Çalisan Emeklilere Kötü Haber

Yargitay, milyonlarca çalisan emekliyi yakindan ilgilendiren bir karara imza atti. Yüksek mahkeme; emekli olmasina ragmen çalismaya devam eden isçinin istifa etmesi halinde, kidem tazminatinin, emeklilik tarihindeki son maasina göre hesaplanmasi gerektigine hükmetti.

Is Mahkemesi’nin kapisini çalan emekli isçi, çalistigi isyerinden kidem tazminati, yillik izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarinin tahsilini istedi. Davali sirket, iddialari reddetti. Mahkeme, davanin kismen kabulüne hükmetti. Karari davali temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Daire, emekli olmasina ragmen çalisan emeklilerin kidem tazminati hesaplanma usulüne iliskin tartismalara son noktayi koydu.

Kararda; "Somut olayda, davacinin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yaslilik ayligi almaya baslamasina ragmen asil isverene ait isyerindeki çalismasina kesintisiz çalistigi ortadadir. Bu çalismasinin istifa ile sonuçlanmasi sebebiyle kidem tazminatina hak kazanamaz ise de emeklilik tarihine kadar geçen süre için kidem tazminati alacagina hak kazandigi sonucuna varilmistir. Mahkemece davacinin emeklilik tarihine kadar olan çalisma süresi yönünden kidem tazminati alacagina hükmedilmesi yerinde ise de tazminata esas ücretin belirlenmesinde hata yapildigi anlasilmaktadir. Davacinin emeklilik tarihinden sonraki çalismasi istifa ile sona erdiginden bu döneme iliskin çalisma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kidem tazminati hesaplanmasi yerinde degildir. Kidem tazminatinin hesaplanmasinda esas alinmasi gereken (son) ücret, davacinin emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardimlarin parasal degeri belirlenirken davacinin emeklilik tarihi esas alinmali, bu tarihteki tazminata esas ücret miktari üzerinden hesaplama yapilmalidir. Kidem tazminatina esas ücretin belirlenmesinde hata yapilarak hüküm kurulmasi bozmayi gerektirmistir" denildi.
Kaynak: İHA