Güres Efsanesi Hamit Kaplan'in Hayati Belgesel Oluyor

Türk güresinin efsane isimlerinden dünya ve olimpiyat sampiyonu Hamit Kaplan’in hayati belgesel film oluyor.

Güres Efsanesi Hamit Kaplan'in Hayati Belgesel Oluyor
Hamamözü Kaymakamligi ve Hamamözü Belediyesi’nin öncülügünde çekimlerine baslanan ‘Pehlivan’ adli belgeselde 175 kez milli mayoyu giyen Hamit Kaplan’in tahta bir bavulla yola çikip güresin zirvesine uzandigi basari hikayesinin kayit edilerek gelecek kusaklara aktarilmasi planlaniyor. 1976 yilinda trafik kazasinda hayatini kaybeden Kaplan’in memleketi Amasya’nin Hamamözü ilçesinde müzeye dönüstürülen evinde çekimlerine baslanan belgeselin yönetmenligini Hamamözü Ilçe Özel Idare Müdürü Serdar Çolak üstlendi. Ilçedeki vatandaslar da çekimlerde gönüllü olarak görev aldi.

43 yasindayken hayata veda eden Kaplan’in geride biraktigi fotograflar ve kullandigi esyalarin yani sira arsivlerde yer alan müsabakalarinin görüntüleri de ekrana tasiniyor. Ayrica güres camiasinin önde gelen isimlerinin yani sira Kaplan’in oglu Atilla Kaplan da belgeselde düsüncelerini paylasti.

“Hamit Kaplan’in basarilarini gelecek kusaklara aktarmak istedik”

Hamamözü Kaymakami Okan Dagli, “Hamit Kaplan yöremizin en degerli ve basarili sporculardandir. Bu bölgenin hamurunda, mayasinda güres var. Biz de belgeselimizde bir tahta bavulla yola çikarak nasil olimpiyat sampiyonu olundugunu gelecek kusaklara aktarmak istedik” dedi.



“Hamit Kaplan hala bir numara”

Dünya ve olimpiyat sampiyonu eski milli güresçi Ahmet Ayik, bir diger Hamamözülü güres efsanesi Adil Candemir’in yetistirdigi Hamit Kaplan’in Türk spor tarihindeki yerine isaret etti. Ayik, “Hamit Kaplan Türkiye’ye daha ne biraksin. Su anda hala bir numara. Puan getirmede ve madalyada bir numara” diye konustu.

Hamit Kaplan’in adini tasiyan spor salonunda yetiserek dünya ve olimpiyat sampiyonluguna ulastigini hatirlatan Amasyali eski milli güresçi Mahmut Demir, belgesele ‘Pehlivan’ isminin verilmesinden memnuniyet duydugunu söyledi.



Oglu Atilla Kaplan ise Istanbul’a tasindiginda oturdugu sokagin Hamit Kaplan sokak oldugunu görünce duygulandigini hatirlatti. Babasinin hayatini anlatan belgeselin hazirlanmasinda emegi geçenlere de tesekkür etti.

TRT arsivinden de faydalanilan belgesel Kaplan’in 47. ölüm yildönümü olan 5 Ocak 2023’te izleyiciyle bulusacak.
Kaynak: İHA