aldi. Bu tedbirleri devam ettiriyoruz" ifadelerini kullandi.

Kortej yürüyüsü, Kavakli Sahili’nde son buldu.
Kaynak: İHA