Çaykara'dan Miami'ye Gitti, Fizik Bilimi'ne Yön Verdi

Fizik alaninda dünyada yapilan bilimsel arastirmalara imzasini atan Trabzonlu bilim insani Prof. Dr. Behram Kursunoglu’nun ismi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nde yasatilacak.

Çaykara'dan Miami'ye Gitti, Fizik Bilimi'ne Yön Verdi
1922 yilinda Trabzon’un Çaykara ilçesinde dünyaya gelen ve 25 Ekim 2003 tarihinde, Miami/Florida’da hayata veda eden Teorik Fizikçi Prof. Dr. Behram Kursunoglu, ilk, orta ve lise egitimini Trabzon’da tamamladiktan sonra Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde (Istanbul Yüksek Ögretmen Okulu) Matematik-Astronomi Bölümü’ne girdi ve 1945 yilinda Ingiltere’ye Edinburgh Üniversitesi’nde Fizik Bölümü’ne MEB bursu ile gönderildi. Nobel Ödülü alan Paul Dirac’in danismanliginda 1952 yilinda Cambridge Üniversitesi’nde fizik doktorasini yapti.

1956-1958 yillarinda ODTÜ’de Ögretim Üyeligi yapan Kursunoglu, 1958 yilinda ABD’nin Miami Üniversitesi’nde profesör oldu. 1962 yilinda yazdigi Modern Kuantum Teorisi (Modern Quantum Theory) kitabiyla bu alandaki en degerli eserlerden birine imza atti. 1965 yilinda Miami Üniversitesi’nde Teorik Fizik Arastirma Merkezi’ni ve Global Foundation adli enstitüyü kurdu ve her yil onlarca doktora sonrasi çalisan bilim adamina o kurumlarda yetistirdi.

Prof. Dr. Behram Kunsunoglu, Kuantum Mekanigi konusunda yaptigi arastirmalarla özellikle Genellestirilmis Izafiyet Teorisi’ni ortaya atan kisi olarak bütün dünyaca taniniyor. 1964-1972 yillari arasinda Genel Kurmay Baskanligi ve Cumhurbaskanligi danismanligi da yapan Prof. Dr. Behram Kursunoglu, 1972’de, Fizik alaninda TÜBITAK Bilim Ödülü ile onurlandirildi. 21 kitabi ve en üst düzey fizik dergilerinde 50 civarinda makalesi bulunan Prof. Dr. Behram Kursunoglu 1968 yilinda Rusya Bilimler Akademisi’nde de çalisti. Prof. Dr. Behram Kursunoglu, Albert Einstein Ve Erwin Schrodinger ile beraber ‘Birlesik Alan Teorisi’nin gelistirilmesinde aktif bir rol oynarken, bu teori literatüre, ‘Einstein-Schrodinger-Kursunoglu Teorisi’ olarak geçti. 81 yasinda Miami’deki evinde geçirdigi kalp krizi sonucu hayatini kaybeden Kursunoglu’nun, Trabzon’dan baslayip Miami’de son bulan yasami, bilime ve bulusa adanmis degerli bir öykü olarak kayitlara geçti.

Trabzonlu bilim insani Prof. Dr. Behram Kursunoglu’nun ismi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nde bir anfiye verilerek yasatilacak.
Kaynak: İHA