Restore Edilen Yerebatan Sarnici'na Turist Akini

Yerebatan Sarnici açildigi günden itibaren günde binlerce yerli ve yabanci turistin akinina ugruyor. Yapilan isik sovlari, sütunlar ve sonradan eklenen heykeller turistlerin ilgisini çekti. Sarniç içerisinde yasanan yogunluk ise dikkat çekiyor.

Restore Edilen Yerebatan Sarnici'na Turist Akini


Istanbul’da Tarihi Yarimada’da yer alan Yerebatan Sarnici, 2017 yilinda girdigi restorasyon çalismalari sonrasi yeniden ziyarete açildi. Sarnici açildigi günden bugüne binlerce kisi ziyaret etti. Yerli ve yabanci turistlerin akinina ugrayan sarnicin içerisinde yasanan yogunluk dikkat çekiyor. Bin 500 yilda en kapsamli restorasyonu geçiren sarniçta birçok yenilik göze çarparken, yapida bulunan beton yol kaldirilarak yerine modern malzemelerle metal bir zemin yerlestirildi. Delikli metal zemin üzerinde yürüyen ziyaretçiler suyun görülebildigi platformda yürüyebiliyor.

“Tüm yapilan restorasyonlar böyle olmasi gerekiyor”

Yerebatan sarnicini gezmek için Izmit’ten geldigini ifade eden ziyaretçi Merve Acar, “Sarniç çok güzel olmus. Tüm yapilan restorasyonlar böyle olmasi gerekiyor. Daha önce gelmistim ama bu halini görmek çok daha güzel. Burada denizanasi eserleri var. Bu eserler beni oldukça etkiledi. Yapilan eserler sarnica ayri bir hava katmis” ifadelerini kullandi.

“Beni en çok sütunlar ve el eseri etkiledi”

Yerebatan sarnicinin restorasyon sonrasi merak edip geldigini belirten ziyaretçi Kübra Onur, “Içerisinin havasi çok farkli. Beni en çok sütunlarin agaçlara benzetilmesi ve ‘el’ eserinin zaman merhumuna benzetilmesi etkiledi. Daha önceki halini görmedim ama sosyal medya da birkaç fotografina denk gelmistim” seklinde konustu.



“Yerebatan Sarnici oldukça etkileyiciydi”

Kanada’dan geldigini ifade eden ziyaretçi turist, “Istanbul’a tatil için geldim. Gelmisken Yerebatan Sarnici’ni gezmek istedim. Sarniç oldukça etkileyiciydi. Isik gösterisini ve isiklar sönünce herkesin tedirgin olmasini begendim” diye konustu.



Yerebatan sarnicinin içerisinde gerçeklesen isik sovundan etkilendigini belirten bir diger ziyaretçi Arin Madenli, “Yeni eklenen sanat eserleri ve sesler ile birlikte isik gösterisini çok begendim” dedi.



Yerebatan Sarnici’nin tarihi

Yerebatan Sarnici, su deposu olarak Bizans Imparatoru Jüstinyen tarafindan 500’lü yillarin ortalarinda yaptirildi. Bin 500 yillik bir tarihi eser olan sarniç 10 bin metrekare alaniyla dev bir yapi olarak göze çarpiyor. Içerisinde 336 adet mermer sütun kullanilarak yapilan sarniç, Bizans sarayinin o dönem su ihtiyacini karsiliyordu. Daha sonra da Topkapi Sarayi tarafindan da sarniç kullanildi. 100 bin ton su depolama kapasitesine sahip olan sarniç geçmis dönemlerde birçok kez restorasyona ugramis.

Restore edilen tarihi sarnica giris ücreti yerli ziyaretçi için 50 TL, yabanci ziyaretçi için 190 TL, ögrenci ve ögretmenler için ise 20 TL olarak belirlendi.
Kaynak: İHA