Vekil Vahapoglu'ndan Karbon Vergisi Uyarisi

MHP Bursa Milletvekili Vahapoglu, “Kirletici vasfi yüksek sanayi tesislerinden kaynaklanan hava, su ve toprak kirliligine yönelik emisyonlari ve atik olusumunu önleyemezsek 2026’dan itibaren AB ile ticarette bazi ürünlerde ton basina karbon vergisi ödeyecegiz” dedi.

Vekil Vahapoglu'ndan Karbon Vergisi Uyarisi
Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum,MHP Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Hidayet Vahapoglu’nun “Nilüfer Çayi’nda had safhaya ulasan kirlilikle” ilgili soru önergesini cevapladi.Bakan Murat Kurum, Milletvekili Vahapoglu’nun “Nilüfer Çayi’nda yasanan kirliligi önlemek için yapilan ya da planlanan çalismalar, sanayi atiklarinin takibi konusundaki periyodik ölçümler, denetim ve cezai müeyyideler ile Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Temizligi Eylem Plani’na Bursa’nin dahil edilip edilmedigine” yönelik sorularini cevaplandirmaya, Haziran 2021’de yayinlanan ve desarj standartlarina kisitlamagetiren yeni genelgeye deginerek basladi.

Genelgeyle getirilen kisitlamalarin bakanliginca takip edildigini belirten Murat Kurum, sunlari kaydetti:

“Marmara Deniz Havzasi Eylem Plani çerçevesinde Desarj Standartlarinda Kisitlama Genelgesi’yle Bogazlar ve Susurluk Havzasi dâhil Marmara Denizi Hidrolojik Havzasi’nda ve bu havzada yer alan illerden Istanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamaminda, sanayi ve evsel atiksu aritma tesisleri için Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeligi ve Kentsel Atiksu Aritimi Yönetmeligi ekinde yer alan ve kirliligin göstergesi olan Kimyasal Oksijen Ihtiyaci (KOI) parametresinde kentsel atiksularda yüzde 20 oraninda, endüstriyel atiksularda ise her bir sektör için yeni bir desarj standardi düzenlemesi yapilarak yaklasik yüzde 50 ye kadar kisitlamalar yapilmistir.Genelge ile degistirilen sartlara uyum için süreler belirlenerek is termin planlari alinmis olup, taahhüt edilen sürelere uyum durumu Bakanligimizca takip edilmektedir.”

11 milyon lirayi bulan ceza

Marmara Bölgesi’ndeki kurulu kapasitesi 1.000 metreküp/gün ve üzerinde olan atiksu aritma tesislerinin 7/24 online takibinin yapildigini, sicaklik, pH, çözünmüs oksijen, elektriksel iletkenlik, debi, KOI ve askida kati maddeparametrelerinin de bakanlik bünyesindeki Sürekli Izleme Merkezi’ne (SIM) online olarak aktarildigini vurgulayan Bakan Kurum, ‘Sürekli Atiksu Izleme Sistemleri Tebligi’ çerçevesinde kurulan elektronik sisteminuyarisina göre alinan numunelerin yetkili laboratuvarlarda analizinin yapildigini bildirdi.

Analiz sonuçlarina göre harekete geçildigini belirten Murat Kurum, bakanlik merkez ve tasra teskilatinin Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikler dogrultusunda ani, birlesik ve sikâyet üzerine denetimler yaptigini da hatirlatti. Denetimler sonucunda çevre mevzuatina aykiri faaliyet gösteren isletmelere para cezasi uygulandigini, insan sagligi için tehlike olusturan firmalarin da kismi veya tamamen faaliyetten menedildigini bildirdi. Bakan Murat Kurum, Bursa’da son 3 yilda 5 bin 892 denetim gerçeklestirildigini açiklayarak, “Bu denetimlerden 3 bin 076 adedi su kirliliginin önlenmesine yönelik çevre denetimleri olup, 10 milyon 980 bin 487 TL idari para cezasi uygulanmistir.Nilüfer Çayi da söz konusu genelge ile belirlenen alanda yer almakta olup, ayni kisitlamalar Nilüfer Çayi için de geçerlidir” dedi.

“Hep birlikte takipçisi olacagiz”

Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’a tesekkür eden TBMM Milli Savunma Komisyonu ile Güvenlik ve Istihbarat Komisyon Üyesi Bursa Milletvekili Dr. Vahapoglu, geçen yil yayimlanan Marmara Deniz Havzasi Eylem Plani çerçevesinde Desarj Standartlarinda Kisitlama Genelgesi’nin önemine isaret etti. Genelgenin Bursa’yi, dolayisiyla Uludag’in yamaçlarindan dogup, ovayi geçerek Karacabey’de denizle bulusan Nilüfer Çayi gibi bütün su kaynaklarini kapsadigini hatirlatan Vahapoglu, sunlari söyledi:

“Bakanimiz Kurum’un isaret ettigi genelgenin ekinde yer alan alici ortam standartlarina, yani yeni kisitlama oranlarina; Bursa’daki mevcut atiksu aritma tesislerinden kapasitesi yeterli olanlarin 3 ay, revizyon ihtiyaci olanlarin ise Haziran 2022’ye kadar uyum saglamasi gerekiyordu. Bununla birlikte yeni yapilacak ki eski tesislerden de yeniden yapilmasi gerekenler dahil olmak üzere tüm atiksu aritma tesislerinin bu standartlara göre tasarlanmasi ve genelgenin yayimlanma tarihi olan Haziran 2021’den itibaren 6 ay içerisinde proje onay islemlerinin tamamlanmasi sarti vardi. Bu projelerin de 1 yil içerisinde insaat ihalesinin sonuçlandirilmasi ve en geç Haziran 2024’te tesislerin insaatlarinin tamamlanarak isletmeye alinmasi gerekiyor.”

“Simdi bize düsen bütün Bursa olaraktakvimin saglikli isleyip islemediginin takibini yapmak” diyen Vahapoglu, “Daha önce de benzer çagriyi yapmistim. Sanayicisinden ev hanimina, ögrencisinden isçisine bütün Bursa’yi konuya duyarli olmaya çagiriyorum. Sehir olarak hayat kaynagimiz olan Nilüfer Çayi’na sahip çikmaliyiz” dedi.

Karbon vergisi uyarisi

Bursa’nin böyle bir bilinç olusturma yetenegine en güzel örnegin Yesil Çevre Aritma Tesisi Kooperatifioldugunu animsatan Vahapoglu, Avrupa Birligi’ninAralik 2019’da açikladigi ve sadece bir iklim politikasi olarak degil; ayni zamanda ekonomik bir dönüsüm programi olarak kurguladigi ‘Avrupa Yesil Mutabakati”na da dikkat çekti. Vahapoglu, “Avrupa Birligi, Yesil Mutabakat ile tüm politikalarini yesil dönüsüm temelinde sekillendirme karari aldi. Dolayisiyla bu yönde hem ülkemizin hem de sanayi sehri Bursa’mizin bir ‘Yesil Mutabakat Eylem Plani’na ihtiyaci var. Bu çalismayi hem dogal mirasimizi hem de ticarette uluslararasi rekabetçiligimizi korumak adina yapmak mecburiyetindeyiz. Kaldi ki kirletici vasfi yüksek sanayi tesislerinden kaynaklanan hava, su ve toprak kirliligine yönelik emisyonlari ve atik olusumunu önleyemezsek 2026’dan itibaren AB ile ticarette bazi ürünlerde ton basina karbon vergisi ödeyecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA