Almanya'da Ren Nehri'nin Su Seviyesinde Ciddi Düsüs

Almanya’yi etkisi altina alan asiri sicak hava dalgasinin yol açtigi kuraklik nedeniyle Ren Nehri’nin su seviyesinde önemli ölçüde düsüs yasandi. Ülkenin kritik öneme sahip ulasim yollarindan olan nehir tasimaciligi da sekteye ugradi.

Almanya'da Ren Nehri'nin Su Seviyesinde Ciddi Düsüs
Almanya’da asiri sicaklarin yol açtigi kuraklik, Ren Nehri’ni de vurdu. Almanya Federal Hidroloji Enstitüsü (BfG) Uzmani Bastian Klein, Ren Nehri’ndeki su seviyesinin ciddi boyutta azaldigini açikladi.

Normalde yaz sonu ve sonbaharda su çekilmesinin yasandigini ifade eden Klein, ilerleyen haftalarda nehrin su seviyesinin daha da düsecegi konusunda uyarida bulundu.

Almanya’da nehir tasimaciligi aksadi

Bin 233 kilometre uzunluguyla Avrupa’nin en uzun nehirlerinden biri olan ve tasimacilik açisindan kritik öneme sahip Ren Nehri’ndeki su seviyelerinin düsüsü tasimaciligi da sekteye ugratti. Gemiler ilerleyebilmek için yük indirmek zorunda kaldi. Nehrin geçtigi Heinland-Pfalz eyaletine bagli Kaub kentinde su seviyesi Cuma günü 40 santimetreye kadar geriledi. Gemilerin tam yüklü olarak yola çikabilmesi için su seviyesinin yaklasik 1.5 metre olmasi gerekiyor.

Su Yollari ve Denizcilik Idaresine göre bu oran önümüzdeki günlerde de düsmeye devam edecek.

Nehirlerde kömür tasimaciligi yapilamiyor

Nehirdeki su seviyesinin düsüsü kömürün tasinmasi da zorlastirdi. Su seviyesinin düsüsüyle tasinmasi gereken yükün birçok gemi arasinda dagitilmasi, nakliye maliyetini arttirdi. Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle Moskova’ya uygulanan yaptirimlarin ardindan enerji tedariki konusunda büyük sorunlar yasanan Almanya’da enerji santralleri için kömürün gemilerle nehirden tasinmasi planlaniyordu. Ancak düsük su seviyesi, kömürün tasinmasini engelledigi için enerji santrallerine giden kömür demiryolu ile tasinacak.

Tahil depolari dolup tasti

Ren Nehri’ndeki düsük su seviyesi tahili da olumsuz etkiledi. Raiffeisen Derneginden yapilan açiklamada, hasadin bitiminden kisa bir süre önce ülkenin güneyindeki depolama alanlarinin dolmasi nedeniyle hasadin diger bölgelerdeki depolara tasimasi gerektigi, ancak bu islemin su an gerçeklestirilemedigi duyuruldu.

Nehirde tasimacilik yapan bir gemi ile tek seferde bin ton tahil tasinabilirken, ayni orandaki tahili kara yolu ile 40 kamyon tasiyabiliyor.

Henüz yagis beklenmiyor

Ren Nehri’ndeki su seviyesinin düsük olmasinin nedeninin kuraklik oldugunu söyleyen uzmanlar, 5 günlük düzenli yagisin nehirdeki su seviyesini önemli ölçüde arttiracagini belirtirken, henüz yagisa yol açacak alçak basinç alaninin olmadigini ifade ediyor.
Kaynak: İHA