Çin'den Tayvan'i Ziyaret Eden Litvanyali Bakana Yaptirim

Çin disisleri bakanligi, Litvanya Ulastirma ve Haberlesme Bakan Yardimcisi Agne Vaiciukeviciute’ye Tayvan’i ziyaret etmesi nedeniyle yaptirim uyguladigini duyurdu.

Çin'den Tayvan'i Ziyaret Eden Litvanyali Bakana Yaptirim
Çin- Tayvan arasinda süren askeri gerginligin ardindan Çin Disisleri Bakanligi’ndan yeni bir açiklama geldi. Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, Litvanya Ulastirma ve Iletisim Bakan Yardimcisi Agne Vaiciukeviciute’ye Tayvan’i ziyaret etmesi nedeniyle yaptirim uygulandigi açiklandi. Açiklamada, "Çin, Vaiciukeviciute’ye yaptirim uygulama, Litvanya Ulastirma ve Iletisim Bakanligi ile tüm temaslarini ve kara yolu ulasimi alanindaki iletisim ve is birligini aksiya alma karari almistir" ifadeleri yer aldi.

Yaptirim kararinin ardindan Tayvan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, "Tayvan, Litvanya’nin Çin hükümetinin mantiksiz ve keyfi olarak bastirilmasina karsi koymak için elinden gelenin en iyisini yapmaya devam edecegine söz verdi" denildi.

Tatbikatlar büyük tepki çekmisti

Çin’in Tayvan çevresinde düzenledigi tatbikatlar bazi ülkeler tarafindan tepkiyle karsilanmisti. ABD, Çin’in ABD Büyükelçisi Qin Gang’i Çin’in eylemlerini kinamak için Beyaz Saray’a çagirmisti. ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ise Çin’in, Pelosi’nin ziyaretine tepkisinin "açikça kiskirtici" oldugunu ifade etmisti.
Kaynak: İHA