(ÖZEL) Özel Yetistirilen Arilar Görev Basinda

Üreticilerin tesvik edilmesi amaciyla Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) tarafindan 180 dönümlük alana ekilen yaglik ayçiçegi ve tibbi aromatik bitkilerin tozlasmasi bölgeye özel olarak yerlestirilen arilar saglaniyor.

(ÖZEL) Özel Yetistirilen Arilar Görev Basinda
DPÜ Biyoloji Bölümü Ögretim Görevlisi Süleyman Topal, arilar sayesinde özellikle ayçiçeginde bereketli bir dönem geçirmeye öngördüklerini dile getirdi. Ekili alan bölgesine 3 ari kovani yerlestirdiklerini ifade eden Topal, "Üniversitemizin atil vaziyetteki 180 dönümlük arazisine, bölge üreticilerimizin de tesvik edilmesi amaciyla yaglik ayçiçegi, levanta ve aromatik bitkiler ektik. Özellikle ayçiçeginin tozlasmasi için arilara ihtiyaç var. Projemize Sema Çetinkaya hocamizi da dahil ettik. Bölgeye 3 kovan ari yerlestirdik" diye konustu.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyokimya Ögretim Görevlisi Sema Çetinkaya, "Kütahya arisi ile çalisiyoruz. Bal için bitki örtüsü flora çok önemli. Ayçiçek tarlalari ile kendi floramizi zenginlestirdik. Ayçiçek bali Covid-19’dan tutun, bir çok alerjik reaksiyenlar için fayda gösteren bal çesididir. Su an arilarimiz kisa rahatlikla geçirebilecekleri bal potansiyelini olusturdular. Projeye beni dahil eden hocalarima tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.

Çetinkaya, ilk bal hasadinin 2 hafta içerisinde alinabilecegini sözlerine ekledi.

Arilarin çiçekten çiçege konup günesin altinda dans ederek polen tasimasi, IHA kamerasi tarafindan görüntülendi.
Kaynak: İHA