Bakan Nebati Açiklamasi 'Gayrimenkul Sektöründe Olagan Disi Fiyat Artislarini Mercek Altina Aldik'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, gayrimenkul sektöründe olagan disi fiyat artislarina yönelik kapsamli bir çalisma baslatildigini duyurdu. Bakan Nebati, “Gayrimenkul sektöründeki olagan disi fiyat artislarini yakindan takip ediyoruz, konuyu mercek altina aldik. Gereken neyse yapiyoruz, yapacagiz” dedi.

Gayrimenkulde fiyat artisina sebep olan etkenler tek tek inceleniyor

Hazine ve Maliye Bakanligi Risk Analizi Genel Müdürlügü, kayit disi ekonomiyle etkin mücadele kapsaminda çalismalarini sürdürüyor. Bakanlik tarafindan gayrimenkul sektöründe fiyat artisina sebep olan etkenler tek tek inceleniyor.

Konuya iliskin açiklama yapan Bakan Nebati, mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verilerinin incelendigini, analiz ve degerlendirme çalismalarinin kararlilikla yürütüldügünü bildirdi.

Bu kapsamda, emlak ilan siteleri vasitasiyla gayrimenkul sektöründe fiyat artisi ve enflasyona sebep olan etkenler belirleniyor. Suni fiyat artisi yaparak arz talep dengesini bozan, enflasyona sebep vererek piyasayi olumsuz etkileyen, konut satisinda elde ettigi geliri dogru beyan etmeyen kisiler ve firmalar tespit ediliyor. Enflasyonist ortam olusturan ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kisiler hakkinda gerekli islem baslatilmasi için ilgili kurumlara bilgiler iletiliyor.

Konut satislarinin yani sira Emlakçilar da inceleme altinda

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve ülke çapinda gayrimenkul ilani veren emlakçilara yönelik yürütülen risk analizi ile birlikte yapilan tespitler sonucu saha denetimlerine de baslanildi. Çalismalar neticesinde, emlak piyasasinda spekülasyon olusturan, konut satislarindan elde ettigi gelirini beyan disi birakan veya eksik beyanda bulunan, basta tapu harci olmak üzere vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen sahis ve firmalarin tespiti de gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA